Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS HOTEL-RESTAURANT VIERT TWINTIGJARIG BESTAAN

Plein 2 steunt op Charine en Nellie

MARC CLEUTJENS

Hun werkdag begint officieel rond zeven uur 's morgens. Maar meestal zijn Charine Maria Louiza en Nellie Hermsen een uur eerder al present om te beginnen aan hun dagelijkse werkzaamheden in hotel-restaurant Plein 2 in Boxtel. Ze verzorgen het ontbijt, maken de zeven hotelkamers schoon en doen alle andere voorkomende werkzaamheden voor de eigenaren Gerie Antonis en Edwin Toonders. ,,Zoals samen verse sperzieboontjes schoonmaken. Heel gezellig, met een kopje koffie en een tosti erbij..."

Charine werkt sinds 1997 bij Plein 2, dat tot een paar jaar geleden bekendheid genoot als Auberge van Boxtel. Eerst via uitzendbureau Start, een jaar later trad de Boxtelse in vaste dienst. Haar belangrijkste taak: de hotelkamers schoonmaken. Op werkdagen, want dan zijn de kamers doorgaans allemaal bezet, voornamelijk met zakelijke klanten die werken op bedrijventerrein Ladonk of cursisten van internationaal opererende ondernemingen in de regio Boxtel. ,,Ik vervang het linnengoed en zorg ervoor dat de gasten 's middags of 's avonds weer in een fris opgemaakte kamer binnenstappen."

PERSOONLIJK ONTBIJT

Nellie trad in 2003 in dienst van Gerie en Edwin, nadat ze daarvoor bijna dertig jaar had gewerkt bij café-zaal De Adelaar. ,,Ik was het nachtwerk een beetje beu en reageerde op een advertentie in Brabants Centrum", vertelt Nellie, die naar eigen zeggen op tien stappen lopen van haar werkgever woont. ,,Samen met Charine beginnen we lekker vroeg. We pakken om zes uur eerst een kopje koffie en gaan dan aan de slag. Charine begin aan de kamers, ik verzorg het ontbijt voor de gasten die meestal al vroeg op pad gaan naar hun werk."

Dat ontbijt wordt aan tafel geserveerd. ,,Nee, geen buffet, dat is zo anoniem", stelt Nellie. ,,We verzorgen bij Plein 2 een klassiek ontbijt en ik hoor bijna elke dag dat dit erg gewaardeerd wordt. Gasten vinden het fijn dat ze persoonlijke aandacht krijgen en kunnen kiezen hoe ze hun eitje willen: gekookt, geklutst of gebakken." Het zijn vooral de internationale contacten die Nellie en Charine zo leuk vinden. ,,Elke dag is anders", lacht Charine. ,,Ik spreek ook Spaans, dus het is leuk als er Spaanstalige gasten zijn." ,,Maar er komen mensen van over de hele wereld", vult Nellie aan. ,,Van Duitsland en Engeland tot Roemenië en India."

Omdat Plein 2 vooral zakelijke gasten in haar kamers onderbrengt, zijn die meestal rond negen uur 's ochtends vertrokken. ,,Onze werkdag zit er dus om elf uur op", vertelt Charine. ,,En dat geeft ruimte om ook nog andere dingen op je dag te doen. Ik werk nog bij Vivent en doe veel vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij de Smaak van Boxtel." Voordat ze met Nellie naar huis gaat, zorgen ze er samen voor dat alle huishoudelijke werkzaamheden gedaan zijn. ,,Omdat we al zolang bij Plein 2 werken, weten we precies wat er moet gebeuren. Daar hebben we geen ingewikkelde schema's of opdrachten van Gerie en Edwin voor nodig."

Toeristen vinden de weg minder snel naar het Boxtelse hotel, dat zich vooral wil richten op de zakelijke reiziger. Tijdens carnaval is het hotel zelfs gesloten. ,,Dan krijgen wel eens aanvragen, maar dat zijn meestal mensen die uitwijken omdat er in 's-Hertogenbosch geen kamers meer beschikbaar zijn", vertelt eigenaar Gerie.

FUNDAMENT

Beide eigenaren van Plein 2 zijn blij met Charine en Nellie, die ze het fundament van hun horecabedrijf noemen. ,,Het zijn onze steunpilaren", vertelt Gerie. ,,Ik denk dat als zij zouden wegvallen, wij ons hotel zouden moeten sluiten." Edwin: ,,Ze doen écht alle werkzaamheden en wij hebben er geen omkijken naar. De schoonmaak, het linnengoed, strijkgoed, noem maar op. Als wij in de zaak komen, zijn ze meestal klaar en kunnen we aan een nieuwe werkdag beginnen."

Meestal blijven Charine en Nellie nog even hangen en helpen ze nog mee met andere werkzaamheden. Als de leverancier net verse boontjes heeft gebracht, worden die alvast schoongemaakt. Hoeven de koks dat niet te doen..."

TRANSITIE

Terugkijkend op twintig jaar Auberge van Boxtel en Plein 2 zeggen Gerie en Edwin dat de jaren voorbij zijn gevlogen. ,,We zijn best wispelturig en daarom verbaast het me wel eens dat we het zolang hebben volgehouden", lacht Edwin. De keuze voor een nieuwe naam bevalt goed. ,,We hebben een half jaartje nagedacht over een nieuwe formule en toen de knoop doorgehakt", vertelt Gerie. ,,Onze conclusie was dat de naam moest veranderen", vervolgt Edwin. ,,Zonder nieuwe naam kun je immers geen transitie doormaken."

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Charine (links) en Nellie zijn de steunpilaren van Plein 2 en werken samen al ruim 35 jaar bij het Boxtelse horecabedrijf. (Foto: Peter de Koning).