Afbeelding
Foto: Henk van Weert

EENDENGATS DWEILORKESTENFESTIVAL BELEEFT DERTIENDE EDITIE

Kapellen staan in de rij voor Petazzie

Muziekevenement Petazzie beleeft met carnaval editie dertien. Hoewel het zottenfeest bol staat van symboliek, krijgt het ongeluksgetal geen vat op het festival voor dweilorkesten op carnavalsdinsdag in Eendengat. Sterker nog, het deelnemersveld puilt uit en nieuwe gegadigden staan in de rij. Uit de regio, maar óók ver daarbuiten.

PETER DE KONING

De muzikanten van twintig kapellen, waaronder zeven debuterende Petazzie-orkesten, blazen dinsdag 9 februari van 14.00 tot 20.00 uur de longen uit hun lijf in grand café Rembrandt (Rechterstraat) en De Comsche Hoeve (Stationsstraat). Het organiserend comité bewaakt de traditie, houdt in stand wat goed is en kijkt waar vernieuwing zinvol is. Nieuw dit jaar zijn bijvoorbeeld de speciale Petazzie-viltjes die al enkele weken worden verspreid. Ook nieuw is de Facebook-actie waarbij het comité hulp kreeg van studenten van mbo-school SintLucas. Wie de Petazzie-Facebookpagina liket en deelt, maakt kans op 'een meter bier'. Op carnavalsdinsdag is er tussen 16.00 en 20.00 uur elk uur een trekking.

Op de laatste carnavalsdag 'dweilen' de bands in de middag en vroege avond van de ene naar de andere 'eendenkooi' en zorgen zo voor een bijzondere muzikale uitwisseling. Een aantal bands van buiten Boxtel meldde zich al ruimschoots voor de start van de inschrijving; de eerste aanmelding viel al op 22 augustus in de mailbox. ,,Petazzie leeft, óók buiten Boxtel", concluderen de organisatoren. ,,Kapellen die eerder deelnamen, komen graag terug en nieuwe deelnemers horen via andere kapellen dat ze dit niet mogen missen."

De zeven nieuwe kapellen op de 'playlist' zijn goed voor Petazzie, 'vers bloed' is altijd welkom. Sommige kapellen bestaan uit jonge gasten met een eigen repertoire, met Nederpop en moderne arrangementen. ,,De SintLucas-studenten die ons helpen met de Facebook-actie, verbaasden zich daarover toen we ze YouTube-filmpjes van Petazzie lieten zien. Voor hen is nu ook duidelijk dat dit festival méér is dan een middag hoempa-muziek. Het is een gezellig en gevarieerd muziekfeest voor carnavalsliefhebbers van alle leeftijden", aldus het comité Het speelschema van alle bands staat op www.petazzie-boxtel.nl en op de Facebook-pagina. Het schema is op beide locaties ook verkrijgbaar bij de muntverkoop.


BONTE MIDDAG BIJ CV DE AGTERBLIJVERS

Inhaken en meedeinen op
feestmiddag voor 65-plussers

De zondag vóór carnaval is in Eendengat al decennia lang gereserveerd voor het seniorencarnaval. Jarenlang tekende CV De Belhamels voor de organisatie, maar de leden behoren inmiddels vrijwel allemaal zelf tot de doelgroep. En dus was de club maar wát blij dat CV De Agterblijvers het evenement enkele jaren voortzette. Maar ook andere 65-plussers zijn de club erkentelijk. Want zo'n gratis middag in de Tijberzaal vol vertier, wie wil dat nu niet meemaken? Zeker niet als je ook nog eens rijkelijk getrakteerd wordt op drankjes en hapjes.

Alle tweehonderd gratis kaartjes voor het seniorencarnaval waren dit jaar al twee weken voor die datum weg, vertelt voorzitter Frank van Heesch van De Agterblijvers. ,,De feestmiddag voorziet dus nog altijd duidelijk in een behoefte. Samen met partycentre De Comsche Hoeve organiseren we de middag graag voor onze Eendengatse 65-plussers. Ze worden écht in de watten gelegd. Niet alleen met een bont programma vol zang, sketches en tonpraters. We schotelen ze natuurlijk ook weer wat lekkers voor. Dit jaar serveren we onze gasten zelfs een frietje met kroket. Weer eens wat anders dan andere jaren."

ROMEINSE BEZETTING

Onder toeziend oog van de prins Peer d'n Twidde, die met zijn gevolg entree maakte onder de muzikale begeleiding van The Ducktownband, trad onder meer het Dükerskoor op met smartlappen en zeemansliedjes.

Rien Bekkers uit Olland, die dit jaar ook te te zien was tijdens de Boxtelse Waggelrevue en het Snertconcert in Lennisheuvel, kwam opnieuw in de ton en liet het publiek in de Tijberzaal bulderen van het lachen.

De leden van De Agterblijvers kwamen ook zelf op het podium en voerden als fraai uitgedoste Romeinen een komisch toneelspel op waaraan duidelijk veel zorg was besteed.

Disco M'n Bruur was als vanouds van de partij om de diverse programmaonderdelen muzikaal aaneen te rijgen. En dus kon tussen alle leut door ook nog een dansje gewaagd worden. Of aansluiten bij prins Peer en zijn raad van elf in de polonaise...

FOTO BOVEN: Tweehonderd Boxtelse 65-plussers genoten zondag met volle teugen van de bonte middag in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding