PLEIDOOI VOOR VOLKSFEEST JAARWISSELING

Boxtel wil overlast van vuurwerk beteugelen

HENK VAN WEERT

Met uitzondering van de CDA-fractie heeft de Boxtelse gemeenteraad dinsdag ingestemd met een voorstel om het draagvlak te onderzoeken voor een volksfeest tijdens de jaarwisseling en tegelijk het afsteken van vuurwerk door particulieren aan banden te leggen.

,,We beseffen dat het afsteken van vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht een traditie is en dat een deel van de bevolking daaraan actief én passief plezier beleeft", stelde raadslid Jan de Koning van INbox, die de motie mede indiende namens D66 en VVD. ,,Maar een ander deel van de bevolking ondervindt overlast van vuurwerk en wordt daardoor in haar bewegingsvrijheid beperkt." De Koning wees daarbij op het leed dat vuurwerk aan kan richten bij mens en dier, maar ook naar het noodzakelijke herstel van schade die volgens hem jaarlijks in de tienduizenden euro's loopt. ,,Het maatschappelijk draagvlak om overlast van vuurwerk te beteugelen neemt ieder jaar toe en een deel van de Boxtelse inwoners wil een al dan niet beperkt vuurwerkverbod."

VUURWERKVRIJE ZONES?

De drie initiatiefnemers van de motie riepen het college van B. en W. op om samen met de inwoners van Boxtel de mogelijkheden van en het draagvlak voor een volksfeest in de nacht van oud op nieuw te onderzoeken. Daarbij dient volgens hen breed gekeken te worden naar een eventueel vuurwerkverbod voor particulieren, maar ook naar de invoering van mogelijke vuurwerkvrije zones. Daarnaast zou er centraal een grote vuurwerkshow verzorgd of een vreugdevuur ontstoken kunnen worden.

Vera Brouns betoogde namens het CDA dat het allemaal niet zo'n vaart liep met de aangerichte schade: ,,De huidige regeling waarbij mensen vanaf zes uur 's avonds vuurwerk mogen ontsteken is in mijn beleving goed verlopen. Overdag waren er nauwelijks knallen te horen en ook lag er minder troep op straat. Gun mensen toch gewoon hun feestje tijdens de jaarwisseling."

Maar er was ook bijval voor de motie. Bijvoorbeeld van PvdA/GroenLinks: ,,Het is onbestaanbaar dat we het afsteken van vuurwerk door individuele burgers nog toestaan. Deze motie is een eerste stap in de goede richting."

NIET ÉÉN KLACHT

Burgemeester Mark Buijs, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, vertelde dat bij de gemeente niet één klacht over vuurwerk is binnengekomen tijdens de laatste jaarwisseling. In hoeverre de politie meldingen van overlast heeft gekregen, was dinsdag nog niet duidelijk. Buijs gaf aan niet te veel energie in een onderzoek te willen stoppen en eerst maar eens te inventariseren hoe groot het probleem nu werkelijk is. Toen de voltallige raad, met uitzondering van de drie christendemocraten, de motie onderschreef zegde de burgemeester toe voor de zomer van 2016 met een voorstel te komen.


Zoektocht woonruimte
asielzoekers duurt voort

Als de vluchtelingen uit Eritrea na hun verblijf in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk de procedure hebben doorlopen om statushouder te worden, zijn ze opnieuw welkom in Boxtel. Opvang in De Kleine Aarde is dan waarschijnlijk niet meer nodig; het voormalig zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat zou kunnen volstaan. Hoe het staat met huisvesting van andere statushouders is op dit moment nog niet duidelijk, meldde wethouder Marusjka Lestrade dinsdag tijdens de raadsvergadering.

Eind december meldde Lestrade dat de hotelkamers van het schoolgebouw waar jarenlang het Bouwopleidingscentrum Gespecialiseerde Aannemingen (BGA) aan de Tijvert beschikbaar komen voor statushouders, asielzoekers met het vooruitzicht op een verblijfsvergunning. Woonstichting Sint-Joseph gaat daarvoor de bovenverdieping van het gebouw bij sportcentrum De Dommel aan de Van der Voortweg verbouwen. Op de begane grond is daar nu een opleiding voor autoschadeherstellers van mbo-school Summa College uit Eindhoven gevestigd.

LIJST AFPELLEN

Daarnaast hebben burgers en wijkorganen tal van mogelijke locaties aangedragen waar ook statushouders kunnen worden ondergebracht. Het heeft geresulteerd in een omvangrijke lijst die momenteel stukje bij beetje wordt 'afgepeld' aldus wethouder Lestrade. Dat vergt echter nogal wat kruim. En dus kon zij deze week nog niet inhoudelijk reageren op vragen waarmee de fractie Balans informeerde naar de stand van zaken.