Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten (links) ontvangt samen met ambassadeur Bastiaan Ragas van de natuurorganisatie een cheque. (Foto: Roy Beusker).
Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten (links) ontvangt samen met ambassadeur Bastiaan Ragas van de natuurorganisatie een cheque. (Foto: Roy Beusker). Foto: Marc Cleutjens

Minder obstakels in natuurgebied Kampina

Mensen met een beperking ervaren veel obstakels bij het bezoeken van natuurgebieden. Natuurmonumenten ontvangt dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij een bijdrage van ruim 1,9 miljoen euro om veertig natuurgebieden in Nederland toegankelijker te maken. Een van die gebieden is de Kampina tussen Boxtel en Oisterwijk.

De cheque werd dinsdagavond uitgereikt tijdens het Goed Geld Gala in theater carré, waar ook acteur George Clooney aanwezig was. Naast de Kampina komen nog vier Brabantse natuurgebieden in aanmerking voor het project: Dintelse Gorzen, Huis ter Heide, Loonse en Drunense Duinen en Oisterwijkse bossen en vennen.

Voor ruim vier miljoen volwassenen en kinderen in Nederland met een lichamelijke, motorische, zintuiglijke en/of verstandelijke beperking is natuur onbereikbaar of ontoegankelijk, zo motiveert de Postcode Loterij de donatie. Mensen met een beperking en hun vrienden of familie ondervinden moeilijkheden bij natuurgebieden ten aanzien van bereikbaarheid,

oriëntatiemogelijkheden en informatievoorziening.

KLAPHEKKEN WEG

In de komende drie jaar gaat Natuurmonumenten diverse maatregelen treffen om de gebieden toegankelijker te maken. Het betreft allereerst een verbetering van de bereikbaarheid van de natuurgebieden, waarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de parkeerplaatsen en toiletten.

Ook worden fysieke barrières, zoals wildroosters en klaphekken verwijderd. De informatievoorziening wordt ook verbeterd, zodat de onzekerheid of een bezoek aan een natuurgebied haalbaar is, wordt weggenomen.

Natuurmonumenten werkt in dit project samen met partners die zich inzetten voor de belangen van mensen met een beperking, zoals het Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en Kenniscentrum Groen & Handicap.

Dit jaar kan de Postcode Loterij 328 miljoen euro schenken aan meer dan honderd goede doelen.