ESCH BOUWT 65 WONINGEN VANAF 2017

Bouwplan Reigerskant: gemengd en groen

CARRY DIRKX

Als alles meezit, start halverwege 2017 de bouw van een nieuwe wijk aan de rand van Esch, achter de Dorpsstraat. Woningbouwproject Reigerskant, dat jarenlang in de koelkast stond, gaat er nu écht komen. Het plan omvat zo'n 65 woningen in alle prijsklassen. Gisteravond vond een informatie-/inspraakavond plaats over het project, waar zo'n zestig belangstellenden op af kwamen. Onder hen veel bewoners van de Dorpsstraat, maar ook potentiële bewoners van de nieuwe wijk.

In de wijk Reigerskant komt een mix van rijtjeswoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande huizen. De bebouwing wordt levendig, afwisselend en alles op 'dorpse schaal': huizen moeten een kap krijgen en een bescheiden volume. Er komt opvallend veel ruimte voor groen, zoals brede groenstroken, veldjes en overal uitzicht op groen. Omdat de wijk de nieuwe dorpsrand wordt, is ook nagedacht over hoe de huizen komen te staan, namelijk met de voorgevels richting de openbare ruimte.

De nieuwe buurt wordt straks via twee wegen ontsloten, vanaf de Runsdijk en vanaf Het Nieuwland. Ook de Willibrordusweg wordt doorgetrokken naar de nieuwe wijk. Al deze inkijkjes in de toekomst werden gegeven door Krijn Lodewijks van ontwerp- en adviesbureau SAB, die in opdracht van de gemeente Haaren het stedenbouwkundig plan maakte. ,,Dat plan zal vast nog veranderen; het is een indicatief plan", lichtte Lodewijks toe. Toch gaf het een aardig beeld van hoe het er straks hoogstwaarschijnlijk uit gaat zien.

UITZICHT

,,We wisten dat het ervan ging komen", was een veelgehoorde, ietwat gelaten, reactie van de bewoners van de Dorpsstraat. Zij gaan het vrije uitzicht aan de achterkant van hun huis verliezen, maar wisten dat al langer. De meesten waren niet ontevreden over de plannen die er nu liggen. ,,Je houdt het niet tegen", zei Jos van Bragt. Karin van Kasteren was dat met hem eens. ,,Wel jammer dat er geen rekening is gehouden met óns uitzicht. De bewoners van de nieuwe wijk kunnen kiezen voor vrij uitzicht of uitzicht op een groenstrook. Maar wij kunnen die keus niet maken."

Andere aanwezigen waren vooral blij dat de nieuwe huizen er eindelijk gaan komen. ,,Dat had al veel eerder moeten gebeuren", was een paar keer te horen. Onder de geïnteresseerde potentiële bewoners waren jongeren, senioren en mensen met een gezin, zoals Noor Janssen. ,,Ik zit al jaren te wachten op dit plan. Hoe eerder er gebouwd wordt, hoe liever."

PRIJSKLASSEN

Hoeveel huizen en welke woningen als eerste gebouwd worden, is nog niet duidelijk. ,,Dat ligt er ook aan waarvoor belangstelling is", zei wethouder Van den Brand. ,,We gaan in fases bouwen en bekijken die belangstelling ieder jaar opnieuw."

De verdeling in prijsklassen, uitgaand van 65 huizen, wordt ongeveer als volgt: er komen 24 goedkopere huizen, rond de 185.000 euro, 24 huizen van 185.000 tot 275.000 euro en 17 huizen in de prijsklasse daarboven.

Als alles volgens planning verloopt, wordt in oktober het definitieve bestemmingsplan vastgesteld. Dan wordt medio 2017 gestart met de bouw. Tot en met 11 februari ligt het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage en kunnen inwoners schriftelijk een inspraakreactie indienen.