Afgelopen maandag werd Nico van de Wiel uit Liempde 65 jaar. Vorige week zwaaide hij na ruim 47 jaar af als onderwijsambtenaar van de gemeente Boxtel. Hier poseert hij bij de brede school Wilgenbroek.  (Foto: Henk van Weert).
Afgelopen maandag werd Nico van de Wiel uit Liempde 65 jaar. Vorige week zwaaide hij na ruim 47 jaar af als onderwijsambtenaar van de gemeente Boxtel. Hier poseert hij bij de brede school Wilgenbroek. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ONDERWIJSAMBTENAAR NICO VAN DE WIEL MET PENSIOEN

'Boxtel investeert veel in onderwijs'

HENK VAN WEERT

Je maakt hem niets wijs over onderwijshuisvesting. Dat kan ook moeilijk, want ruim veertig jaar was hij als ambtenaar verantwoordelijk voor de plaatselijke scholen. Uiteindelijk was hij meer dan 47 jaar werkzaam bij de gemeente Boxtel. Vorige week nam Nico van de Wiel uit Liempde afscheid van zijn collega's, maandag werd hij 65.

Het plan om de klompenmakerij van zijn ouders over te nemen ging niet door; dat deed broer Jan. ,,En dus wilde ik na de middelbare school naar de meao, maar toen diende de mogelijkheid zich aan om bij de gemeente Boxtel in dienst te treden. Daar kon ik werken en studeren tegelijk. Op 17-jarige leeftijd ben ik er begonnen", blikt Van de Wiel daags na zijn verjaardag terug. ,,En dat betekende op donderdagavond en zaterdagochend naar school."

De eerste jaren werkte de geboren en getogen Liempdenaar ('Ik woon nog altijd op de plek waar ik ben geboren...') als boekhouder, onder meer voor de dienst Gemeentewerken en het woningbedrijf en het gas- en waterbedrijf dat de gemeente destijds had. Via de dienst Algemene Zaken, waar hij onder meer was belast met de uitvoer van bijzondere wetten belandde Van de Wiel begin jaren '70 op de afdeling Onderwijs. Om er nooit meer weg te gaan.

,,Kort nadat ik op de afdeling kwam werken, werd het openbaar onderwijs in Boxtel geïntroduceerd. In 1974 werd de toenmalige basisschool De Oosterpoort gebouwd en twee jaar later volgde De Brink", vertelt Van de Wiel. Door de groeiexplosie van de bevolking in de nieuwbouwwijk Boxtel-Oost groeide de behoefte aan niet-religieus onderwijs. ,,Het leidde ertoe dat een speciale ambtenaar daarvoor werd aangenomen in de persoon van André Jorissen met wie ik vele jaren prettig samenwerkte."

OPTIMAAL BENUT

Vanaf de jaren tachtig hield de gemeente zich steeds meer beleidsmatig met onderwijshuisvesting bezig. ,,En dat was best lastig. Want scholen waren immers bestuurlijk autonoom. Bovendien beslisten de schoolbesturen zelf over het onderhoud en dat zorgde weleens voor tweespalt." Dat de gemeenten in Nederland verantwoordelijk zijn voor de huisvesting vindt Van de Wiel desondanks een goede zaak: ,,Accommodaties worden zo optimaal benut. Boxtel heeft door de jaren heen veel geïnvesteerd in toekomstbestendige schoolgebouwen, zowel als het gaat om basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Dat is in andere gemeenten wel anders."

De vorming van brede scholen in het gebouw van de vroegere mavo Wilgenbroek, gecombineerde nieuwbouw voor de Prinses Amaliaschool en gemeenschapshuis De Walnoot en de samenvoeging van de voormalige mavo, lts en lhno tot vmbo-school Baanderherencollege noemt de ambtenaar als meest bijzondere projecten. ,,Het kostte wel veel kruim om ze te realiseren, maar met een mooi resultaat tot gevolg. Wel jammer dat de verhuizing van De Hobbendonken naar de Wilgenbroek uiteindelijk niet doorging. Als we dat vooraf hadden kunnen bevroeden, was nieuwbouw voor sbo-school De Maremak aan De Beukums natuurlijk niet nodig geweest."

PASSEN EN METEN

Ook de nieuwbouw voor basisschool De Oversteek in zijn eigen dorp was voor Van de Wiel een interessante klus. ,,Vooral omdat het gebouw ruimtelijk moeilijk in te passen was op de huidige locatie. Mooi dat het toch lukte. Momenteel overlegt de gemeente met de Michaëlschool over het budget voor nieuwbouw op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle."

Nu hij gepensioneerd is, zal Van de Wiel meer tijd kunnen besteden aan zijn taak als secretaris van de stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). ,,En ook hoop ik komende jaar mee te kunnen lopen aan de honderdste Vierdaagse in Nijmegen. Ik ben een trouwe deelnemer, maar de afgelopen twee jaren lukte dat niet door gezondheidsomstandigheden. Maar nu ben ik weer volop aan het trainen." Daarnaast besteed ik graag wat meer tijd aan mijn kleinkind. En uh... de tweede is onderweg. Ik kijk ernaar uit!"