Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtelse bijenhoudersvereniging viert 250-jarig bestaan

Ambrosius blikt terug, maar óók vooruit

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Heemkundekring Boxtel heeft het uitgezocht: wij zijn de oudste vereniging van Boxtel. En als dat niet klopt, melden andere verenigingen zich vanzelf", lachen voorzitter Jasper Derks en secretaris Attie-Jan Grasso van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. De club viert dit jaar het 250-jarig jubileum. Reden om terug te blikken op activiteiten uit het verleden, maar óók om plannen te maken voor de toekomst. En die zijn er volop...

In 1475 bestond er ook al een bijenvereniging in Boxtel, zo concludeerde de heemkundekring. ,,Maar het blijft onduidelijk wat er is gebeurd tussen dit jaar en 1766, toen Sint-Ambrosius werd opgericht", aldus Piet Bressers, bestuurslid en beheerder van de accommodatie. Over het oprichtingsjaar van Ambrosius valt in ieder geval niet te twisten: er is een oprichtingsakte als bewijs...

entree

250 jaar later is Sint-Ambrosius een bloeiende vereniging die 51 leden telt en sinds vijftien jaar een eigen bijenhal heeft aan het Essche Heike. Voorzitter Derks geeft aan dat momenteel gesprekken worden gevoerd met de gemeente Boxtel over een eigen entree. Nu maken de imkers gebruik van de ingang van dierenpark De Groene Warande. Derks: ,,Ook willen we een gedeelte van de hal uitbreiden, zodat we groepen beter kunnen ontvangen."

Om het 250-jarig jubileum niet stilletjes voorbij te laten gaan, is een speciale commissie opgericht die een jaarprogramma heeft opgesteld. Zo wordt de bijen- en plantenmarkt, een vast evenement op de Boxtelse activiteitenkalender en dit jaar op 17 april, grootser opgezet en neemt Sint-Ambrosius dit jaar deel aan de Herfstfair (2 oktober). Ook vinden dit jaar weer de Landelijke Open Imkerijdagen (9 en 10 juli) en de Ambrosiusviering plaats. Om een tastbare herinnering aan het jubileum te hebben dat getoond kan worden aan het publiek, is de vereniging een samenwerking gestart met SintLucas. Studenten van de creatieve mbo-school werken aan een tijdlijn, waarop de historie van de vereniging in een breder historisch perspectief wordt geplaatst. Voorzitter Derks: ,,Dat houdt in dat gebeurtenissen van Ambrosius worden gekoppeld aan dingen die in de wereld zijn gebeurd. Zo bestaat onze vereniging al langer dan de Nederlandse staat..."

Lees meer op pagina 18.

FOTO BOVEN: Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, die dit jaar het 250-jarig bestaan viert, voert momenteel gesprekken met de gemeente over uitbreiding van de publieksruimte in bijenhal 't Raathuis aan 't Essche Heike en een eigen entree. (Foto: Peter de Koning).