1000 euro voor ouderen in regie

Senior staat open voor woon- en zorgplannen

Onder senioren is behoefte aan initiatieven op het gebied van wonen, gemeenschappelijke voorzieningen, zorg, onderlinge dienstverlening en zorgcoöperatie. Dat blijkt uit de enquête die de stichting Ouderen in Regie in november hield onder 245 seniorenhuishoudens in een deel van de Componistenbuurt in Boxtel-Oost. Dit gebied maakt deel uit van een pilot, die Ouderen in Regie momenteel verder uitwerkt.

De respons op de enquête is 65 procent, meldt voorzitter Ad van den Brand van stichting Ouderen in Regie opgetogen. ,,Onze insteek, om de formulieren persoonlijk te overhandigen aan de mensen, heeft gewerkt." In de enquête werd onder meer gevraagd of mensen al hadden nagedacht over hun woontoekomst, of ze de regie wilden houden over wonen, welzijn en zorg en of ze mee zouden willen werken aan onderlinge zorg en dienstverlening in hun eigen buurt. 94 procent van de respondenten geeft aan dat ze graag de regie wil houden over de eigen toekomst, terwijl 75 procent aangeeft dat ze al heeft nagedacht over later. ,,En waar je vaak hoort dat senioren graag willen verhuizen, blijkt dat niet uit de enquêteresultaten. Meer dan de helft wil in de eigen woning oud worden", aldus Van den Brand.

Dat is de reden dat Ouderen in Regie contact heeft gezocht met woonstichting Sint-Joseph, WoonWijs en de werkgroep Veilig Thuis in Eigen Huis. ,,Binnenkort voeren we gesprekken met deze organisaties." De Componistenbuurt in Boxtel-Oost wordt door Ouderen in Regie gezien als pilot. ,,We denken dat we hier met een representatief gebied te maken hebben", aldus Van den Brand. ,,Als we hier iets op poten zetten op het gebied van wonen, zorg en/of welzijn en het slaat aan, hopen we het uitwaaiert naar de rest van Boxtel."

oogstjaar

In maart wordt voor de inwoners van Boxtel-Oost en andere belangstellenden dan ook een bijeenkomst georganiseerd. Van den Brand: ,,Hier willen we hen aan het woord laten, zodat we een uitgebreider beeld krijgen van wat er leeft. Daarnaast willen we uitleg verzorgen over Ouderen in Regie en worden organisaties als Sint-Joseph en WoonWijs uitgenodigd. We hopen uiteindelijk meer mensen actief te krijgen en zitting te nemen in een werkgroep van Ouderen in Regie, zodat 2016 echt een oogstjaar wordt en er projecten van de grond komen."

Tegelijkertijd wil de stichting graag optrekken met allerlei Boxtelse partijen. Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost wordt benaderd, evenals het bestuur van gemeenschapshuis De Rots. De Boxtelse stichting Sjef van de Laar heeft inmiddels een bedrag van duizend euro toegezegd voor de stichting. Het geld wordt besteed aan het pilotproject.


LINDA TOONEN START MET MINDFULNESS

'Mensen helpen om bewuste keuzes in het leven te maken'

In de osteopathiepraktijk van Leonard en Elke van der Geer aan de Dukaat in Boxtel worden vanaf volgende maand ook groepstrainingen mindfulness gegeven. Onder de naam AandachtsPunt leert Linda Toonen mensen bewust om te gaan met de veelheid aan prikkels. ,,Aandacht voor het nu is daarbij van belang."

,,De drang om jezelf te bewijzen tegenover anderen zorgt ervoor dat veel mensen tegen een burn-out aanlopen. Vaak is het moeilijk om te erkennen dat je ergens onzeker over bent. Maar onzekerheid mág", vertelt Toonen. Ze leert haar cursisten bewuste keuzes te maken. ,,Je kunt niet doorlopend reageren op vragen en verzoeken. Zeker niet in deze hectische maatschappij waar mensen toch al veel dingen tegelijk doen: werk, huishouden, sociale media en noem maar op. Ik leer mensen dat zij niet op de 'automatische piloot' moeten vliegen."

De 34-jarige oud-Boxtelse woont nu vijftien jaar in 's-Hertogenbosch, geeft sinds drie jaar les in de toegepaste psychologie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Daar traint zij studenten op het gebied van gesprekken voeren, coaching en mindfulness. Dit werk combineert zij met haar eigen praktijk in Rosmalen. Op 18 februari opent ze een tweede vestiging voor groepstrainingen in Boxtel.

,,Het voorbije jaar heb ik diverse keren samengewerkt met Leonard, die me als osteopaat diverse patiënten door verwees. We kennen elkaar erg goed en toen ik hoorde dat hij in zijn praktijk ruimte vrij had, was de keuze om me ook in Boxtel te vestigen snel gemaakt. Ik ben hier immers opgegroeid en mijn ouders wonen er nog", vertelt Toonen.

De psychologe doorliep de Bracbant Havo, rondde na haar propedeuse aan de IJsselland Hogeschool in Deventer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met succes de studie psychologie af. Vervolgens werkte ze enkele jaren in het ziekenhuis.