GEMEENTE BOXTEL BETAALT 50.000 EURO

Groene Poort ontvangt stimuleringsbijdrage

MARC CLEUTJENS

Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel krijgt een bijdrage van 50.000 euro uit het stimuleringsfonds voor de lokale economie. Directeur René Fraaije is blij met de steun die hij wil inzetten om ook bij andere overheden en fondsen aan te kunnen kloppen. ,,Het is een vliegwiel om onze grote ambities in Boxtel te realiseren."

Het gemeentebestuur is volgens wethouder Eric van den Broek al geruime tijd in gesprek met Fraaije om alle ambities van het drukbezochte museum in kaart te brengen. De bijdrage van 50 mille is volgens Van den Broek vooral bedoeld om De Groene Poort in staat te stellen om verbindingen te leggen met plaatselijke ondernemers en zo de economie, vooral in het centrum, ook te kunnen stimuleren. ,,Daarbij kun je denken aan samenwerking met horecabedrijven en het opzetten van fietsverhuur bij het NS-station", licht de wethouder toe.

GROOTSE PLANNEN

Museumdirecteur Fraaije ziet de gemeentelijke subsidie als een steun in de rug om bijdragen te vragen bij de provincie en de rijksoverheid en wellicht in Europa of bij fondsen. ,,We hebben grootse plannen, onder meer om een prepareerruimte in te richten voor wetenschappelijk onderzoek", vertelt Fraaije. ,,Daarnaast ligt er bij de gemeente een subsidieverzoek voor de werving van een conservator. Die hebben we echt dringend nodig." Volgens de directeur van De Groene Poort heeft de gemeente Boxtel dat verzoek 'op oneigenlijke gronden' afgewezen en loopt er een procedure bij de bezwaarschriftencommissie.

Fraaije geeft aan dat zijn museum momenteel al op veel fronten economische verbindingen legt met ondernemers en organisaties in Boxtel. Hij noemt de samenwerking met horecabedrijven als De Oude Ketting, De Deugniet en De Zeven Dwergen. ,,Ook hebben we samenwerkingsverbanden met Vivent, De Garage en Brabants Centrum. Er gebeurt dus al heel veel." In de ogen van de museumdirecteur ligt er ook bij de ondernemers in Boxtel een uitdaging om eens naar De Groene Poort te kijken. ,,We hebben een goed draaiende tent waar in 2015 ruim 80.000 bezoekers zijn geteld. Daarvan zijn 64.000 betalende bezoekers."

Fraaije heeft uit laten rekenen hoe groot de economische impuls is die de bezoekers van De Groene Poort in Boxtel teweeg brengen. ,,Op basis van een formule die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hanteert, kom ik uit op een fors bedrag dat bezoekers van ons museum in Boxtel verteren."

TOEKOMST

De Groene Poort werd vorig jaar door de inwoners van Boxtel uitgeroepen als de grootste toeristische parel van deze gemeente. Directeur Fraaije is trots op die erkenning. Tegelijk maakt hij zich zorgen over de toekomst en pleit hij voor bredere ondersteuning. ,,Niet voor mezelf maar voor het behoud en de uitbreiding van dit museum dat mensen lokt die van heinde en verre komen. Als ik om zou vallen, is er niemand die voor zo'n laag bedrag zeven dagen per week wil werken."

Hij betreurt dat het gemeentebestuur - ondanks de nu toegezegde bijdrage van 50.000 euro - vooralsnog nog niet bereid is meer steun te verlenen. ,,Als ik zie hoeveel geld Boxtel besteedt aan museum MuBo en aan de toekomst van De Kleine Aarde, dan denk ik dat de Parel van Boxtel ook niet vergeten mag worden. We maken graag deel uit van de samenleving, werken heel veel samen met andere partijen en verwachten in de toekomst meer dan 100.000 bezoekers per jaar naar Boxtel te lokken. Dat moet ook de gemeente iets waard zijn."