Wethouder Peter van de Wiel (links) reikte gisteren samen met de wijkambtenaar Gijs Schampers de Groene Handdruk uit aan Diny Stolvoort (midden) en Bert Habraken (rechts). (Foto: Gerard Schalkx).
Wethouder Peter van de Wiel (links) reikte gisteren samen met de wijkambtenaar Gijs Schampers de Groene Handdruk uit aan Diny Stolvoort (midden) en Bert Habraken (rechts). (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Boxtel reikt Groene Handdruk uit aan initiatief

Generatietuin: aanwinst voor Liempde

Lonneke Hoondert

De generatietuin in Liempde krijgt steeds meer vorm. Midden in de winter groeit er niet veel, maar het stuk grond ziet er netjes verzorgd uit. Bert Habraken en Diny Stolvoort van stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid vertellen honderduit over de plannen die ze met de tuin hebben. Ideeën waar de gemeente Boxtel vierkant achter staat en dat liet zij blijken middels een Groene Handdruk. Gisteren ontving de stichting uit handen van wethouder Peter van de Wiel de stimuleringsprijs.

Habraken loodst de aanwezigen Het Drieske in. Een hobbyatelier behorend bij het complex van Cello aan Den Dries in Liempde. Daarbinnen vertelt Stolvoort gepassioneerd over de generatietuin die tussen de woningen van Cello en de seniorenwoningen aan het Smidsepad verrijst. Ze haalt de plattegronden met de plannen tevoorschijn en wijst enthousiast aan wat waar komt. Een kippenren, borders met planten zoals kruipend tijm die bij aanraking stevig geuren, maar ook schooltuintjes en natuurlijk een moestuin waar buurtbewoners groente kunnen verbouwen.

De generatietuin is bedoeld voor mensen van alle leeftijden, maar kan met name in het leven van ouderen met dementie een belangrijke rol spelen. Door de veranderingen in de zorg zullen steeds meer mensen langer thuis blijven wonen. Zij zijn gebaat bij bezoekjes aan de tuin. ,,Mensen met dementie zoeken vastigheid, herkenbaarheid. Die vinden ze in een tuin waar voor hen bekende planten staan, waar ze fruit kunnen plukken dat ze van vroeger kennen. Ruiken aan kruiden als munt en salie helpt ook bij het blijven oproepen van herinneringen", vertelde Stolvoort, gerontoloog van beroep, al eerder in Brabants Centrum.

Ontmoetingen

,,Er zijn nu 2.656 75-plussers in Boxtel. Over vijftien jaar zijn dat er 4.200, dat is een behoorlijk aantal en daarom maak ik me hard voor deze generatietuin", aldus Stolvoort. Ook andere organisaties zien het belang in van de tuin. Het initiatief kan op behoorlijk wat steun rekenen in de Liempdse gemeenschap. Zo droeg Wijkorgaan Liempde al bij in de kosten vanuit het wijkbudget en verschillende ondernemers uit Liempde steunden de generatietuin met materiaal.

Licht op Groen voor Kwetsbaarheid bespreekt op dit moment de mogelijkheden tot samenwerking met het aangrenzende complex van Cello en het verderop gesitueerde woon-zorgcentrum De Vlaswiek. ,,We hopen dat vrijwilligers straks samen met de mensen van Cello en de bewoners van de seniorenwoningen in de tuin aan de slag kunnen", licht Habraken toe. ,,We willen op die manier ontmoetingen stimuleren tussen allerlei mensen die hier wonen." Hij hoopt dat hobbyatelier Het Drieske van Cello hier ook een rol in kan spelen, bijvoorbeeld als plek waar buurtbewoners die in de generatietuin aan het werk zijn, even kunnen koffiedrinken. ,,We vergaderen als stichting in het atelier en we merken dat er tussen de bewoners van de seniorenhuizen aan het Smidsepad en de cliënten van Cello die in Den Dries wonen al veel meer begrip is sinds de komst van de tuin."

Groene Handdruk

Ook de gemeente is te spreken over het initiatief. Om die reden kreeg de stichting gistermiddag de Groene Handdruk uitgereikt. Een stimuleringsprijs van 350 euro voor kansrijke initiatieven die zowel het groen als de sociale samenhang versterken in een gemeenschap. Wethouder Van de Wiel reikte in de tuin de prijs uit aan de trotse Stolvoort en Habraken. ,,Meewerkend Boxtel is niet alleen iets van het gemeentehuis, maar ook van de gemeenschap. Dat zie je hier goed terug. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen betrokken zijn bij het tot stand komen van de generatietuin hier in Liempde. De generatietuin is écht een aanwinst."