Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

TOMMY LEGIUS REDT HET NIET IN WIGAN

Darter Dick van Dijk verovert PDC-tourcard

PETER DE BEKKER

Boxtelaar Dick van Dijk heeft afgelopen weekend een tourcard veroverd voor het PDC-circuit. Die tourcard is nodig om deel te mogen nemen aan rankingtoernooien. Via die evenementen kunnen darters punten veroveren voor de wereldranglijst. Alleen de beste darters van de PDC mogen - zoals Michael van Gerwen - deelnemen aan de grote televisietoernooien.

Van Dijk verdiende zijn ticket op basis van de prestaties die hij neerzette tijdens Q-schoolwedstrijden in het Engelse Wigan. Het scheelde echter niet veel of hij en Liempdenaar Tommy Legius hadden het toernooi gemist. ,,Tommy en ik vertrokken dinsdag met de boot naar Hull om vanuit daar naar Wigan te rijden, maar door vertraging waren we maar net op tijd om ons te melden", lacht de Boxtelaar. ,,Een chaotisch begin dus."

En dat terwijl hem de eerste dag meteen een zware opgave wachtte. In de eerste ronde trof hij namelijk oud-topper Peter Manley. Maar die klopte hij met 5-1. ,,Maar Manley deed zijn bijnaam One Dart wel eer aan, want de ene leg die hij won, gooide hij uit met één pijl op tops." Dat gaf Van Dijk een kickstart en stoomde hij eenvoudig door naar de laatste zestien. Dat leverde hem vijf punten voor het totaalklassement op.

De tweede dag verliep lastiger. Toen pakte Van Dijk slechts twee punten. ,,Dag drie moest ik dus vol aan de bak. Tien punten zou eventueel voldoende zijn voor het veroveren van de tourcard, maar er zat niet meer in dan een derde-rondeduel tegen mijn oud-teammaatje Ryan de Vreede. Die gooide een mooie 170 uit, terwijl ik de beurt daarvoor met een 180-score op een 36-finish was uitgekomen…" Dus kwam alle druk op de slotdag te liggen. ,,Een moeilijke dag, zoals verwacht. Iedereen was aan het rekenen wat er nodig was om een ticket veilig te stellen. Maar ik stond lekker in te gooien met Tommy en voelde dat het met de vorm wel goed zat. Ik bereikte net als de openingsdag de laatste zestien. Dat leverde me weer vijf punten op voor het totaalklassement. Daardoor kwam ik uit op een totaal van dertien en dat was genoeg."

Legius kon het voorbeeld van de oud-World Cup-winnaar niet volgen. ,,Voor hem was het al met al een goede leerschool", benadrukt Van Dijk. ,,Hij mag eigenlijk best tevreden zijn met zijn spel. Hij komt er wel." Toch had de Liempdenaar het gevoel dat er meer in zat in Wigan. ,,Ik weet dat ik het kan, maar ik liet het in een paar partijen liggen op de dubbels. Ik ga me nu richten op de Challenge Tour, de UK Open-qualifiers en de Euro Tour-toernooien. Maar volgend jaar pak ik wel een tourcard, want ik merk nu al dat mijn niveau is gestegen. Ik moet alleen nog meer gaan trainen."

FOTO BOVEN: Dick van Dijk (links) en Tommy Legius poseren tijdens een training in de Dorpsherberg in Olland. (Foto: Gerard Schalkx).