Herman van Wanrooij (INbox), Peter van de Wiel (Combinatie95), Eric van den Broek (SP) en Marusjka Lestrade (D66) vormen sinds april 2014 met burgemeester Mark Buijs het college van B. en W. (Foto: Peter de Koning).
Herman van Wanrooij (INbox), Peter van de Wiel (Combinatie95), Eric van den Broek (SP) en Marusjka Lestrade (D66) vormen sinds april 2014 met burgemeester Mark Buijs het college van B. en W. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'We werken aan een modern bestuur'

HENK VAN WEERT

Met de lancering van een nieuwe visie, huisstijl en logo onder de noemer Meewerkend Boxtel wil het gemeentebestuur ruimte geven aan innovatieve werkwijzen en ideeën. Voorts worden andere vormen van burgerparticipatie gezocht en ingevoerd. Het is een logisch gevolg van de veranderde werkwijze in het gemeentehuis die duidelijk werd na het aantreden van burgemeester Mark Buijs in 2013 en het huidige kwartet wethouders een jaar later. Het moet leiden tot een modern bestuur.

,,We vragen frequent feedback over ons functioneren, zoeken mensen thuis op en werken vaak met klankbordgroepen van burgers", stelt burgemeester Buijs. Dinsdagavond week werd hierover nog in beslotenheid geëvalueerd met bestuurders, politici en ambtenaren. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde, kortweg SPPiLL, is volgens het college een mooi voorbeeld van de nieuwe manier van werken die de gemeente Boxtel voorstaat. Burgers die met plannen en projecten op de proppen komen en daarbij ook zelf de handen uit de mouwen steken. Muziekschool Podium4All, die vorig jaar in het gat sprong van het failliete MIK Kunsteducatie, eveneens: het is een vorm van cultureel ondernemerschap die in het gemeentehuis wordt gewaardeerd.

VAN BUITEN NAAR BINNEN

De gemeente wil vooral van buiten naar binnen denken, stellen B. en W. Uitgangspunt van beleid is niet langer hetgeen bestuurders of ambtenaren denken wat goed is voor de samenleving. De wensen en behoeften die inwoners aandragen, moeten de basis vormen. Dat principe begint volgens diverse fracties vorm te krijgen. ,,Er wordt écht geluisterd naar burgers, instellingen en bedrijven. Kern van de zaak is dat het fenomeen burgerparticipatie steeds meer overheidsparticipatie moet worden", vindt SP-fractievoorzitter Dave van de Ven.

Zijn collega Peter Manniën (Combinatie95) concludeert dat de faciliterende rol van de gemeente echter nog niet op elke afdeling in het gemeentehuis is doorgedrongen. Bovendien vindt Manniën dat meer verantwoordelijkheden naar wijkorganen geschoven mogen worden.

INbox is het daarmee eens, zo valt op te maken uit de reactie van deze partij. Die vindt de ambitie goed, maar is - net als oppositiepartij Balans overigens - benieuwd hoe een en ander in de praktijk uitpakt. Het motto 'Meewerkend Boxtel' waarmee de gemeente zich afficheert, wordt door inwoners niet zo ervaren volgens fractievoorzitter Marria van den Hoven van INbox. Balans-voorman Wim van der Zanden spreekt de hoop uit dat de nieuwe leuze geen holle frase wordt.

Als vierde coalitiepartner klinkt voorman Jos Hegeman van D66 wat positiever: ,,In een jaar tijd is een cultuuromslag bewerkstelligd." Hij omschrijft het college als een bestuur dat wil faciliteren en dienen, maar ook samen regie wenst voeren maar ruimte wil geven aan eigen initiatieven. ,,Een bestuur dat gelooft in de eigen kracht van mensen."

VERWACHTINGEN

Balans waarschuwt voor het scheppen van verwachtingen bij inwoners. ,,Burgerparticipatie gaat gepaard met vallen en opstaan, dus leren van het verleden. Cruciaal daarbij is het verwachtingenmanagement. Door vervolgens als college zonder goede motivatie iets anders te kiezen als waar draagvlak voor is, wordt het proces van burgerparticipatie beschadigd", merkt fractievoorzitter Van der Zanden op. Als voorbeeld noemt hij daarbij een afgeserveerd voorstel om in de winter parkeren toe te staan op de goeddeels autovrij te maken Markt.

Politieke
barometer

PvdA/GroenLinks haakt daarop in. De aanleg van de entree voor bedrijventerrein Vorst bij kerkdorp Lennisheuvel is volgens deze partij zo'n voorbeeld waar het verkeerd ging bij de samenwerking tussen burgers en ambtenaren. ,,Daarvan moeten we leren", vindt fractievoorzitter Anja van den Einden. Haar partij ervaart dat het gemeentebestuur nog niet zo goed raad weet met de nieuwe manier van werken: ,,We zijn goed bezig en ontwikkelen nieuwe vormen. Maar we zijn ook op zoek. Wat levert een project als SPPiLL eigenlijk op?"

OPEN OOG EN OOR

Meewerken is een werkwoord, geeft het CDA aan. ,,Burgers en organisaties moeten meer betrokken worden bij het opstellen van beleid. Ze moeten niet alleen gehoord worden, maar ook daadwerkelijk invloed hebben. Input van onze burgers moet serieus genomen worden en meegenomen worden in het beleid. Burgerinitiatieven moeten nog meer gestimuleerd worden. Ben creatief met het bereiken van inwoners om mee te denken en mee te doen", adviseert fractievoorzitter Hélène van As.

De VVD is van mening dat het gemeentebestuur voor iedere burger open oog en oor heeft. ,,Probleem is dat tegenover ieder argument of voorstel een tegenargument te bedenken is. Vaak moeten inwoners dan toch teleurgesteld worden omdat hun ideeën niet of slechts gedeeltelijk worden overgenomen. Dan is het zaak deze mensen dit uit te leggen. Daar moeten we nog beter aan werken. Met wederzijds begrip en respect zullen veel inwoners tevreden zijn. Het betrekken van ambtenaren in de uitleg is naar beide kanten toe vaak verhelderend", stelt Dymph van de Vries namens de liberale eenmansfractie.

AMBTELIJKE FUSIE

De ambtelijke fusie met de buurgemeente Sint-Michielsgestel per 1 januari jongstleden leidt voor de burgers niet tot veranderingen, stelt het college. Toch zullen inwoners er wél iets van gaan merken: de kwaliteit van de dienstverlening blijft behouden en zal verbeteren, verwachten B. en W. ,,Een goede zaak", oordeelt Balans.

Volgens het CDA is de ambtelijke fusie noodzakelijk om Boxtel goed te kunnen blijven besturen met de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten. ,,De eigenheid van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel blijft hetzelfde, er verandert voor inwoners en ondernemers niets", aldus fractievoorzitter Van As van de christendemocraten.

PvdA/GroenLinks vindt dat er goed wordt samengewerkt tussen Boxtelse en Gestelse ambtenaren, maar wil waakzaam blijven dat processen wel op democratische wijze verlopen. Van den Einden: ,,Er gaat veel veranderen. En deze veranderingen moeten ten goede komen aan de inwoners. Het is eigenlijk een illusie dat ambtelijke samenwerking niet zou leiden tot bestuurlijke fusie. We moeten heel goed weten waarmee we mee bezig in het belang van inwoners. En ook zorgen dat de raad hierbij kaders stelt, stuurt en controleert. Een goed voorbeeld is de afspraak dat raad twee keer per jaar in overleg gaat met ambtenaren op het sociaal domein. Dát is vernieuwend bestuur."

In de volgende aflevering van de Politieke Barometer het zevende speerpunt uit het beleidsprogramma van B. en W.: 'Boxtel voert een sociaal beleid dat sterk maakt en waar nodig helpt'.


Dommelstrroom:
energiecentrale
op waterkracht

Inwoners van Sint-Michielsgestel en Boxtel worden dinsdag 2 februari vanaf 19.30 uur bijgepraat over de mogelijkheid mede-eigenaar te worden van de te bouwen waterkrachtcentrale Dommelstroom.

Jan en Bram Taks uit Sint-Michielsgestel zijn de initiatiefnemers van Dommelstroom. Hierover werd vorige week in deze krant uitgebreid gepubliceerd. Via crowdfunding hopen ze vóór 1 maart 200.000 euro bijeen te brengen. De informatieavond is in het Waterschapshuis aan de Bosscheweg 56 in Boxtel.

Nadat Mark Buijs in 2013 werd geïnstalleerd als burgemeester van Boxtel veranderde er veel qua werkwijze in het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).