Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERHALEN UIT 1940-1945 BEWAREN MET FILMPROJECT

Kinderen van de oorlog voor de camera

Hans van Liempt, Guus Bekooij en Ad van Meurs werken met de Heemkundekring Boxtel aan een bijzonder filmproject. Het doel: zoveel mogelijk verhalen op film vastleggen van Boxtelaren die kind waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze week werden de eerste negen interviews afgenomen in een tijdelijke studio in kasteel Stapelen.

Verschillende thema's komen tijdens de films aan bod, zoals de inval van 1940, verzet en bevrijding. ,,Onder de titel 'Kind in de oorlog in Boxtel' worden interviews opgenomen met ooggetuigen die herinneringen ophalen. ,,Nu het nog kan, willen we de verhalen vastleggen en ze later via korte thematische films vertonen in museum MuBo en op scholen", vertelt Van Liempt. ,,Niet alleen grote onderwerpen komen langs, maar ook avonturen die kinderen destijds meemaakten", vult Bekooij aan. ,,Ze maken deel uit van de Canon van Boxtel."

Gistermiddag zat Jan van de Meulengraaf uit Liempde voor de camera. Hij vertelde onder meer over zijn evacuatie vanuit Best naar Boxtel en zijn verblijf bij oom Antoon en tanta Anna de Groot nabij de Kampina. Hier leerde hij de ondergedoken Rijksduitser Ernst Haalboom kennen, die deserteerde uit de Wehrmacht en in Boxtel hulp gaf aan het verzet. De eerste films zijn in oktober klaar; dan wordt de bevrijding van Boxtel herdacht. (Foto: Peter de Koning).