Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Basisscholen in Boxtel doen massaal mee aan Nationaal Voorleesontbijt

Met ingehouden adem luisteren naar mooie verhalen

Lonneke Hoondert

Het Nationale Voorleesontbijt werd dit jaar weer omarmd door de Boxtelse scholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en bibliotheek De Meierij. Zo togen ook heel wat bekende Boxtelaren naar de Wilgenbroek om verhalen voor te lezen aan alle kinderen. Grappige voordrachten, spannende boeken en ontroerende verhalen: alles kwam voorbij. Met het voorleesontbijt wordt geprobeerd het leesplezier bij de jeugd te bevorderen en dat lukte aardig. In elk lokaal was het woensdag tussen halfnegen en halftien muisstil. Stuk voor stuk luisterden de kinderen aandachtig naar de voorlezers.

Hoewel op bijna elke school in Boxtel werd voorgelezen mocht brede school Wilgenbroek zich gisterochtend verheugen op hooggeëerd bezoek. Politiek Boxtel verzamelde zich daar namelijk voor het voorleesontbijt. Gemeenteraadsleden, wethouders, de burgemeester, maar ook andere Boxtelaren lazen voor in het verzamelgebouw aan alle groepen van basisschool De Spelelier. In het lokaal waar de Eritrese vluchtelingen dagelijks lessen volgen, werd voorgelezen door wethouder Marusjka Lestrade.

De coördinatie van het voorleesontbijt in Wilgenbroek lag dit jaar in handen van Angelien Schellekens. Zij had voor de onderbouw en de peuters het boek 'We hebben er een geitje bij' geselecteerd en koos voor de klassen in de bovenbouw een boek op maat. ,,Daarbij heb ik rekening gehouden met wie er komt voorlezen en wie er in de klas zitten", vertelde Schellekens.

Voorleeskunsten

Charlotte Dankers (11), de voorleeskampioen van De Spelelier, mocht deze ochtend ook voorlezen. Zij won de titel door op school voor te lezen uit het boek 'Goeie smoes' van Tom de Groot. Charlotte heeft de afgelopen tijd flink geoefend op haar voorleeskunsten. ,,Wanneer we bij opa en oma eten, lees ik voor aan de familie. Dan krijg ik veel tips. Ik gebruik stemmetjes en als er iets leuks gebeurt in het boek juich ik tijdens het verhaal." Maar ook wanneer er iets ergs gebeurt beeldt de jonge Boxtelse de emotie uit.

Charlotte las gisteren voor aan de peuters en dat vond ze best spannend. ,,Ik ben bang dat ze er doorheen schreeuwen en dat ze niet luisteren naar het verhaal." Haar angst werd kort bewaarheid. Aan het begin van de vertelling begon een jongetje ontroostbaar te huilen, maar de voorleeskampioen liet zien dat ze haar titel niet voor niets verdiend heeft. Al snel luisterden alle peuters aandachtig naar het verhaal van het nieuwe geitje op de boerderij.

Meeleven

In de bovenbouw waren de kinderen al even enthousiast over het voorleesontbijt. Een rondgang langs verschillende klassen leverde steevast hetzelfde tafereel op: jonge scholieren die met ingehouden adem luisterden naar de verteller en meeleefden met de gebeurtenissen in het boek. Lachend om een gekke gebeurtenis, hoofden schuddend van afkeuring, of knikkend wanneer de hoofdpersoon iets herkenbaars deed.

Wethouder Eric van den Broek las voor aan groep 7-8 uit 'Ik kan nog steeds niet vliegen' van Anna Woltz. Een boek over de Tweede Wereldoorlog, waarbij de hoofdpersoon, een jongen van 12, na de hongerwinter naar Denemarken gaat om aan te sterken. ,,Volgens mij vonden ze het indrukwekkend. Het viel me op dat ze veel wisten van de Tweede Wereldoorlog en ze legden zelf het verband met de actuele problematiek van vluchtelingen in ons land", vertelde de wethouder.

De scholieren vonden het verhaal indrukwekkend en hingen aan zijn lippen. ,,Het was heel knap wat Eric deed. Hij heeft een goede voorleesstem en je had het gevoel dat je het verhaal zelf beleefde", vertelde Selinay Saygin (11). Finn Verdaasdonk (12) was ook onder de indruk. ,,Die meneer legde alle moeilijke dingen meteen uit, dat was fijn". Koko van Gent (11) vulde aan: ,,Hij keek de hele klas rond en betrok ons er echt bij. Hij las voor alsof hij het zelf had meegemaakt." Na hun lofzang over de voorleesbeurt van de wethouder verzuchtten ze in koor: ,,Konden wij maar zo goed voorlezen!"

STEWARDESS

Het voorleesontbijt in de Angelaschool stond dit jaar helemaal in het teken van beroepen. Blikvangers waren natuurlijk de voorlezers die in kostuum of zelfs uniform naar school kwamen. Zoals stewardess Mariska Raaijmakers die de KLM werkt. ,,Ik ben net terug van een vlucht vanuit Chicago en vind het heel leuk om vandaag voor te lezen én iets over mijn beroep te vertellen."

Hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum las voor in groep 7 van juf Leonie. Hij liet historische kranten zien én maakte een selfie met de kinderen. Zoals beloofd verschijnt die selfie vandaag ook in Brabants Centrum. Voorlezen deed Cleutjens ook, uit één van de boeken over Meester Jaap van schrijver Jacques Vriens. Een van de favorieten van juf Leonie en héél veel kinderen...

FOTO'S BOVEN: Voorlezen in de klas met stewardess Mariska Raaijmakers (links, foto Gerard Schalkx) op de Angelaschool en met Martien van Beurden (rechts, foto Peter de Koning) in de Wilgenbroek.

Afbeelding
Afbeelding