Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor bijenhal 't Raathuis in park Molenwijk. (Foto: Hans Vlamings).
Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor bijenhal 't Raathuis in park Molenwijk. (Foto: Hans Vlamings). Foto: Annelieke van der Linden

feestelijke jaarvergadering inclusief groepsfoto imkers

Sint-Ambrosius luidt jubileumjaar in

Sint-Ambrosius viert dit jaar een bijzonder jubileum: de Boxtelse bijenhoudersvereniging bestaat liefst 250 jaar. Zaterdag vond de officiƫle aftrap van het feestelijke jaar plaats met de jaarvergadering en... een groepsfoto van de aanwezige imkers.

Drie keer richt Sint-Ambrosius zich in 2016 nadrukkelijk tot het publiek: met een extra grote bijen- en plantenmarkt op zondag 17 april, deelname aan zowel de landelijke imkerijdagen in juli als de Boxtelse Herfstfair op 2 oktober.

In zijn openingswoord zei voorzitter Jasper Derks tijdens de feestelijke jaarvergadering dat er in 250 jaar eigenlijk veel hetzelfde is gebleven: ,,De bijen vliegen nog iedere dag van bloemetje naar bloemetje. Het verenigingsbestuur heeft nu een voorzitter, een secteraris en een penningmeester. In de begintijd was het een gilde met een hoofdman, een deken-schrijver en een deken-schatbewaarder." Een verschil had Derks ook ontdekt bij het bestuderen van historische stukken. ,,Destijds moesten nieuwe leden zich inkopen met wat stuivers voor het gilde en een fles wijn voor de hoofdman. ,,Dat laatste heb ik nog niet mee mogen maken", grapte hij. Nieuwe leden zijn er zeker wel." Het voorbije jaar is het ledental gestegen van 44 naar 51.

Volgens Heemkunde Boxtel is Sint-Ambrosius de oudste vereniging van Boxtel. Er is een reglement bewaard gebleven met als oprichtingsjaar 1766.