Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Drie drukbezochte zittingsavonden, gemaakt door en voor esschenaren

Medisch Centrum Esch vol met vreemde snuiters

CARRY DIRKX

Het was volle bak tijdens drie avonden Oggelrevue, de traditionele zittingsavonden in Esch. Maar liefst 520 mensen kwamen af op de optredens van hun dorpsgenoten in dorpshuis De Es om een vrolijke start van het aankomend carnavalsfeest te beleven. Het decor waarin de Oggelrevue zich afspeelde, was dit keer ziekenhuis Medisch Centrum Esch, bevolkt door neurotische patiënten, dronken en uitgebluste dokters en… een kattenbak.

Het was te verwachten en het gebeurde ook: bloedspetters, verkeerd gezette spuiten, thermometers op plaatsen waar je ze niet wil zien, chagrijnige verpleegsters en dokters 'met een diploma van de landbouwschool'. De Oggelrevue had dit jaar een 'medische rode draad' met sterke optredens van uitsluitend Essche acteurs. Sommigen zijn inmiddels doorgewinterd op het podium van de Oggelrevue, anderen maakten hun debuut.

plastieke chirurgie

Vooral Esther Rovers had met haar rol als 'patiënte' Nella de lach aan haar kont hangen. Ook kwam een goed, slapstickachtig optreden van Monique Looman voorbij, die een groot deel van haar podiumtijd als mummie - volledig in verband verpakt - doorbracht. Ilse van Schijndel schitterde als vanouds, dit keer als mopperende verpleegster. Maar ook de jongere garde, Dave Verhagen, Cas Janssen en Jip de Man, in hun rollen als dokter, dokter annex schoonmaker en medisch inspecteur, brachten het er goed vanaf op het podium. De rode draad nam een groot deel van de ruim drie uur durende show in beslag.

In de loop van de avond werd steeds duidelijker hoe erg het gesteld was met het smerige en chaotische ziekenhuis: er stond een fiets geparkeerd in de operatiekamer en zelfs een kattenbak. Uiteraard leverde het ziekenhuisthema genoeg materiaal op voor vele hilarische sketches, grappige filmpjes, woordgrappen en versprekingen, zoals 'uit het verband gerukt', 'Dr. Bibber' en 'plastieke chirurgie'.

DRONKEN DOKTER

Het eerste optreden buiten de rode draad was van de zingende verpleegsters Joni van Grinsven en Aafke Bergman en zorgde meteen voor de juiste sfeer. Er werd volop meegeklapt en gezongen op het toepasselijke lied 'Dokter, dokter.' Ook de sketch van dokter Emilie Bormans en patiënt Gerard van der Loo - 'Mijnheer Vers. Kers Vers' - leverde flink wat lachsalvo's op. Een zeer sterk, terugkerend intermezzo kwam van Paul van der Bruggen als dronken dokter. Vanuit de bar van het dorpshuis wankelde hij meerdere malen de zaal in, om daar verongelijkt te melden 'niet mee te mogen doen op het podium omdat hij niet grappig genoeg was'. Hij zorgde voor een lach in de zaal met zijn jingle en vraag- en antwoordspelletjes met mensen uit het publiek. En iedere keer werd hij onderbroken door barmedewerker Johan Sterks, die hem terugriep met de woorden 'Kom een pilsje vatten'. Ook het optreden van de CliniClowns' Gerrie van der Mee en Rini van Grinsven kreeg de handen op elkaar. Grappen met veel 'Sapperdeflap' en 'Hatsekiedee' en een vrolijke meezinger waarin half Esch door de mangel werd gehaald.

Er waren buuts van Jens Rutten en Peter van Houtum, beiden al jarenlang graag geziene gasten tijdens de Oggelrevue. Van Houtum had een oogverblindende entree, in een roze prinsenpak, als Prins Peer van carnavalsvereniging 'Een steekje los'. Een opvallend optreden kwam van hardrocker Mark Gerrits, die zijn gitaar liet knerpen.

Opnieuw is het de vrijwilligers van de Oggelrevue gelukt een vermakelijke avond neer te zetten, volledig gemaakt door en voor Essche mensen. Het decor zag er schitterend uit, inclusief een lift mét liftgeluid; alles in elkaar gezet door de technische commissie. De muzikale begeleiding was van blaaskapel De Knoestjes. Er waren drie avonden lang talloze vrijwilligers in touw: de mensen op het podium, maar ook daarachter, voor zaken als schmink, licht en geluid. Een fraai begin van het gouden carnavalsjaar in Oggelvorsenpoel.

FOTO LINKSBOVEN: Dorpshuis De Es was vorige week volledig omgetoverd tot Medisch Centrum Esch, inclusief behandelkamer en een lift. Emilie Bormans en Gerard van der Loo kregen de lachers op de hand met hun sketch 'Meneer Vers. Kers Vers'. (Foto's: Daisy Renders).

FOTO RECHTSBOVEN: Bij een Oggelrevue met het thema 'Medisch', hoorden natuurlijk CliniClowns. Gerrie van der Mee (links) en Rini van Grinsven namen deze rollen op zich.

Afbeelding
Paul van der Bruggen schitterde tijdens de Oggelrevue als dronken dokter. Hij kwam regelmatig de zaal van dorpshuis De Es binnen...