Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

BOXTEL LANCEERT PROJECT KICKSTARTERS VOOR JONGEREN

Op weg naar een baan in B-Town

MARC CLEUTJENS

KickStarters. Dat is de naam van een nieuw project in Boxtel dat jongeren leert hoe ze succesvol kunnen solliciteren naar een baan die bij ze past. KickStarters omvat onder meer een wekelijks inloopspreekuur, sollicitatielessen en oefeningen om sollicitatiegesprekken te voeren. In jongerencentrum B-Town vond gistermiddag de officiële aftrap van het project plaats.

KickStarters is opgezet door de gemeente Boxtel, welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de jongerenwerkers van R-Newt die thuis zijn in B-Town. Volgens jongerenwerker Meike Schreurs, die mee aan de wieg stond van het project, is de verwachting dat jaarlijks via verwijzing zo'n zestig jongeren uit Boxtel en Haaren mee zullen doen. ,,In november en december hebben we het inloopspreekuur al wekelijks gehouden en toen was er aardig wat belangstelling", vertelt ze. ,,Jongeren kloppen bij ons aan als ze door een andere instantie doorverwezen worden, bijvoorbeeld als ze moeilijk aan werk kunnen komen. Maar het kan ook zijn dat onze jongerenwerkers jeugd op straat ontmoeten bij wie dit speelt. Ook dan nodigen we ze uit om eens langs te komen en mee te doen."

WERKBOEK NAAR WERK

KickStarters omvat een spreekuur dat elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur in B-Town wordt gehouden. Jongeren gaan er aan de slag met het zogeheten 'Werkboek naar Werk' dat door Schreurs en haar collega's is ontwikkeld. ,,Op drie niveaus leren jongeren alle kneepjes van het solliciteren", vertelt de jongerenwerker. ,,Op het niveau 'Rookie' komen de eerste stappen aan de orde, zoals het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van een cv. Wie meedoet aan het niveau 'Skilled' is al wat verder en leert hoe een goed sollicitatiegesprek gevoerd kan worden. 'Pro' is het hoogste niveau en besteedt ook aandacht aan de manier waarop je je als jongere goed kunt presenteren bij een werkgever."

Wie meedoet aan KickStarters werkt op eigen niveau en in eigen tempo aan de opdrachten en gaat aan het einde van het traject de deur uit met een heleboel vaardigheden die van pas zullen komen tijdens sollicitaties. Schreurs: ,,Om goed beslagen ten ijs te komen, kunnen jongeren bij ons sollicitatiegesprekken oefenen en ook leren hoe ze een pitchgesprek kunnen voeren. Daarin moeten ze duidelijk maken waarom een werkgever juist voor hen zou moeten kiezen. Iedereen die dat wil, kan zo'n gesprek voeren met werkmakelaar Maarten Rooyackers die eerder is aangesteld."

SCHULDHULP

Het gemeentebestuur is opgetogen over KickStarters. Wethouder Marusjka Lestrade ziet het als een belangrijk onderdeel van het jeugdbeleidsplan dat momenteel in Boxtel wordt uitgerold en waarin een nieuwe rol is weggelegd voor jongerencentrum B-Town. Een ander voorbeeld van de nieuwe aanpak is het project Fix Up Your Life, dat is opgestart en waarin jongeren tussen 18 en 27 jaar leren hoe ze uit de schulden kunnen komen. Tijdens de training gaan cursusleiders aan de slag met post ordenen, keuzes maken en het creëren van stabiliteit in de persoonlijke situatie. Ook krijgen ze voorlichting van schuldhulpverlening."

Volgens wethouder Eric van den Broek is KickStarters een logisch vervolg op eerdere initiatieven die voortkomen uit de Participatiewet. ,,We vinden het belangrijk dat jongeren maar ook ouderen met een afstand tot de arbeidsmarkt in beeld blijven", zegt Van den Broek. ,,Combinatie95 lanceerde al eens het idee om een bus te laten rijden en jongeren kennis te laten maken met allerlei bedrijven in Boxtel. Daarna is aansluiting gezocht bij de WSD Academie en hebben we werkmakelaar Maarten Rooyackers aangesteld. Dit is een nieuwe stap."

Meer informatie over KickStarters is verkrijgbaar bij Meike Schreurs, e-mail: meikeschreurs@contourdetwern.nl. Bellen kan ook: 06-14 76 50 65.

FOTO BOVEN: In jongerencentrum B-Town vond gistermiddag de aftrap plaats van KickStarters. Elke woensdag zijn jongeren welkom om te leren hoe ze moeten solliciteren. Jongerenwerker Bart Lonterman (links) helpt een bezoeker bij de eerste training. (Foto: Peter de Koning).


BEDRIJFSLEVEN SPEELT IN OP AMBTELIJKE FUSIE

Werkgevers verruilen WeB voor SPIN

Werkgeversvereniging Boxtel is niet meer. De belangenvereniging voor Boxtelse ondernemers die vooral leden heeft op de bedrijventerreinen Ladonk en Vorst heeft een nieuwe naam gekozen: SPIN. Het woord is een knipoog naar de vorige naam WeB, maar heeft ook een andere betekenis: Service Point Industrial Network.

De komst van SPIN wordt inmiddels gemeld op de informatieborden die bij de entrees van de Boxtelse bedrijventerreinen staan. Ook is vorige week een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst gehouden waar de naam officieel is geïntroduceerd. Volgens secretaris Siep Schukken omvat de nieuwe belangenvereniging vier onderdelen waarvoor leden zich kunnen aanmelden. Leden kunnen zich aansluiten bij een businessclub die vooral bedoeld is voor de bevordering van onderlinge contacten, het versterken van het netwerk en het organiseren van uitstapjes.

Daarnaast is de aanleg en onderhoud van het glasvezelnetwerk op Ladonk en Vorst onderdeel van SPIN. Ook de beveiliging van het bedrijventerrein vormt een apart onderdeel, net als alle vraagstukken die samenhangen met personeel en organisatie. Het Personeels Diensten Centrum (PDC) blijft bestaan en kan een aantal zaken oppakken die werkgevers zelf niet kunnen verwerken, zoals risico-inventarisaties en het inhuren van uitzendkrachten. ,,Door dat gezamenlijk te doen via het PDC ontstaan inkoopvoordelen", legt Schukken uit. Het PDC gaat ook een personeelscafé houden waar medewerkers van verschillende bedrijven elkaar kunnen ontmoeten of waar vacatures worden gepresenteerd.

De oprichting van SPIN heeft ook te maken met de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel. ,,Door afscheid te nemen van de naam WeB, geven we aan dat we ook over de gemeentegrens durven te kijken, naar Sint-Michielsgestel maar ook Haaren." Bedrijven in die gemeenten zouden zich ook bij SPIN aan kunnen sluiten, mits ze meer dan tien werknemers in dienst hebben. Binnen SPIN is per branche slechts plaats voor twee bedrijven, als zich meerdere kandidaten aanbieden, moet het bestuur beslissen of toetreding mogelijk is.


Informatiekrant

Wmo in Boxtel

huis aan huis

De gemeente Boxtel verspreidt volgende week een huis-aan-huiskrant over de Wet maatschappelijke ondersteuning. De krant die vorig jaar voor het eerst verscheen, biedt tal van artikelen.

Naast de Wmo Informatiekrant bedient Boxtel meerdere kanalen om onderwerpen in het 'sociaal domein' onder de aandacht te brengen. Zo wordt sociale media vaker ingezet en zijn films gemaakt over onder meer passend onderwijs.