Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PRENTENALBUM JAS DE KEISTAMPER CADEAU BIJ GEBOORTEAANGIFTE

Reuzenboek voor Liempdse baby Klaas

Wie in het gemeentehuis van Boxtel de geboorte van een kind aangeeft, krijgt een koffertje vol leuke verrassingen. Sinds enige tijd wordt naast een Unicef-cd met slaapliedjes, een presentje van cadeauwinkel Hebbes en een set luierzakken voor afvalscheiding ook het prentenboek 'Reus Jas helpt een handje' uitgereikt. Roy Brewel uit Liempde was er dinsdag maar wát blij mee toen hij zoon Klaas kwam inschrijven.

HENK VAN WEERT

Het prentenboek over de Boxtelse reus werd anderhalf jaar geleden gepresenteerd toen Jas de Keistamper zijn 65e verjaardag vierde. Daags voor het nationale voorleesontbijt kreeg Roy het cadeautje toen hij zijn tweede kind kwam aangeven. Klaas, een gezonde acht-ponder, werd zaterdagochtend om elf minuten voor halfnegen thuis geboren. ,,Ik ben apetrots, óók op mijn vriendin Lotte. Ze heeft tien punten verdiend en deed het fantastisch. Binnen drie uur na de eerste wee was de bevalling achter de rug", glunderde Roy. Klaas is het broertje van Lex die ruim twee jaar geleden werd geboren. Bij de afdeling Burgerzaken in de publiekshal van het gemeentehuis werd hij dinsdagmiddag ingeschreven als inwoner nummer 30.460 door baliemedewerkster Mia Brands.

In het bijzijn van Paul Hermans, een van de vaste begeleiders van reus Jas én Gerdien Sommers, teamleider dienstverlening van de gemeente Boxtel, kreeg Roy het geboortekoffertje overhandigd. Dat hij deze keer óók het prentenboek mee naar huis kreeg, waardeerde hij. ,,Lotte of ik lezen Lex elke avond voor als we hem naar bed brengen, dus zo'n boek komt wel van pas. Ook voor Klaas als hij straks wat ouder is. Ik heb het boek wel eens gezien bij de peuterspeelzaal. Lijkt me erg leuk." Als extraatje bood Hermans ook nog een pakje met de vorig jaar geïntroduceerd Jaskuukskes aan.

FOTO BOVEN: Roy Brewel (links) nam dinsdag samen met een geboortekoffertje vol presentjes het prentenboek van reus Jas de Keistamper in ontvangst uit handen van ambtenaar Mia Brands. Op de achtergrond Paul Hermans, initiatiefnemer van het in 2014 uitgegeven prentenboek. (Foto: Peter de Koning).


VESTIGINGS- ÉN STERFTEOVERSCHOT IN 2015

Inwonertal van Boxtel groeit naar ruim 30.400

Bij de uitreiking van het geboortekoffertje en prentenboek aan Roy Brewel vertelde teamleider Gerdien Sommers van de gemeente dinsdag dat het inwonertal van Boxtel vorig jaar met 69 personen is toegenomen tot 30.406. Er werden 240 kinderen geboren, terwijl 317 mensen overleden. Er vestigden zich 146 mensen meer dan er de gemeente verlieten.

Het overgrote meerderheid van de baby's werd buiten de gemeentegrenzen geboren, voornamelijk in het ziekenhuis. Slechts 22 baby's werden bij de burgerlijke stand in Boxtel ingeschreven.

PLUS VAN 69

Vorig jaar vestigden zich van elders 1.341 mensen in Boxtel, waarvan 189 uit het buitenland. 1.040 Boxtelaren vertrokken naar een andere gemeente in Nederland; 155 inwoners kozen voor emigratie. Het vestigingsoverschot komt daarmee op 146, het sterfteoverschot brengt het verschil van het totale aantal inwoners met 2014 op een plus van 69.