Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Clubkampioenschap Tabitta trekt veel bekijks

Na elke radslag een daverend applaus

Lonneke Hoondert

Koprollen, handstanden, radslagen en salto's. De jonge turners van Boxtelse gymnastiekvereniging Tabitta haalden zaterdag alles uit de kast om de jaarlijkse clubkampioenschappen te winnen.

Al weken leefden de leden van Tabitta naar deze dag toe. ,,Je merkt dat ze het spannend vinden. Ze kennen de oefeningen, maar omdat ze nerveus zijn vergeten ze soms iets. En vooraf wiebelen, dat doen ze ook", lachte trainster Noortje Vorstenbosch. ,,Maar het gaat niet om het winnen. We hebben de kinderen op het hart gedrukt dat ze vooral moeten genieten van deze leuke dag."

De zenuwen werden gedeeld door ouders, opa's en oma's. De sportzaal aan de Europalaan zat bomvol met familie die ademloos toekeek hoe de gymnasten hun oefeningen uitvoerden. Na elke sprong, koprol of radslag werd er hard geapplaudisseerd, totdat de volgende turner aan de beurt was. En dan was weer alleen de muziek te horen. Ook op de toestellen moesten de kinderen aan de bak. De brug, sprong, de balk en de vloer: geconcentreerd voerden de deelnemers hun oefeningen uit.

Verschillende ronden

De clubdag was verdeeld over drie ronden. In de eerste twee ronden streden 6 tot 8-jarigen, 9 tot 12-jarigen en de leden uit de turngroep middelbare school plus om de titel clubkampioen. Na elke ronde werden tussentijdse winnaars bekend gemaakt en uiteindelijk werd er over de eerste twee ronden één winnaar gekozen. Bij elke ronde vielen er ook per onderdeel, zoals brug, vloer, sprong en balk medailles te verdienen. In de aparte derde ronde gingen de B-selectie en A-selectie onderbouw de strijd met elkaar aan en mocht ook de testgroep turnen.

Tijdens de eerste ronde sleepte Mathijn Schippers (7) uit Liempde maar liefst twee medailles in de wacht. Op het onderdeel sprong eindigde hij op de eerste plaats en bij de brug pakte hij een gedeelde derde plaats. Mathijn glom van trots. ,,En ik heb niet eens veel geoefend", vertelde de jonge Liempdenaar. Hij traint via basisschool De Oversteek in Liempde bij Tabitta. ,,Hij is al van jongs af aan bezig met turnen en hij heeft een jaar bij Flik-Flak in 's-Hertogenbosch getraind, dus dat heeft wel geholpen", vulde zijn moeder aan.

Tijdens de tweede ronde stond een groepje meiden opgesteld bij de brug. Voor de tienjarige Gizem Gedik was dit onderdeel niet haar favoriet. ,,Je kunt er lelijk vanaf vallen", zei ze afkeurend. De vloer kon haar goedkeuring wél wegdragen en haar teamgenootjes knikten instemmend. ,,Op de vloer kun je van alles doen en je mag twee dingen zelf verzinnen tijdens de oefening. Ik vind een arabier het leukste."

Met 130 jeugdleden tussen de 6 en 16 jaar had de jury het druk. ,,Ik let bij het jureren op kromme benen en armen. Als je die niet recht houdt, kost je dat punten", legde Ingrid de Cort uit. ,,Ook wanneer een deelnemer omvalt. Maar door iets extra's te doen, kunnen er weer punten bijverdiend worden. Wanneer je bijvoorbeeld op het onderdeel sprong een handstand doet in plaats van een koprol krijg je er een half punt bij."

De organisatie was tevreden over het verloop van de dag. ,,Het is veel drukker dan voorgaande jaren. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien omdat we het nu op zaterdag organiseren in plaats van zondag", vertelde Tabitta-trainster Britta de Cort.

Na de ochtendronde was het Evy Haase uit de groep 6 tot 8-jarigen die aan kop ging. Bij de 9 tot 12-jarigen behaalde Nicky Willems de meeste punten. Uiteindelijk was het Lisa van den Oetelaar uit de groep middelbare school plus die de titel van clubkampioen bemachtigde. De 16-jarige turnster sport al van kleins af aan bij Tabitta en geeft zelf ook les aan de jongere leden.

BOVENSTE FOTO: Thijs Jansen won bij de 6- tot 8-jarigen de eerste plaats op de vloer. Evy Haase en Kyra Lucius deelden de tweede plek en Marit van Heertum werd derde. (Foto: Daisy Renders).


Aanmelden voor
kampioenschap
schoolzwemmen

Het Boxtelse kampioenschap schoolzwemmen beleeft zondag 14 februari het tweede lustrumeditie. In Het Dommelbad aan de Schijndelseweg kunnen leerlingen uit het basisonderwijs deelnemen. De inschrijftermijn eindigt donderdag 4 februari.

Het zwemkampioenschap staat open voor leerlingen van alle scholen in Boxtel die minimaal beschikken over een A-diploma. Ze komen uit op verschillende afstanden en disciplines. Alle deelnemers krijgen een medaille. De school die de snelste tijden boekt, wint een wisseltrofee. De twee beste schoolteams kwalificeren zich voor de provinciale titelstrijd. Ook voor het mooiste spandoek is een prijs beschikbaar.

Het kampioenschap schoolzwemmen begint zondag 14 februari om 14.00 uur; Mail voor inschrijving en informatie naar leonvanderaa@kpnplanet.nl. De titelstrijd wordt georganiseerd door de Gestelse zwemclub Zegenwerp, de gemeente Boxtel, de KNZB en Het Dommelbad.

Bij de 9- tot 12-jarigen won Ellen Smetsers maar liefst twee medailles: goud op de balk en brons op het onderdeel sprong. (Foto: Hans Verberk).