Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Zen-training in Vught: gericht op dagelijks leven

Meer concentratie, meer rust, meer inzicht. Dat zijn de effecten van zen-beoefening, aldus de Vughtse leraar Walter Jacobs, die eind 2012 in buurgemeente Vught Zen.nl opzette. ,,Mensen denken vaak dat het voor zweverige types is, maar zen-beoefening onder goede begeleiding zet je juist steeds met beide benen stevig op de grond."

Concentratie, ontspanning, nachtrust, besluitvaardigheid, stresshantering, meer genieten: mensen kiezen om allerlei redenen voor zen. ,,Zen is een oefening om het aandachtsvermogen te versterken", licht Jacobs toe. ,,Belangrijk, want hoe aandachtiger we de dingen doen, hoe béter we die dingen doen. Stil zitten is de training, meer aandacht het effect. Zen-beoefening is een bijzonder soort fitness-training. Goed voor je conditie, fysiek en mentaal."

Volgens de eigenaar van het zen-trainingscentrum in Vught zeggen mensen vaak spottend: 'Zen. Nee, niets voor mij. Ik ben niet zo'n zweverig type'. ,,Terwijl de cursisten midden in het leven van werk, huishouden, opvoeden en studie

staan. Zen zou ik vooral nuchter willen noemen, gericht op het dagelijks leven. Je kunt heel onrustig op je meditatiekussentje zitten. Dat is de training. Zen-beoefenaars leren zichzelf beter kennen en laten zich minder hinderen door emoties, impulsen en automatische reacties. Ze worden opener, creatiever, makkelijker in de omgang en maken vaker keuzes die bij hen passen."

GRATIS PROEFLESSEN

Zen.nl is voor Boxtelaren het dichtstbijzijnde zen-trainingscentrum. Vanaf half februari wordt gestart met nieuwe introductiecursussen. Mensen kunnen gratis proeflessen volgen op zaterdag 30 en zondag 31 januari en op maandag 1, woensdag 3 en vrijdag 5 januari. Meer informatie en aanmelding: www.zen.nl/vught.

FOTO ONDER: Walter Jacobs startte in 2012 met een zen-trainingscentrum aan de Industrieweg in Vught. ,,Zen-beoefenaars leren zichzelf beter kennen en laten zich minder hinderen door emoties." De komende weken worden gratis proeflessen aangeboden.