NOG DRIE APPARTEMENTEN BESCHIKBAAR

Herbergier Boxtel start ouderenzorg in maart

MARC CLEUTJENS

De verbouwing van het voormalige kantoor van woonstichting Sint-Joseph aan de Baroniestraat in Boxtel is bijna klaar. In maart nemen de eerste bewoners hun intrek in woonvoorziening Herbergier Boxtel, een zorgformule voor ouderen met geheugenproblemen. De zorgondernemers Peter Jansen en Judith Huisman uit Nijmegen gaan zelf ook in de Herbergier wonen en willen de ouderen in een huiselijke omgeving een warm thuis bieden.

Morgen, vrijdag 29 januari vindt de technische oplevering van Herbergier Boxtel plaats. Aannemer Hazenberg draagt het verbouwde kantoor over aan eigenaar Sint-Joseph dat haar vroegere onderkomen gaat verhuren aan stichting De Drie Nootenbomen. De zorgondernemers Jansen en Huisman zijn franchisenemer van de Herbergier-formule en verwachten medio februari met hun gezin het fraai verbouwde complex te kunnen betrekken. Begin maart begroeten ze de eerste bewoners.

OOK ECHTPAREN

Herbergier Boxtel omvat zestien appartementen waar ouderen met geheugenproblemen gaan wonen. Het zijn bijvoorbeeld mensen die Alzheimer hebben en volgens Peter Jansen de zorgindicatie 4 of 5 moeten hebben. ,,Het gaat om ouderen die vanwege hun gezondheidsproblemen niet meer zelfstandig kunnen wonen en zijn aangewezen op zorg", vult Huisman aan. ,,We bieden appartementen aan voor mensen die alleenstaand zijn, maar ook enkele echtparen zijn welkom, bij voorkeur als ze allebei geheugenproblemen hebben."

Jansen en Huisman nemen ongeveer twintig medewerkers in dienst die hun gaan ondersteunen in de verzorging van de gasten. De meeste medewerkers zijn afkomstig uit Boxtel. De meeste gasten die een woning in Herbergier betrekken, komen opvallend genoeg niet uit deze gemeente. ,,Maar we hebben nog drie appartementen beschikbaar en het zou fijn zijn als zich ook enkele mensen uit Boxtel melden", zegt Huisman.

Naast de zestien woningen beschikt Herbergier Boxtel over twee grote huiskamers waarin ook een gemeenschappelijke keuken beschikbaar is. De huiselijke sfeer is belangrijk in de woonvoorziening. De bewoners gaan samen tal van activiteiten ondernemen, zoals schilderen, yoga en wellicht tuinieren. ,,Een van de bewoners neemt een piano mee, dus er zal ook best eens gemusiceerd worden", verwacht Huisman.

Op pagina 3: 'Zorg bieden zonder gesloten deuren'.