Theo Kemps (links) en Hans Verhagen bekijken hun klassefoto op de fototentoonstelling van heemkundevereniging Den Hogert in Gemonde.  De expositie maakte bij de aanwezigen veel herinneringen los. (Foto: Daisy Renders).
Theo Kemps (links) en Hans Verhagen bekijken hun klassefoto op de fototentoonstelling van heemkundevereniging Den Hogert in Gemonde. De expositie maakte bij de aanwezigen veel herinneringen los. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

Tentoonstelling heemkunde Gemonde is een succes

Expositie mondt uit in reünie

Lonneke Hoondert

Voorzitter Ad van der Heijden glundert van trots. De expositie van heemkundevereniging Den Hogert in dorpshuis De Kei in Gemonde trok afgelopen weekend veel bekijks en de reacties waren lovend. Daarnaast werden door het publiek behoorlijk wat mensen op oude schoolfoto's ter plekke geïdentificeerd, een mooie bijkomstigheid voor de heemkundekring.

Het dorpshuis was zaterdag en zondag het toneel van een fototentoonstelling van schoolfoto's tussen 1940 en 1970. Daarnaast werden oude schoolplaten van de Sint-Lambertusschool op scherm vertoond en werd het stratenproject gepresenteerd. Dat laatste project richt zich op de geschiedenis van de straten van Gemonde.

Feest der herkenning

Op lange tafels liggen de schoolfoto's uitgespreid. Bezoekers mogen zelf de namen van, voor de heemkundekring nog onbekende geportretteerden, erbij schrijven. Van die mogelijkheid wordt dan ook gretig gebruik gemaakt. Met de pen in de hand discussiëren groepjes mensen over wie er nu precies op de foto's staan.

Van der Heijden is in zijn nopjes met dit tafereel. ,,Het is fantastisch om te zien hoe mensen genieten en hoe de verhalen over vroeger loskomen. Zo verzamelen we behoorlijk wat informatie. Dat geldt niet alleen voor de schoolfoto's, maar ook bij het stratenproject dat we vandaag presenteren. Bezoekers kunnen ter plekke hun verhaal over een straat of huis kwijt bij de heemkunde."

,,Ik zou maar heel even gaan, inmiddels ben ik hier al bijna anderhalf uur. Naast dat het een feest der herkenning is, is het ook een soort reünie. Ik ontmoet hier oud-klasgenoten die ik al jaren niet gezien heb", vertelt Anja Groenendaal enthousiast.

Agnes van Mil en Betsie van Oorschot zijn al even positief. Ze halen herinneringen op bij een aantal klassenfoto's uit de jaren veertig en schrijven ondertussen driftig de namen erbij. Van Mil wijst een jong meisje met een grote strik in haar haren aan op de foto: ,,Kijk, dat ben ik. Toen zaten Betsie en ik in de derde klas in 1948."

De tentoonstelling trekt veel aandacht in Gemonde en inderdaad, de expositie heeft wel wat weg van een reünie. ,,Gisteren sprak ik een Gemondse familie. Ze wonen inmiddels allemaal verspreid door Nederland, maar hadden zaterdag voor de gelegenheid hier afgesproken en zijn bijna drie uur binnen geweest", vertelt de voorzitter. ,,Ook twee mannen die elkaar twintig jaar niet gezien hadden, kwamen elkaar hier tegen en hebben uren bijgepraat."

Voortaan elk jaar

De positieve ervaringen smaken bij de heemkundevereniging duidelijk naar meer. Voorzitter Van der Heijden: ,,Tijdens onze fototentoonstellingen ontvangen we iedere keer veel bezoekers. Omdat het leeft bij de mensen en omdat een dergelijke expositie niet al te veel voorbereiding kost, hebben we vanochtend besloten om dit elk jaar te doen. We willen dan ook recentere foto's gaan exposeren, bijvoorbeeld uit de jaren tachtig. En één keer in de vijf jaar pakken we uit met een grote tentoonstelling."


Dansavond 45+

De Gemondse afdeling van de KBO organiseert zaterdag 30 januari een dansavond voor 45-plussers in Zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30 in Gemonde. Er kan naar hartelust de veleta en de tango worden gedanst. Ook zal deejay Harry countrymuziek draaien. De avond begint om 20.30 uur en de entree bedraagt 1,50 euro. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bert van Houten via telefoonnummer 06-46 07 74 20.

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgen 29 januari weer een kaartavond waar deelnemers kunnen rikken en jokeren. Vanaf 20.00 uur kunnen liefhebbers terecht in gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. De zaal is vanaf 19.30 uur open, deelname kost 2,50 euro.