Afbeelding
Foto: Hans Verberk

Plezier staat voorop bij jaarlijks dartstoernooi

Darters uit het hele land naar Boxtel

,,Het succes was de afgelopen jaren eigenlijk te groot", vertelt L'Union voorzitter Paul Smolders. ,,Er deden te veel deelnemers mee, waardoor het lastig was om bijvoorbeeld wisselingen soepel te laten verlopen. Daarom hebben we ervoor gekozen om te werken met een limiet aan het aantal darters." Hoewel het prijzengeld vast darters aantrekt, staan vooral plezier en enthousiasme voorop benadrukt Smolders.

De aantrekkingskracht van het toernooi ligt aan het feit dat het Boxtelse evenement een A-status heeft en dat het tussen twee grote wedstrijden inzit. Bekende darters, die aan die toernooien meedoen, kwamen zondag daarom ook graag pijltjes gooien in het honk van L'Union in het kader van hun training. Onder anderen Dick van Dijk uit Boxtel, Liempdenaar Tommy Legius en Jermaine Heijmans lieten hun gezicht zien.

Gezelligheid

Het toernooi lokt ook veel inwoners naar de Molenwijkseweg. Mitchell Vogels (18) is een fanatieke darter en hoopt het prijzengeld in de wacht te slepen. ,,Hoewel dat echt moeilijk is met zoveel goede deelnemers", vertelt hij. ,,Maar dat maakt niet uit, ik kom hier vooral voor de gezelligheid." Vogels doet met zijn team Comsche Hoeve 1 mee aan de Bossche Darts Competitie en daar staan ze op dit moment vierde. Bij de wedstrijd in L'Union speelt hij mee in de singles. ,,Het is echt mijn hobby, maar het zou leuk zijn als ik er verder mee zou komen. Ik oefen in ieder geval veel en straks als het toernooi is afgelopen ga ik thuis nog wat pijltjes gooien."

,,Leer schrijven!"

In de ochtend was het de beurt aan de jeugd. Dani van Weert (12) geniet nog na van een spannende wedstrijd. ,,Ik vind het leuk om met kinderen te darten die ik nog niet ken. Je kunt mooie prijzen winnen, maar ik doe het vooral voor de lol. Ik dart als sinds mijn achtste, maar doe dat vooral graag met mijn vrienden. Ik voetbal namelijk nóg liever."

Mede-organisator Ad Schelle blikt terug op een geslaagde ochtend voor de jonge darters. ,,Er zitten echt al een paar talenten bij, die best ver kunnen komen." Toch heeft hij wel een tip voor sommige jeugdige deelnemers: ,,Leer alsjeblieft tellen!"

Het valt Schelle op dat vooral vaders en moeders de scores bijhouden, terwijl het juist belangrijk is dat de kinderen zelf hun worpen leren tellen. ,,Michael van Gerwen deed als jong mannetje niets anders dan scores schrijven, dat is belangrijk om het maximale uit je spel te halen."

Uitslagen

De dartswedstrijd kende uiteraard een aantal winnaars. In de leeftijdscategorie tot dertien jaar won Pike van den Berg. Max Ligtvogt pakte de eerste prijs in de groep tot zeventien jaar.

Het koppeltoernooi werd gewonnen door Hans van Teeffelen en zijn compagnon Oscar Vromans. Arjan van Zetten en Jovanico Jansen eindigden op de tweede plaats. De derde plek moest door Alexander Merkx en Niels Das gedeeld worden met Jeffrey Brands en Jordy Waalboer.

Tommy Legius was de onbetwiste winnaar in de singles, waarbij Jeffrey Brands tweede werd. Ook bij de singles moesten twee darters de derde plaats delen: Toon Greebe en Alexander Merkx.

BOVENSTE FOTO: Ramon van de Heijden werd vierde bij de jeugd tot 17 jaar tijdens het dartstoernooi. (Foto's: Hans Verberk).


PDC-spelers kiezen
'Mighty Mike' als
darter van het jaar

Darter Michael van Gerwen uit Gemonde is gekozen tot darter van het jaar. Hij moet de plaats wel delen met Gary Anderson.

De verkiezing vond plaats tijdens het jaarlijkse Awards Dinner van de Professional Darts Corporation (PDC) in het hotel The Dorchester in Londen.Het is de eerste keer sinds de invoering van het Awards Dinner dat de belangrijke prijs naar twee darters tegelijk gaat. De jury kon geen beslissing nemen tussen de Schotse Anderson en Van Gerwen. Anderson prolongeerde recent zijn wereldtitel. Van Gerwen staat nummer één op de wereldranglijst en wist het afgelopen jaar maar liefst achttien toernooien te winnen.

Collega-darters kozen voor de Gemondenaar, de fans stemden massaal voor Anderson.

FOTO ONDER: Michael van Gerwen uit Gemonde is door zijn collega's van dartsbond PDC gekozen tot speler van het jaar. (Foto: Lawrence Lustig/PDC).

Tommy Legius won zondag het open Boxtels kampioenschap darts  2016. Hier poseert hij met organisator Paul Smolders van L'Union.
Michael van Gerwen uit Gemonde is door zijn collega's van dartsbond PDC gekozen tot speler van het jaar. (Foto: Lawrence Lustig/PDC).