Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINTLUCAS BLIJFT ENORM IN TREK BIJ STUDENTEN

'School is als een jas die moet passen'

SintLucas wil meer zijn dan een mbo-school waar studenten een creatieve opleiding volgen en rapportcijfers behalen. De vakinstelling met vestigingen aan de Burgakker in Boxtel en - na de zomervakantie - op Strijp-S in Eindhoven is een 'creative community' waar studenten binnen de school veel samenwerken, maar óók de vleugels uitslaan.

MARC CLEUTJENS

Vrijdag 29 en zaterdag 30 januari worden de jaarlijkse open dagen gehouden en worden vele honderden potentiële studenten verwacht. Allemaal oriënteren ze zich op een felbegeerd plekje op de mbo- en vmbo-opleidingen die SintLucas in Boxtel en Eindhoven te bieden heeft. Ruud Rabelink, die met Igor van Hoof het tweekoppige college van bestuur vormt, verwacht dat ook de komende maanden zo'n 1.800 studenten zich zullen aanmelden voor een van de studies. Omdat er slechts plaats is voor negenhonderd nieuwkomers, valt de helft af.

Rabelink noemt het een 'luxepositie' dat zoveel jongvolwassenen opteren voor SintLucas. ,,Het geeft aan dat veel studenten bewust willen kiezen voor een opleiding bij SintLucas en op die manier deel willen gaan uitmaken van onze community", zegt de bestuurder in de aanloop naar de twee open dagen. ,,Want we willen meer bieden dan alleen maar een schoolomgeving. Wie kiest voor SintLucas, wil het beste uit zichzelf halen, aansluiten bij een netwerk en verbindingen zoeken."

RAPPORTCIJFERS

Rabelink vindt dat een mbo-school, ook SintLucas, moet aansluiten bij de wensen en verwachtingen van studenten. ,,Een school is als een jas die je moet passen. Rapportcijfers laten zien dat dat beslist het geval is. Als een van de weinige opleidingen in Nederland wordt onze school nog hoger gewaardeerd dan de opleiding zelf. Dat geeft aan dat studenten zich hier thuis voelen." Volgens de bestuurder is dat vooral het geval in Boxtel, waar de voorbije jaren fors is geïnvesteerd in alle gebouwen aan de Burgakker en waar het creatief atelier aan de Dommel een paradepaardje is.

,,In Eindhoven lopen we nu nog een beetje achter", grinnikt Rabelink, doelend op het verouderde gebouw aan de Von Flotowlaan. ,,Maar dat verandert als we straks verhuizen naar het NatLab in Strijp-S en we onderdeel gaan uitmaken van die bruisende stadswijk." Het college van bestuur is er zelfs alert op dat studenten in de toekomst niet vaker voor Eindhoven dan Boxtel zullen kiezen. ,,We zullen vooral monitoren of studenten die vanuit Limburg komen niet eerder uit de trein gaan stappen. We denken echter dat ook Boxtel voldoende attractieve opleidingen heeft."

LEVENSECHT WERK

SintLucas hoort volgens Rabelink bij Boxtel; hier ligt de bakermat van de creatieve opleiding. ,,We zijn ontzettend blij dat we de creatieve ateliers hebben kunnen realiseren. Daarnaast zien we dat er heel veel belangstelling voor het werk dat studenten voor bedrijven en instellingen kunnen betekenen. Veel meer dan vroeger is er vraag naar levensecht werk en werken studenten aan concrete projecten voor opdrachtgevers van buiten school."

De bestuurder meent dat SintLucas zich in Boxtel de voorbije decennia heeft opgewerkt tot een gewaardeerde partij. ,,We zitten aan tafel met alle partijen, denken mee met plannen van de gemeente en voelen ons verbonden met de buren van kasteel Stapelen die een stadslandgoed willen realiseren. Ook zoeken we aansluiting bij lokale initiatieven die veel regionale of zelfs landelijke uitstraling hebben, zoals Circo Circolo op landgoed Velder in Liempde."

De mbo-school werkt in Boxtel samen met het Baanderherencollege en stelt leerlingen van die vmbo-school in staat om al tijdens de middelbare schoolperiode kennis te maken met vakken die op SintLucas worden gedoceerd. ,,Om die reden zag je onze stand als een soort shop-in-shop op de open dag van het BHC", lacht Rabelink. ,,Als mbo-school selecteren we nadrukkelijk op talent en ambitie en wat is er nou mooier als je jongeren via het vmbo kunt voorbereiden op een vervolgopleiding en een maximale kans biedt om een mooi diploma te halen."

APP

Waar SintLucas uitblinkt in het aanbieden van moderne creatieve opleidingen, houdt de school ook vast aan de 'traditionele' open dagen. ,,We gaan wél met onze tijd mee hoor", onderstreept bestuurder Rabelink. ,,We hebben een app gemaakt die iedereen kan downloaden op de smartphone. Maar de open dagen zijn én blijven belangrijk. De open dag is voor velen de eerste kennismaking en dan moet je als school een reëel beeld laten zien."

Rabelink herhaalt het nog maar eens: de school moet bij je passen. ,,Meer dan 70 procent van onze studenten stroomt door naar een hbo-opleiding. Het aantal voortijdige schoolverlaters is met 2,1 procent heel laag; we zijn een van de best scorende mbo-scholen in Nederland. Nou ja, één van onze collega-scholen in Zwolle doet het nét iets beter. Grrr..."

De open dagen van SintLucas zijn vrijdag 29 januari van 14.00 tot 19.00 uur en zaterdag 30 januari van 10.00 tot 15.00 uur.

FOTO BOVEN: Studenten van SintLucas legden deze week de laatste hand aan enkele vitrines van de school aan de Burgakker. Morgen en overmorgen worden de jaarlijkse open dagen gehouden. (Foto: Peter de Koning).


High tea met

WoonWijs in

Boxtelse buurt

WoonWijs Boxtel houdt na de goede ervaringen van vorig jaar een nieuwe reeks high tea-sessies in Boxtelse wijken en kerkdorpen. Het motto luidt ditmaal 'Beter een goeie buurt'.

WoonWijs sluit met het initiatief aan bij de landelijke acties van Coalitie Erbij, die in januari en februari tal van contactmomenten en ontmoetingen houdt voor wijk- en buurtbewoners die elkaar op deze manier kunnen treffen in de eigen woonomgeving.

WoonWijs biedt in Boxtel tijd en gelegenheid om weer met elkaar gezellig en ouderwets te buurten. De wijk en activiteiten in de wijk komen daarbij aan bod. Bezoekers kunnen zich laten verwennen met lekkere hapjes en drankjes en genieten van elkaars gezelschap. De toegang is gratis.

In de periode van 15 tot 25 februari worden 's middags zes high tea's gehouden. Deze vinden plaats in gemeenschapshuis Orion (Lennisheuvel), dienstencentrum De Kloosterhof (Liempde), gemeenschapshuis De Walnoot, bibliotheek De Meierij, gemeenschapshuis De Rots en museum MuBo.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Ineke Matheeuwsen via telefoonnummer (0411) 65 58 99 of e-mail: inekematheeuwsen@contourdetwern.nl.