Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Het roer om: van vaste baan naar kringloopwinkel

Swiebertje opent aan de Molenstraat

Lonneke Hoondert

Na dertig jaar in de jeugdhulpverlening was het tijd voor iets anders. Toen Marion van Berlo de vraag werd gesteld wat ze nu écht graag zou willen, wist ze het meteen: een eigen kringloopwinkel. En de droom werd werkelijkheid, want in maart opent Swiebertje haar deuren aan de Molenstraat 5 in Boxtel.

Vrijdag 22 januari kreeg Van Berlo de sleutel en op zaterdag werd het bericht wereldkundig gemaakt via sociale media. Daar kreeg de Boxtelse behoorlijk wat reacties op haar plannen. ,,Ik ben enorm geschrokken, in de meest positieve zin. Ik had niet durven dromen dat zoveel mensen enthousiast zouden zijn over mijn initiatief", vertelt ze.

Zo lang als ze zich kan herinneren is Van Berlo een fanatieke bezoekster van kringloopwinkels. ,,Ik had mijn droom om er zelf één te beginnen nooit met iemand gedeeld, totdat Frank Geurtz mij vroeg wat ik graag zou willen doen. Vanaf dat moment is het balletje heel snel gaan rollen", lacht Van Berlo. In Geurtz heeft de winkelier in spé de perfecte rechterhand gevonden. ,,Hij wees me op dit perfecte pand en helpt met de financiën."

Re-integratietraject

Van Berlo was dertig jaar lang werkzaam in de jeugdhulpverlening, onder andere bij De La Salle. Die ervaring komt goed van pas bij het doel dat zij voor ogen heeft met de winkel. Naast het aanbieden van tweedehands spullen, wil de Boxtelse ook ruimte bieden aan mensen die in een re-integratietraject zitten in de vorm van leer-werkstages. Om dat te bewerkstelligen werkt ze samen met Peijnenburg Re-integratie, dat verderop in de straat zit.

,,Al sinds 1999 ben ik ZZP'er. Ik maak muurschilderingen en kan goed overweg met de kwast", vertelt ze. ,,De ervaring die ik daarin heb opgedaan wil ik toepassen in het re-integratietraject. Ik wil namelijk ook meubels gaan 'pimpen' met de werknemers."

Drie kringloopwinkels

Swiebertje wordt de derde kringloopwinkel die Boxtel rijk is. ,,Ik heb contact opgenomen met de Vincentiusvereniging, want ik wil absoluut niet in hun vaarwater zitten. Bij Het Goed besef ik me dat het een hele grote jongen is, op een A-locatie. Daarom is het nodig om me van hen te onderscheiden als kringloper. Anderen wezen me er op dat Swiebertje ook perfect ligt ten opzichte van het centrum. Dus eigenlijk zit deze winkel ook op een A-locatie", glundert Van Berlo.

Het onderscheidend vermogen zoekt Van Berlo door met panelen sfeerhoeken in te richten. Ook gaat ze een levensgrote muurschildering maken op de bovenverdieping. ,,Ik wil mensen een beleving bieden, waarbij ze direct zien hoe de tweedehands spullen tot hun recht kunnen komen in een interieur."

De initiatiefneemster zit boordevol plannen voor haar kringloopwinkel. Zo hoopt ze straks bijvoorbeeld maandelijks een repaircafé te organiseren. ,,Maar het moet allemaal nog wel vorm krijgen in mijn hoofd", voegt ze daar aan toe. ,,Het is de bedoeling dat Swiebertje een laagdrempelige winkel wordt, waarbij mensen niet alleen binnen komen om te snuffelen, maar waar ook gelegenheid is tot een praatje en een kop koffie."

Slapeloze nachten

Het kost Van Berlo nogal wat slapeloze nachten, maar ze is blij dat ze het roer om heeft durven gooien. ,,Ik ben mijn vaste inkomen kwijt en dat is best eng, maar gelukkig staat het thuisfront 100 procent achter me." Vervolgens grapt ze: ,,Maar ik zal toch behoorlijk wat banken en pannen moeten gaan verkopen."

Belangstellenden die zich aan willen melden als vrijwilliger kunnen contact opnemen met Van Berlo via telefoonnummer 06-22 58 81 23. Ook iedereen die af wil van overbodige, maar nog steeds bruikbare spullen mag bellen. Het enige wat niet aangenomen kan worden is witgoed. Swiebertje beschikt over een bus, dus het tweedehands goed kan thuis opgehaald worden.

FOTO BOVEN: Marion van Berlo (uiterst links) en Frank Geurtz (rechts) zijn samen met hun hulptroepen flink aan het klussen in toekomstige kringloopwinkel Swiebertje aan de Molenstraat in Boxtel. (Foto: Lonneke Hoondert).