Oggelvorsenpoel had voor de optocht creaties gemaakt met het thema 'Chinees circus'. Van draken tot gelukskoekjes: alles kwam voorbij. (Foto: Carry Dirkx).
Oggelvorsenpoel had voor de optocht creaties gemaakt met het thema 'Chinees circus'. Van draken tot gelukskoekjes: alles kwam voorbij. (Foto: Carry Dirkx). Foto: Annelieke van der Linden

Oggelvorsenpoel wint alle onderdelen

Kwakbollekes starten
carnaval met Keinderkup

CARRY DIRKX

Een driedubbele klapper voor de kinderen van groep 8 van Oggelvorsenpoel (Esch) tijdens het Keinderkupkesfestival (KKF) in Knotwilgendam (Vlijmen). Zij wonnen de eerste prijs in de optocht, de eerste prijs bij het optreden en daardoor ook de 'algemene' eerste prijs: de felbegeerde Keinderkup. Het Keinderkupfestival is een jeugdcarnavalsfestijn voor Brabantse dorpen. Dit jaar deden er tien mee, waaronder ook Mullukzuipertjesland (Gemonde).

Na drie jaar ging de Keinderkup weer mee naar Oggelvorsenpoel en de vreugde daarover was groot bij de kinderen en de Essche KKF-commissie. In de bus terug naar Oggelvorsenpoel zongen de leerlingen uit groep 8 hun KKF-lied 'Met KKF zijn wij erbij!' nog meerdere malen luidkeels. Het was nog niet eens het einde van een lange dag, want in Esch feestten de kinderen nog eventjes door...

CHINEES

Aan het begin van de dag waren ze per bus naar Nieuwkuijk vertrokken, waar het jeugdcarnavalsfeest voor de veertigste keer plaatsvond. Als eerste stond de optocht op het programma. Het viel mee met de regen en de bonte stoet legde een flinke route af door het dorp. Thema was 'Carnaval in Knotwilgendam, we'n circus'.

Er kwam onder andere een vlooiencircus voorbij, en tweemaal een Chinees circus. Ook Oggelvorsenpoel liet een Chinees circus zien: met vijf kinderen die in een draak zaten, een drakentemmer en een Chinees afhaalmenu met of zonder 'sambal erbij'. Daarnaast deelden de kinderen rolletjes uit met een carnaveleske spreuk, geïnspireerd op Chinese gelukskoekjes. Ze werden begeleid door blaaskapel De Knoestjes, die voor de gelegenheid een Chinees klinkend muziekje blies. Ook Mullukzuipertjesland bood een vrolijke aanblik met de act 'We houden de ballen in de lucht'. Groepjes van vier tot vijf kinderen hielden een grote doek vast, met daarop ballen, die onder luid gejuich de lucht invlogen en opgevangen werden.

POLONAISE

Na de optocht ging het feest verder in De Ster in Nieuwkuijk. Daar brachten alle jeugdcarnavalsgroepen een lied ten gehore, meestal gevolgd door een dansje en begeleid door de plaatselijke blaaskapel. Oggelvorsenpoel bracht een energiek optreden met hun lied 'Met KKF zijn wij erbij!' Het bleek goed voor de eerste plaats, en uiteindelijk dus een driedubbele eerste plaats.

Er was volop spanning tijdens de prijsuitreiking bij de meegereisde supporters uit Oggelvorsenpoel - waaronder prins Wilhelm, zijn adjudante Marja en de Raad van Elf - en er was dan ook een luid gejuich toen duidelijk werd dat ze gewonnen hadden. De Keinderkup ging in polonaise mee de bus in. Terug naar Oggelvorsenpoel.

Mullukzuipertjesland eindigde in beide categorieën op de vierde plaats.