Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GASTEN HERBERGIER HOUDEN REGIE OVER EIGEN LEVEN

'Zorg bieden zonder gesloten deuren'

MARC CLEUTJENS

Met de opening van Herbergier Boxtel krijgt deze gemeente een nieuwe en vooral opvallende zorgformule. In het vroegere pand van woonstichting Sint-Joseph aan de Baroniestraat, dat grondig is verbouwd, gaan de zorgondernemers Peter Jansen en Judith Huisman zorg bieden aan ouderen met geheugenproblemen. Ze bieden zorg in een veilige omgeving waar de deuren open zijn. ,,Onze gasten kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek kan altijd binnenwandelen."

Jansen en Huisman hebben vele jaren ervaring in de zorg en hebben zich bij koepelorganisatie De Drie Nootenbomen gemeld als zorgondernemers. Vanuit Nijmegen verhuizen ze volgende maand met hun gezin naar Herbergier Boxtel, waarin ook een 'dienstwoning' is gerealiseerd. ,,Het is een van de bijzonderheden van de Herbergier-formule", vertelt Huisman. ,,Het zorgechtpaar woont binnen deze formule in hetzelfde gebouw en daardoor zijn de lijntjes altijd kort." Hoewel het paar zo'n twintig zorgmedewerkers in dienst neemt, ligt de eindverantwoordelijkheid bij Jansen en Huisman. ,,We zijn 24/7 paraat, dus ook 's nachts."

De kracht van de formule is dat de ouderen met geheugenproblemen die in Herbergier Boxtel gaan wonen, zich snel thuis zullen voelen in een huiselijke omgeving. De woonvoorziening is kleinschalig

van opzet; naast de appartementen zijn er twee huiskamers en een gezamenlijke keuken waarbij de gasten samen met medewerkers zullen koken. In de huiskamer zullen ook de meeste activiteiten plaatsvinden. ,,We willen onze gasten een mooie dag bezorgen en denken dat dit het best kan op een sfeervolle woonplek."

NIET VERGADEREN

Levensritme en activiteiten worden niet opgelegd binnen de Herbergier-formule. ,,Onze medewerkers brengen veruit de meeste tijd door met de gasten", vertelt Huisman. ,,Er is geen personeelsruimte waar het team zich kan afzonderen, ze gaan geen ellenlange reportages schrijven en al helemaal niet vaak vergaderen. De zorg moet voorop staan. waarbij een hechte band tussen gasten en medewerkers heel belangrijk is." Binnen Herbergier Boxtel is ook een logeerkamer beschikbaar voor familieleden of anderen die een nachtje willen blijven slapen.

Een van de opvallende kenmerken van de nieuwe Boxtelse woonvoorziening voor ouderen is, dat er geen deuren op slot gaan. In veel andere zorgcentra gebeurt dit wel als sprake is van bewoners met geheugenproblemen. ,,Herbergier Boxtel kent, net als alle andere locaties in Nederland, geen gesloten deuren", legt Huisman uit. Volgens de zorgondernemer hebben ouderen die worden opgesloten de neiging om te willen 'ontsnappen'. ,,Daarom zijn de deuren bij ons gewoon open. De wetenschap dat men niet opgesloten is, geeft rust en vermindert de drang om weg te lopen."

Meer weten over Herbergier Boxtel? Kijk op www.herbergier.nl/boxtel.

FOTO BOVEN: Zicht op het verbouwde kantoor van woonstichting Sint-Joseph aan de Baroniestraat, dat vanaf begin maart als woonvoorziening dienst doet. Het gebouw is omgevormd tot een appartementencomplex met zestien wooneenheden voor ouderen met geheugenproblemen. Het echtpaar Jansen-Huisman gaat er ook wonen. (Foto: Peter de Koning).