Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

boxtels viertal staat negende in algemeen klassement

Volop muziek in manege De Langspier

Paardensportvereniging Sint-Martinus beleefde een druk weekend. Waar zaterdag zeventien viertallen aan de start stonden van de eerste wedstrijd van de kür op muziek-competitie, vond een dag later een dressuurconcours plaats voor subtop-ruiters. Het Boxtelse viertal eindigde in haar klasse op de derde plaats en staat hierdoor op de negende plaats in het algemeen klassement. Zondag stonden geen ruiters van Sint-Martinus aan de start.

Ruim tien jaar geleden bestond er een levendige kür op muziek-competitie voor viertallen, maar nadat de hoofdsponsor zich terugtrok, verdween het evenement. Sint-Martinus stond drie jaar geleden aan het roer van een nieuwe competitie, die bestaat uit drie wedstrijden. De viertallen die na drie wedstrijden bij de eerste zes in het algemeen klassement eindigen, kwalificeren zich voor de finale. Die eindstrijd is dit jaar voor het eerst op Indoor Brabant in 's-Hertogenbosch.

Zeventien viertallen kwamen naar Boxtel. ,,Dat houdt in dat er ruim tachtig paarden aanwezig waren. Het was een klus om alles in goede banen te leiden, maar het ging allemaal goed. Er heerste een goede sfeer en er klonk de hele dag muziek in de manege", aldus Leo Hoogenboom van de dressuurcommissie van Sint-Martinus.

eenvoudiger

Het Boxtelse viertal, dat bestaat uit Ankie van der Heijden, Anne Hoogenboom, Anton en Daniëlle de Vries en commandant Miranda van de Nieuwenhof, presteerde redelijk tijdens de eerste wedstrijd en eindigde in haar klasse M/Z op de derde plaats. ,,De kür werd technisch goed gewaardeerd, maar op artistiek gebied was de beoordeling in onze ogen wat minder", aldus Hoogenboom van Sint-Martinus. ,,Ook hebben we van de jury nog enkele tips gekregen die we ter harte nemen. Zo zouden we de kür wat eenvoudiger mogen maken. De paarden van het viertal stappen vier passen achterwaarts, maar dat heeft in principe geen meerwaarde. En als het dan fout gaat, kan het ook nog eens tegen je werken. Dit onderdeel schrappen we dan ook uit de kür."

De volgende wedstrijden vinden plaats op 14 en 28 februari. Momenteel gaat het viertal van 't Wit Paardje uit Haghorst aan de leiding in het algemeen klassement, gevolgd door Hipparion Boxmeer en De Leijeruiters uit Helvoirt. Hoogenboom: ,,Er is nog van alles mogelijk. Het algemeen klassement wordt opgemaakt uit de twee beste prestaties van de viertallen. Eén wedstrijd valt dus weg. Hopelijk boeken de Boxtelse ruiters de komende twee wedstrijden goede resultaten."

Een dag later kwamen ruim dertig (semi-)professionele dressuurruiters in de ring die met elkaar de strijd aangingen in de klassen ZZ Zwaar en Lichte Tour. Dit zijn de klassen die voorlopen op de Grand Prix, het hoogst haalbare niveau in de paardensport. Hier stonden geen Boxtelse combinaties aan de start. Arthur de Rooij won met Cupido in de klasse ZZ Zwaar, Lisanne der Nederlanden trok met Alaska aan het langste eind bij de Lichte Tour.

FOTO BOVEN: Het Boxtelse viertal in actie tijdens de kür op muziek. Hier is het belangrijk om de oefeningen goed te laten aansluiten op het tempo van de muziek en de soort muziek.

Het Boxtels viertal: Ankie van der Heijden op Darina, Daniëlle de Vries op Shifra, Anton de Vries op Dandy en Anne Hoogenboom met Tropical Dance HS. Commandant is Miranda van de Nieuwenhof. (Foto's: Gerard Schalkx).