START PROCEDURE ASIELZOEKERSSTATUS

Boxtelse vluchtelingen naar azc in Oisterwijk

De ruim dertig tienermeisjes uit Eritrea die sinds enkele maanden in Boxtel worden opgevangen als vluchteling, zijn vanochtend tijdelijk verhuisd naar het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Dat is nodig om hen een status als asielzoeker te kunnen bieden.

Burgemeester Mark Buijs maakte dinsdagavond voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering het nieuws over de verhuizing bekend: ,,Ik ben samen met wethouder Marusjka Lestrade in het Oisterwijkse azc wezen kijken en we hebben geconstateerd dat 'onze meiden' er goed terechtkomen." Hij doelde daarmee op de veiligheid en het welzijn van de als kwetsbaar omschreven groep.

Het verblijf en de procedure in het azc zullen naar verwachting zes tot acht weken in beslag nemen. In die periode blijven de meisjes onderwijs volgen op de brede school Wilgenbroek. Als statushouder (en dus met het vooruitzicht op een verblijfsvergunning) zijn de meisjes na het verblijf in Oisterwijk wéér welkom in Boxtel, aldus de burgemeester. ,,Als ze willen uiteraard." Als huisvesting denkt de burgemeester voldoende te hebben aan het voormalig zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat; De Kleine Aarde zou niet langer nodig zijn.

Eind september streken in Boxtel zeventien Eritrese meisjes neer en even later volgde een groep van nog eens achttien tieners. Net als vele duizenden anderen zijn ze op de vlucht voor de dictatuur in het Afrikaanse land. Burgemeester Buijs en wethouder Lestrade maakten zich er persoonlijk sterk voor dat de vluchtelingen langer in beide Boxtelse opvanglocaties konden blijven dan de 72 uur die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voorschrijft. Tal van professionals én vrijwilligers hielden zich lokaal bezig om de meisjes te begeleiden. Ze volgden onder meer Nederlandse les en leerden fietsen. Zaterdag werd gezamenlijk muziek gemaakt met docenten van muziekschool Podium4All.

Kort voor Kerstmis werd bekend dat Boxtel samen met de gemeente Heusden en het COA werkt aan een plan van aanpak voor een proef. Daarbij zouden vluchtelingen al bij binnenkomst in Nederland worden behandeld als statushouders die definitieve verblijfsvergunning krijgen. Dat voorkomt onder meer dat zij elke drie dagen van hot naar her worden gesleept. Deze proef gaat ook uit van kleinschalige opvang.

Op pagina 3: 'Zoektocht woonruimte asielzoekers duurt voort'.