Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

FEESTELIJKE HEROPENING HOBBENDONKEN

'School liet zich niet door windje wegblazen'

Directeur Henk Verhoeven had een boek kunnen schrijven over alle tegenvallers die basisschool de voorbije jaren te verwerken kreeg. Hij deed het niet, integendeel: met zijn enthousiaste team slaagde hij erin de moed erin te houden en de bakens in het kleurrijke Boxtelse onderwijsland te verzetten. Het leverde Verhoeven en zijn team tijdens de heropening van de verbouwde school aan de Beneluxlaan dikke complimenten op.

Wethouder Marusjka Lestrade erkende donderdagmiddag in haar feestrede dat de de plannen voor de toekomst van De Hobbendonken er wel eens ander uitgezien hebben. De oudste basisschool van Boxtel-Oost, die in 1971 werd gesticht, zou verkassen naar brede school Wilgenbroek en was later in beeld on wijkschool te worden in Munsel/In Goede Aarde. ,,Het is anders gelopen, maar ik durf te onderstrepen dat we er in Boxtel altijd in geslaagd zijn om geld voor onderwijshuisvesting voor iedereen beschikbaar te stellen. Hier is geen geld naar andere doelen gegaan en dat is andere gemeenten beslist wel eens anders", aldus Lestrade.

GOEDE SFEER

De wethouder toonde zich lyrisch over het onderwijsconcept dat De Hobbendonken hanteert. ,,Met het recent ingevoerde continurooster, de leerpleinen en de 21e eeuwse vaardigheden die in alle lessen worden toegepast, is het helemaal míjn school geworden", jubelde Lestrade. ,,Dit zijn zaken waar ik vroeger als jonge ouder altijd om gevraagd heb. Hier zijn ze gerealiseerd." Dat het van oorsprong Hongaarse onderwijsconcept dat in het gebouw is toegepast overeind is gebleven, vond de wethouder 'prachtig'. ,,Maar bedenk ook: alles staat of valt met de leerkracht die voor de klas staat."

Lestrade roemde het enthousiasme van het team dat in haar ogen een goede sfeer op school combineert met verbondenheid met de wijk. ,,Sint-Christoffel mag zich hier heel gelukkig mee prijzen. Jullie staan voor goed onderwijs, maar steken ook de handen uit de mouwen als elders iets moet gebeuren. Toen het Kinderboekenbal dreigde om te vallen, was het jullie school die er de schouders onder zette."

,,Dat doen we ook", reageerde interim-bestuurder Marjo van Gelderen van het overkoepelend schoolbestuur. Van Gelderen, die deze week de weg vrijmaakte voor haar opvolger Ton Reijnen, riep in herinnering dat De Hobbendonken het afgelopen decennium nogal wat tegenvallers te verduren heeft gekregen. Ze noemde het stranden van de plannen in Munsel/In Goede Aarde en de noodzaak om een oud gebouw te renoveren. ,,Het heeft ervoor gezorgd dat jullie wel eens in een dip zaten. Maar ik heb ook gezien dat heilig vuur zich niet door een windstootje laat uitblazen. Jullie hebben altijd veerkracht getoond en bedreigingen omgezet in kansen."

PUZZELSTUKJES

Directeur Verhoeven heropende grondig verbouwde school met de onthulling van een nieuw logo, dat werd ontworpen door studenten van SintLucas (foto onder). Dit creatieve proces werd begeleid door de leerkrachten Brechtje Lommen en Reinout Brocken, die zich tevens bemoeiden met de restyling van de website (foto boven). Het logo laat frisse kleuren zien; de letters van de school bestaan uit puzzelstukjes die op en aan elkaar gekoppeld zijn en zo de onderlinge verbondenheid van leerkrachten, leerlingen en ouders laten zien.

In aanwezigheid van 'tout' onderwijsminnend Boxtel somde schooldirecteur Verhoeven alle noviteiten op die in de verbouwde school te zien zijn, van geverfde radiatoren en nieuwe systeemplafonds tot zuinige led-verlichting en glanzende gietvloeren op de toiletten. Architect Roel van der Linden van AXYZ Architecten had een groot aandeel in het ontwerp. Daarnaast was de inzet van leerkrachten en ouders groot; dankzij veel zelfwerkzaamheid kon de school 'opgepimpt' worden. ,,Wat die inzet gekost heeft? Een broodje tussen de middag, een kop koffie en appelflappen. Maar wat zijn we er blij mee."

Volgens Verhoeven beleeft De Hobbendonken thans een periode van lichte groei. Niet alleen worden meer kleuters ingeschreven, ook aantal zij-instromers neemt toe. Die zijn afkomstig van andere basisscholen en kiezen voor een overstap naar de vernieuwde school aan de Beneluxlaan. ,,We streven naar een school van negen klassen."

Afbeelding