Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

sppill zoekt samenwerking met gemeente en waterschap

Hemelwaterproject start in Liempde

Onder de noemer 'Klimaatbestendig Liempde' hoopt de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) de komende jaren een aantal energiezuinige initiatieven op te starten in het dorp. Voor het eerst project, waarbij de samenwerking is gezocht met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel, worden momenteel de eerste stappen gezet.

Na de Boeremèrt, dit jaar op 28 maart, wordt gestart met de aanpak van D'n Tip, het evenemententerrein in Liempde. Het terrein wordt attractiever ingericht, daarnaast wordt een waterkelder gebouwd die riooloverlast voorkomt. Nadat deze werkzaamheden zijn afgerond, is het de bedoeling dat in de kern van het dorp de rioleringsbuizen verbreed worden. De verwachting is dat dit project na de bouwvak van start gaat. SPPiLL-voorzitter Tossy de Man geeft aan dat door beide projecten nieuwe ideeën ontstonden. ,,Op het gebied van riolering zien we mogelijkheden voor héél Liempde."

Dat was voor SPPiLL reden om een samenwerkingsverband te starten met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel. ,,In Liempde hoor je regelmatig klachten over wateroverlast na hevige regenval. Met het oog op de toekomst, als er door de klimaatverandering nog meer regenval verwacht wordt, is het goed hier iets mee te doen." Om delen van Liempde te ontlasten, worden plannen gemaakt om hemelwater op de eigen grond af te voeren. ,,Dat kan op allerlei manieren, zoals via een regenton of sloot. Of je gebruikt het water voor de tuin", legt De Man uit. ,,Dit plan is bovendien ook interessant voor het waterschap. Bij het rioleringswater dat zij zuiveren, zit vaak veel hemelwater. Als je die toestroom vermindert, krijg je een win-winsituatie."

prominente rol

De gemeente Boxtel brengt momenteel in kaart welke gebieden specifiek in aanmerking komen. De Man: ,,Dan gaat het met name om de gebieden waar de wateroverlast het grootst is of waar de afvoermogelijkheden gering zijn. Vervolgens zullen we natuurlijk starten met informatiebijeenkomsten om inwoners aan te moedigen hiermee aan de slag te gaan. Momenteel bouwen we aan een beleidsplan voor 2017 en verder. Daarin zullen maatregelen rondom klimaat en klimaatverandering een prominente rol spelen."

AANMOEDIGINGSPRIJS

Voorzitter De Man van SPPiLL hoopt dat het niet bij het 'hemelwaterproject' blijft. ,,Wij denken al veel verder. Zo hebben veel woningen in Liempde al zonnepanelen, maar dat kunnen er nog veel meer zijn. En wat te denken van een windmolen langs rijksweg A2?" Tot verrassing van De Man beloonde waterschap De Dommel de start van het hemelwaterproject vorige week al met een 'aanmoedigingsprijs': een slagroomtaart...

FOTO BOVEN: Na de Boeremèrt wordt gestart met de aanpak van evenemententerrein D'n Tip aan de Barrierweg, vervolgens volgt de verbreding van de riolering in het centrum van Liempde. SPPiLL is inmiddels een samenwerking gestart met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel voor een hemelwaterproject, dat is bedoeld voor inwoners van het dorp.


'VERKEERSREMMENDE WERKING VOOR AUTO'S IS GOED'

Fietsersbond: rammelstrook verlagen

De vorige maand aangelegde 'rammelstrook' in de Koevoortseweg zorgt ervoor dat automobilisten op deze invalsweg van Lennisheuvel minder hard rijden. En dat is een goede zaak vindt de Boxtelse afdeling van de Fietsersbond. Toch wil ook deze organisatie dat de verkeersremmer wordt aangepast.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd vorige week al duidelijk dat de kasseien, die sinds enkele weken de rijbanen van de Koevoortseweg scheiden, eruit gaan. Oppositiepartij Balans uitte er kritiek op en wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte) gaf aan dat ook hij niet gelukkig is met het uiteindelijke resultaat. De wethouder beloofde op korte termijn met bewoners van het kerkdorp in gesprek te gaan over een alternatief.

Dat alternatief is volgens Pierre van den Oord relatief eenvoudig. De opstaande betonranden waarmee de zogeheten kinderkopjes op hun plaats worden gehouden, zouden eruit moeten. De kasseien kunnen volgens Van den Oord eventueel ook worden vervangen door reguliere straatklinkers die minder hoog en meer vloeiend in het wegdek worden geplaatst.

steile rand

Automobilisten die over de kinderkopjes in de as van de weg rijden, verminderen hun snelheid door het gerammel van hun voertuig, zo is de achterliggende gedachte van deze verkeersmaatregel. In de Koevoortseweg is de kasseienstrook echter zo'n acht centimeter hoog met een steile opstaande rand als ware het een vluchtheuvel. Daar rijdt geen auto overheen. En dus is er feitelijk sprake van twee gescheiden, smalle rijbanen.