Afbeelding
Foto: Piet van Oers

INITIATIEF 'GLASVEZEL BOXTEL' RICHT ZICH OP BUITENGEBIED

Aanleg VDSL-netwerk KPN in Boxtel

In opdracht van telecombedrijf KPN wordt in de dorpskom van Boxtel gewerkt aan de verbetering van het bestaande ADSL-netwerk. Een aannemer legt op tal van plekken glasvezel aan waardoor de snelheid van het dataverkeer toeneemt. Van een echt glasvezelnetwerk is vooralsnog geen sprake omdat de aansluitingen naar alle woningen van koper blijven.

KPN verzwaart volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel de verbindingen naar de wijkkasten en vervangt kabels door glasvezel. Omdat vanaf de wijkkasten nog steeds koperen kabels liggen, kan de hoogste glasvezelsnelheid niet bereikt worden. En dat betreurt Jan van Kemenade, kartrekker van het burgerinitiatief Glasvezel Boxtel. ,,Nu KPN kiest voor VDSL, is het momenteel niet haalbaar om binnen de dorpskom glasvezel aan te leggen en kiezen we voor het buitengebied." Die aanpak is succesvol. Eind december werd de eerste fase in gebruik genomen. Van Kemenade: ,,Momenteel werken we aan projecten in andere buurtschappen." Dat zijn onder meer Kleinderliempde, Vrilkhoven, Luissel, Tongeren, Nergena, Roond, Selissen en Heult. Het Breedbandfonds van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij stelde deze week 35 miljoen euro beschikbaar voor aanleg van glasvezel in het buitengebied in de provincie.

FOTO ONDER: De werkzaamheden van KPN vonden vorige week plaats in de Mgr. Wilmerstraat in het centrum van Boxtel. (Foto: Piet van Oers).