De muzikanten van Mateus en Go Rome repeteren wekelijks voor hun show 'Rumoer in Boxtel' waarin alle nummers van Fleetwood Mac's album 'Rumours' gaan klinken. (Foto: Peter de Koning).
De muzikanten van Mateus en Go Rome repeteren wekelijks voor hun show 'Rumoer in Boxtel' waarin alle nummers van Fleetwood Mac's album 'Rumours' gaan klinken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

POPBANDS MATEUS EN GO ROME SPELEN 'RUMOURS' IN PODIUM BOXTEL

Rumoer in Boxtel: eerbetoon aan Fleetwood Mac

And if

You don't love me now

You will never love me again

I can still hear you saying

You would never break the chain

MARC CLEUTJENS

Rumours. Dat is de titel van het legendarische album dat de Amerikaanse popband Fleetwood Mac bijna veertig jaar geleden uitbracht. Het zou een van de best verkopende elpees in de popgeschiedenis worden, mede door enkele iconische liedjes die erop staan en het verhaal achter het album. De Boxtelse popbands Go Rome en Mateus hebben 'Rumours' omarmd en spelen de plaat integraal tijdens een avondvullend optreden op zaterdag 5 maart in Podium Boxtel. De titel: Rumoer in Boxtel.

Met hits als 'Go your own way' en 'Don't Stop' was 'Rumours' een uiterst succesvolle plaat waarmee Mick Fleetwood, Lindsay Buckingham, Stevie Nicks, John McVie en Christine McVie definitief toetraden tot het Amerikaans sterrendom. Maar de plaat bevat meer pareltjes, zoals het ingetogen 'Oh Daddy', het ietwat zweverige 'Dreams' en natuurlijk 'Gold Dust Woman'. ,,Een plaat die iedereen vroeger draaide", zegt bassist Jan Bergman van Go Rome.

Bergman is de aanstichter van de bijzondere samenwerking tussen zijn band en Mateus, die andere Boxtelse groep die de voorbije jaren flink aan de weg timmert en veel optredens verzorgt. ,,Ik ben goed bevriend met Ted van de Meulengraaf en Peter van den Hurk en van het een kwam het ander", lacht Bergman in de oefenruimte in Best. Daar wordt wekelijks gerepeteerd om op 5 maart een groot aantal popklassiekers te kunnen spelen.

VIJFSTEMMIG

'Rumours' zal centraal staan. ,,We gaan alle elf nummers spelen, in de volgorde zoals ze door Fleetwood Mac op de plaat zijn gezet", vertelt zangeres Yvonne van Beers van Mateus. ,,Het blijkt best lastig om ze goed te spelen", vult zangeres Jet Mathijssen aan. ,,Rumours is een echt studioalbum waar soms vijf stemmen klinken." ,,Wij moeten dat doen met z'n drieën", knikt zanger Jan Verschueren van Go Rome. ,,En dat lukt best hoor, maar we moeten flink repeteren. Binnenkort hebben we zelfs enkele zondagen gereserveerd om alle nummers door te nemen."

De bandleden van Go Rome en Mateus blijken geen uitgesproken fans van Fleetwood Mac. ,,Ik ken de muziek vooral van mijn oudere zussen", bekent Jet, die vroeger meer fan was van The Cure. ,,Ik ken vooral de wat meer recente nummers van Fleetwood Mac en die zijn niet zo goed als de liedjes op Rumours", vult Yvonne aan. ,,Ik ben wel een volger van de band", stelt gitarist Tejo van de Nieuwenhuyzen van Go Rome. ,,Fleetwood Mac met Peter Green vind ik geweldig. Een nummer als 'Oh Well' is prachtig. Maar ook Rumours is een heerlijke plaat. Een dansplaat eigenlijk..."

Het brengt de bandleden tijdens de repetitie in Best op een discussie over de inrichting van Podium Boxtel. ,,Als het aan mij had gelegen, hadden er geen stoelen gestaan", grinnikt Tejo. De meerderheid van de muzikanten koos echter voor zitplaatsen; geheel in de traditie van de eerdere klapstoeltjesconcerten van Go Rome verdwijnen die pas na de pauze. Alle nummers van 'Rumours' hebben dan geklonken en Go Rome sluit de avond af met een aantal klassiekers van bands als U2 en Coldplay.

De muzikanten van Mateus - naast Jet en Yvonne zijn dat Ted van de Meulengraaf, Bart Willems en Johan van Eck - openen de muzikale avond met eigen repertoire. In de meeste gevallen zullen dat covers zijn die uit dezelfde periode stammen als de plaat van Fleetwood Mac, die officieel verscheen in 1977. ,,Daarna gaan beide bands het podium op en spelen we Rumours integraal", zegt bassist Jan van Go Rome. ,,Van 'Second Hand News' tot 'Gold Dust Woman'." Go Rome sluit af en zal openen met een knipoog naar ouder werk van Fleetwood Mac. ,,Het is een verrassing wat we spelen", lacht Tejo.

RELATIEPERIKELEN

Bezoekers van 'Rumoer in Boxtel' krijgen tijdens het programma de nodige informatie over de totstandkoming van Rumours. Toetsenist Peter van den Hurk van Go Rome werkt aan een presentatie die tijdens het concert te zien is. ,,Rumours vertelt het verhaal van een band waarin complexe liefdesrelaties voor een heleboel gedoe zorgden", vertelt Peter. ,,Juist die spanning tussen de bandleden heeft ervoor gezorgd dat zo'n magistrale plaat is gemaakt", vult zangeres Yvonne aan. ,,Je voelt dat de teksten gaan over intriges, overspel. De spanning is soms om te snijden", zegt Jet.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor Rumoer in Boxtel kosten 10 euro en zijn te koop via de website van Podium Boxtel en bij de verkooppunten: Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde). De bewerkte hoesfoto met daarop Tejo van de Nieuwenhuyzen en Jet Mathijssen is gemaakt door Bart Willems.

Afbeelding