Afbeelding
Foto: Peter De Koning

What's Up, Myrthe?

Myrthe de Wild (16) uit Boxtel heeft een bijzonder huisdier. De Boxtelse, die in het vierde leerjaar van de havo zit op het Jacob-Roelandslyceum, zorgt elke dag (én nacht) voor Hedgy, een Afrikaanse witbuikegel die pas wakker wordt als mensen slapen.

Hoe kom je aan een Afrikaanse witbuikegel? ,,Ik zag vier jaar geleden een televisieprogramma over deze dieren en ben gaan onderzoeken of die ook in Nederland te vinden zijn. In een dierenwinkel vind je ze niet zo gauw, maar in Cuijk blijkt een fokker te zijn en daar hebben we Hegdy gekocht."

Kun je een egel houden als huisdier? ,,Egels zijn Einzelgängers, ze houden niet zo van gezelschap. In de natuur komen ze eigenlijk alleen bij elkaar om te paren. Dus wie verwacht dat je een hechte band kunt opbouwen met een egel komt bedrogen uit. Het schijnt dat je ze wel tam kunt maken, maar daarvoor moet je er minstens zeven uur per dag aan besteden. Maar ik zorg wel goed voor Hedgy en je kunt zien dat ze het prima naar haar zin heeft."

Egels zijn nachtdieren. Geldt dat ook voor Hedgy? ,,Ja hoor, overdag slaapt ze vooral. Zo tegen acht, negen uur 's avonds komt er wat beweging en gaat ze eten. En wat ze verder doet? Sissen, knorren, een heleboel kabaal maken en spelen in een rad dat ongelofelijk veel herrie maakt. Er zijn avonden dat we met z'n allen urenlang naar Hedgy zitten te kijken. Het is een prachtig diertje dat heerlijk rondscharrelt in haar huisje."

Wat eet Hegdy? ,,In dierenwinkel Dobey in Oosterhof koop ik regelmatig een hoeveelheid meelwormen. Met die voorraad kan Hedy vier weken vooruit. Daarnaast koop ik vitaminen. Verder moet het terrarium regelmatig schoongemaakt worden en zorg ik tijdig voor verse houtsnippers en kartonsliertjes waarmee ze haar nestje bouwt."

Ze ziet er stekelig uit! ,,Klopt, Hedgy kun je beter niet zonder handschoenen oppakken. De stekels kunnen gemeen prikken. Laatst had ze zich verstopt in een handschoen van mijn moeder. Die hebben we open moeten knippen, ze kwam er niet meer uit..."

FOTO RECHTS: Myrthe zorgt goed voor de Afrikaanse witbuikegel Hedgy. Nu ze een nieuw terrarium heeft, wordt ze vaker verrast met iets lekkers: verse sprinkhanen... (Foto: Peter de Koning).