Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

CROWDFUNDING VOOR 'DOMMELSTROOM' VAN START

Dommel krijgt waterkrachtcentrale

Al geruime tijd zijn Jan en Bram Taks doende met het realiseren van Waterkrachtcentrale Dommelstroom. Een particulier initiatief bedoeld om het kolkende water dat uit de stuw bij de Dommel in Sint-Michielsgestel naar beneden raast, om te zetten in duurzaam opgewekte stroom. Genoemde heren waren jaren bezig om alles precies in kaart te brengen en contacten te leggen met allerlei partijen voor het verkrijgen van de juiste vergunningen. Deze zijn intussen binnen. Er is daarvoor vooral intensief en constructief overleg gevoerd met het in Boxtel gevestigde waterschap De Dommel.

BEDRIJFSMATIG

Het hoeft geen betoog dat de bouw- en exploitatiekosten van een dergelijk project niet gering zijn. Het project is niet commercieel van opzet, maar opgezet vanuit een gedeelde interesse tussen vader en zoon, die daarbij zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid willen bieden om in te stappen. Naast een financiële bijdrage van de gemeente Sint-Michielsgestel, Het Groene Woud en de Rabobank heeft ook stichting DOEN – van de Postcode Loterij - hulp aan het project toegezegd.

Deze stichting wil bijdragen aan een groene en innovatieve economie, waarin inspirerende ondernemingen in de eerste plaats werken aan een betere wereld voor mens en milieu. Binnen het programma Duurzame Energie richt DOEN zich op voorlopers met een bedrijfsmatige aanpak en ondersteunt initiatieven op het terrein van duurzame energie. ,,Omdat wij met duurzame energie bezig zijn en niet alleen met grote partijen in zee gaan maar zeker mensen met een minder dikke portemonnee de kans geven mee in te stappen, krijgen we een financiële bijdrage van stichting DOEN", vertelt Jan Taks. Het is echter niet afdoende.

Eind vorig jaar werd door de heren Taks een crowdfundingcampagne gelanceerd, waarbij iedereen in de gelegenheid werd én wordt gesteld om met aanschaf van minimaal één (leden)certificaat à 150 euro (mede)eigenaar te worden van de nieuw te bouwen waterkrachtcentrale. Daarmee krijgen leden vervolgens ook het recht om mee te praten, mee te denken en mee te beslissen.

Dat is echter nog niet alles. Iedereen met een certificaat krijgt een mooi rendement door de uitkering van het jaarlijkse dividend. Als je daarnaast de duurzame energie die de centrale opwekt zelf afneemt, via Huismerk Energie, krijgt men ook nog gratis 500 kWh stroom per jaar. ,,Mensen die mede-eigenaar willen worden zijn dat al bij één certificaat. Het maximale aantal certificaten dat potentiële leden kunnen aanschaffen, is 75", vertelt Jan Taks.

De aanvankelijke verplichte koppeling om over te stappen naar een andere energieleverancier is niet meer van kracht. ,,We zagen dat mensen het een te grote hobbel vonden om met de aanschaf van één of meerdere certificaten, ook verplicht over te stappen naar Huismerk Energie. Dat hebben we dus losgelaten. We juichen het nog steeds toe want het is voordelig, maar het is aan iedereen zelf om te bepalen of zij dat willen of niet", legt Jan Taks uit.

Momenteel zijn er al meer dan 150 deelnemers die gezamenlijk ruim 150.000 euro hebben geïnvesteerd. Iedereen uit heel Nederland kan meedoen, maar de belangstelling uit de dorpen die verbonden zijn met de Dommel is het grootst. ,,Vanwege de relatie die er is tussen de Dommel en Boxtel, is er een groot aantal belangstellenden."

Jan Taks hoopt, samen met zijn zoon, dat nóg meer mensen instappen en één of meerdere certificaten aanschaffen: ,,We hebben totaal 950.000 euro nodig, maar door diverse subsidies en omdat de aannemer bereid is zijn nek uit te steken, kunnen we al starten indien we 350.000 euro met crowdfunding hebben opgehaald. We zijn een heel eind op weg, maar hopen écht dat nog meer mensen deelnemen. We willen eind juli draaien."

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.dommelstroom.com of een berichtje sturen naar info@dommelstroom.com.

FOTO BOVEN: Opname van de stuw in de Dommel nabij Sint-Michielsgestel. (Foto: Wendy van Lijssel).

Afbeelding