POLITIEK PRESENTEERT CONVENANT

Boxtel komt in actie tegen voedselverspilling

MARC CLEUTJENS

De meeste leden van de Boxtelse gemeenteraad gaan werk maken van de eerder aangenomen motie die voedselverspilling ook in deze gemeente moet terugdringen. Ze gaan scholen, restaurants en supermarkten bezoeken om afspraken te maken over het terugdringen van de verspilling van voedingswaren. Maandag 22 februari tekenen alle deelnemers een convenant.

De fractie van Combinatie95 stond aan de wieg van de motie waarover in de gemeenteraad werd gestemd. Alleen de fractie van Balans stemde tegen de motie, de VVD was niet aanwezig maar is een voorstander van de actie getuige een brief die alle politieke partijen uitgezonderd Balans hebben ondertekend. In de brief worden ondernemers en schooldirecteuren uitgenodigd mee te doen aan de strijd tegen voedselverspilling in Boxtel.

De FAO, een onderdeel van de Verenigde Naties, becijferde recentelijk dat 33 procent van al het geproduceerde voedsel in de wereld wordt weggegooid. Uit een artikel in NRC Next bleek laatst dat in Nederland gemiddeld zo'n 225.000 mensen per dag honger hebben. Reden voor Combinatie95 een lokaal initiatief te starten dat inmiddels is omarmd door bijna alle fracties in de gemeenteraad.

GEBAAR MAKEN

De partijen willen graag iets doen om de voedselverspilling terug te dringen omdat daardoor minder mensen honger hoeven te leiden. De verkwisting kan er ook toe leiden dat de vaak onnodige CO2-uitstoot kan worden teruggedrongen en dat ook onnodig gebruik van drinkwater en energie alsmede ontbossing teruggedrongen kunnen worden. ,,Vandaar dat raadsleden van bijna alle politieke partijen supermarkten, restaurants en scholen gaan bezoeken om samen vrijwillig afspraken te maken", aldus de partijen. ,,Wij weten dat veel Boxtelse ondernemers en scholen al veel aandacht besteden aan voedselverspilling, maar met z'n allen kunnen we helemaal een niet te missen gebaar maken."

DOGGYBAG

De actie moet ook een signaal afgeven aan de huishoudens in Boxtel. Volgens de gezamenlijke partijen vindt twee/derde van de voedselverspilling plaats in huishoudens. Iedereen die de brief ontvangt, wordt uitgenodigd de handtekening onder een convenant te zetten, dat op 22 februari officieel wordt bekrachtigd tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Een supermarktondernemer die de handtekening zet, belooft niet alleen verspilling van etenswaren tegen te gaan, maar geeft ook aan dat onverkochte voedingsmiddelen voor consumptie beschikbaar komen bij de Voedselbank. Voedingsmiddelen die niet meer voor consumptie geschikt zijn, moet de ondertekenaar beschikbaar stellen voor de verwerking tot veevoer, energie of compost. Restauranthouders beloven dat ze mensen een 'doggybag' aan te bieden als het bord niet is leeggegeten. Scholen beloven dat ze de voedselverspilling aan de orde stellen in lessen.

Boxtel

Hersenstichting

Van 1 tot en met 6 februari wordt de landelijke collecte voor de Hersenstichting gehouden. Ook in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gaan collectanten langs de deuren. De Hersenstichting zet zich in voor mensen met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer hersenletsel, beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD.

Kinderboerderij

De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel is tijdens het carnavalsweekend, zaterdag 6 en zondag 7 februari, gesloten. In de week die daarna zijn de openingstijden van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 16.00 uur. Op Valentijnsdag, zondag 14 februari, is er een speciale activiteit voor de jeugd. Kinderen zijn tussen 14.00 en 16.00 uur welkom om een mooie kaart te maken voor hun Valentijn. Deelname is gratis.

De Kinderboerderij beschikt over een zadotheek: een bieb voor zaden van groenten, kruiden en bloemen. Vanaf het voorjaar kan iedereen gratis zaadjes meenemen om te kunnen tuinieren. Mensen die nog bruikbare zaden over hebben, worden opgeroepen die langs te brengen tijdens de openingstijden.