Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

extra activiteiten vanwege 250-jarig bestaan

Sint-Ambrosius staat stil bij jubileum

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Meegaan met de tijd en meer naar buiten treden. Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius werd in 1766 opgericht en is, 250 jaar later, nog steeds springlevend. ,,Als mensen meer weten over bijen, dan krijgen ze vaak ook meer aandacht voor de natuur."

Waar tijdens het 225-jarig bestaan besloten werd een speciaal jubileumboek uit te brengen, is nu gekozen voor iets anders: een tijdlijn, gedrukt op canvasdoek. ,,Een boek blijft meestal in de kast liggen, terwijl we de tijdlijn bij allerlei evenementen kunnen ophangen", legt secretaris Attie-Jan Grasso van Sint-Ambrosius uit. De tijdlijn, die wordt vormgegeven door studenten van SintLucas, is op de bijen- en plantenmarkt van 17 april voor het eerst te zien. Daar wordt ook de dvd vertoond met een documentaire over de werkzaamheden van een imker. ,,Een jaar lang zijn leden van de vereniging gevolgd. Het resultaat wordt doorlopend vertoond op de bijenmarkt", vertelt Grasso.

Met 51 leden, van wie het grootste gedeelte actief is als imker, is Sint-Ambrosius een bloeiende vereniging. ,,We vormen een hechte club", aldus voorzitter Jasper Derks. Hij sloot zich in 2011 aan bij Sint-Ambrosius en werd twee jaar later voorzitter. ,,Door de bijen heb ik meer oog gekregen voor de natuur en de omgeving. Bovendien is het houden van een bijenvolk nooit hetzelfde. Ieder jaar is anders. Eigenlijk kun je stellen dat de bijen ons houden..."

bijenhandel

Om het 250-jarig bestaan te vieren, is een programma met extra activiteiten opgesteld. Zo krijgt de bijen- en plantenmarkt, die dit jaar voor de 44e keer wordt gehouden, gedeeltelijk een andere invulling. ,,Vroeger was de handel in bijenvolken de hoofdactiviteit van de markt", aldus Grasso. ,,Sinds we de markt bij onze bijenhal houden, is daar nog maar weinig sprake van. Dat was voor ons reden om deze handel te herintroduceren." Verschillende imkers uit de regio hebben zich inmiddels aangemeld.

Dit jaar neemt Ambrosius ook weer deel aan de Landelijke Open Imkerijdagen op 9 en 10 juli waar mensen kunnen op allerlei plekken in Nederland kunnen kennismaken met de bijenwereld. En voor het eerst staat de Boxtelse bijenhoudersvereniging op de Herfstfair, op 2 oktober. Grasso: ,,We staan in de boomgaard achter het gemeentehuis en leggen de nadruk op honing. Zo wordt uitleg gegeven over gerechten die je met honing kunt klaarmaken en bezoekers kunnen honing proeven en kopen."

tradities

Voordat Sint-Ambrosius de bijenhal aan het Essche Heike betrok, was zij gevestigd in Sparrenrijk. Nadat de hal daar was afgebrand, werd ruim vijftien jaar geleden gezocht naar een nieuwe locatie. ,,Een bijenhoudersvereniging die een eigen standplaats heeft, dat is uniek", aldus Grasso. Zaterdagochtend treffen de meeste imkers van Sint-Ambrosius elkaar bij 't Raathuis. ,,Tijdens dit Imkercafé wordt het wel en wee van de volken én de wereld besproken", grinnikt beheerder en bestuurslid Piet Bressers. Daarnaast kunnen groepen, zoals scholen en verenigingen, terecht bij de hal voor voorlichting over de bijen. Meestal zorgt Bressers voor de ontvangst en de uitleg. ,,Bij scholen houd ik de uitleg meestal kort en zorg ik dat kinderen iets kunnen doen, zoals het knutselen van een bijenhotel." Het gedeelte waar het publiek ontvangen wordt, is vrij klein, voegt voorzitter Derks toe. ,,Door de hal een stukje uit te breiden, is deze plek comfortabeler voor groepen.

Met de gemeente wordt ook gesproken over een nieuwe entree. ,,Vanwege het hek dat om het dierenpark en de hal staat, maakt het een gesloten indruk. Terwijl we juist naar buiten willen treden en ons willen openstellen voor de omgeving. We denken dat mensen meer aandacht krijgen voor de natuur als er meer uitleg wordt gegeven over de bijen en welke bloemen en planten goed voor ze zijn", legt Derks uit. De groene hekken voor een eigen ingang liggen inmiddels al klaar. ,,De gemeente staat er positief tegenover."

Natuurlijk wordt er niet alléén vooruit gekeken en vernieuwd, er is ook nog ruimte voor een beetje historie. ,,Korven vlechten, dat hoort er gewoon bij", zegt Grasso met een glimlach. ,,Net als de Ambrosiusviering." Derks voegt toe: ,,Het is goed om mee te gaan met de tijd, maar tradities moet je koesteren..."

FOTO BOVEN: De bijen- en plantenmarkt, een begrip in Boxtel. In 1990 was de markt te gast op het terrein van de toenmalige MAS aan de Pastoor Erasstraat. (Archieffoto: Brabants Centrum).

De voormalige bijenhal van Sint-Ambrosius in Sparrenrijk. De hal werd destijds door brand verwoest. (Archieffoto Brabants Centrum).
In september 2000 werd bijenhal 't Raathuis aan 't Essche Heike geopend. Sint-Barbara & Sint-Joris schonk de glazen wand. Op de foto gildehoofdman Jacques Habraken. (Archieffoto Brabants Centrum).