veel vragen over ideeën voor dka

Collectief: 'Ons plan is een levend document'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Vanwaar de argwaan? Denken jullie dat we voordeel halen uit de plannen en denken dat er iets te halen valt?", vroeg bestuursvoorzitter Antoine Wintels van het Summa College zich aan het einde van de avond af. Het collectief, dat onder meer bestaat uit woonstichting Sint-Joseph, SintLucas, Heijmans, Helicon Opleidingen en Summa College, gaf dinsdagavond een extra toelichting op haar plannen voor De Kleine Aarde. Dat ging niet zonder slag of stoot.

,,We merkten na afloop van de beeldvormende bijeenkomst over De Kleine Aarde dat mensen nog vragen hadden. Dat was voor ons reden een extra toelichting te geven", zei directeur Stan Vloet van Helicon Opleidingen ter introductie. Bijna dertig mensen kwamen op de avond af. Onder hen politici, omwonenden en andere planmakers voor het terrein aan het Klaverblad in Boxtel.

Waar 'het collectief' tijdens de beeldvormende vergadering koos voor één persoon die het woord voerde, kwamen nu bijna alle betrokken partijen aan het woord over hun eigen thema: Wonen, Energie, Onderwijs en Het Hart. Directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph noemde DKA 'een proeftuin' en benadrukte dat in de plannen van 'het collectief' geen hoogbouw voorkomt. ,,Het gaat om twee bouwlagen van twintig appartementen." Theo Smits, duurzaamheidscoördinator van Heijmans, en Ruben van Maris (Maris Projects) zien De Kleine Aarde als een plek waar duurzaamheidsexperimenten kunnen plaatsvinden, terwijl de plek volgens Wintels (Summa College) en Vloet (Helicon) de mogelijkheid biedt om leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kennis te laten maken met de praktijk.

wisselende plannen

De partijen hadden dinsdagavond met een kritisch publiek te maken dat bij alle plannen om aanvullende details vroeg. ,,Het gebied dat voor wonen wordt gereserveerd, is erg groot", stelde buurtbewoner Anneke Miedema. Zij kreeg bijval van Patricia van Rooij, één van de initiatiefnemers van het plan 'Burgers voor De Kleine Aarde'. ,,Door bebouwing gaat de biodiversiteit eraan." Dekker van Sint-Joseph stelde dat de 'woonvlek' op de getoonde plattegrond 4.800 vierkante meter beslaat, maar dat het complex een grootte zal krijgen van 600 tot 800 vierkante meter. Gemeenteraadslid Vera Brouns (CDA) benadrukte dat invulling van het Legaat van Cooth specifieker moet worden beschreven in de plannen. Hoewel de partijen wel degelijk denken te voldoen aan het Legaat, houden ze geen rekening met inkomsten vanuit deze bron. ,,We willen de begroting eenvoudig houden."

Waar tijdens de beeldvormende bijeenkomst nog gesproken werd over de aankoop van de Van Cooth Hoeve, ziet 'het collectief' daar voorlopig van af. Mocht het college van B. en W. voor 'het collectief' gaan, dan koopt Sint-Joseph de grond die nodig is voor het wooncomplex. Dat levert Boxtel vier ton op. Tegelijkertijd dragen SintLucas, Helicon Opleidingen en Summa College tien jaar lang jaarlijks 55.000 euro huur af. Gemeenteraadsleden Brouns (CDA) en Wim van der Zanden (Balans) merkten op dat er in korte tijd behoorlijk wat was veranderd in de plannen. ,,Hoe kunnen we als raadslid een keuze maken als plannen steeds wisselen?" Ook Marianne van Hoof, die een eigen plan lanceerde voor DKA, had kritiek. ,,Zowel vanuit de gemeente als 'het collectief' is geen toenadering met mij gezocht, terwijl samenwerking essentieel is." Summa-bestuurder Wintels toonde zich licht teleurgesteld na de vele vragen. ,,Hier ligt geen volledig nieuw verhaal." Vloet voegde toe: ,,De kracht is juist dat ons plan een levend document is en dat we hebben geluisterd naar de feedback."