Zangeres Iris Penning uit Eindhoven verzorgt donderdag 28 januari een gastoptreden tijdens de finale van DichtSlamRap in Boxtel. De zangeres was al eerder te gast tijdens de dichtwedstrijd in Le Temps Perdu. (Foto: Peter de Koning).
Zangeres Iris Penning uit Eindhoven verzorgt donderdag 28 januari een gastoptreden tijdens de finale van DichtSlamRap in Boxtel. De zangeres was al eerder te gast tijdens de dichtwedstrijd in Le Temps Perdu. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FINALE DICHTWEDSTRIJD IN BOXTEL

DichtSlamRap wordt Derby der Lage Landen

De Boxtelse Martje Wijers, Griet Menschaert uit Eindhoven en Els Dejonghe uit Antwerpen. Dichteressen met pit die via de prefinale van DichtSlamRap alsnog zijn doorgedrongen tot de eindstrijd van de dichtwedstrijd op donderdag 28 januari. Dan treden twaalf poetryslammers in Boxtel voor het voetlicht; slechts één van hen kan na winst naar het NK Poetryslam.

Het Boxtelse dichtpodium heeft dit jaar iets weg van de derby der Lage Landen tussen Nederland en België. Vier Belgische dichters nemen het op tegen zeven collega's die in Nederland wonen. Onder hen de Vlaamse dichteres Griet Menschaert die momenteel in Eindhoven woont. Maar ook de ijzersterk acterende Martje Wijers, geboren en getogen in Boxtel, maar wonend in Amsterdam en werkend in Gent.

In totaal krijgen twaalf dichters en slammers de kans om in partjes van drie minuten per persoon te laten zien wat ze in huis hebben. ,,Ze hebben totaal verschillende dichtstijlen, maar het zijn allemaal wel dichters die stevig in hun schoenen staan en al de nodige ervaring hebben", weet organisator Marcel Linssen. Hij, en met hem de juryleden Roel Weerheijm en Lotte Asveld, verwachten de nodige verrassingen. ,,Het verschil is natuurlijk wel dat je bij de twaalf finalisten echt zeker weet dat ze kwaliteit in huis hebben. Het moet er alleen die avond ook uitkomen. Heeft iemand een slechte dag dan lukt dat gewoon niet", zegt juryvoorzitter Weerheijm.

GASTOPTREDENS

Uit België als deelnemer dit jaar ook Martijn Nelen uit Gent, vicekampioen tijdens de Belgische titelstrijd poetryslam. Hij reist af naar Nederland met in zijn kielzog plaatsgenoten en bekende Belgische dichters als Kevin Amse en Dorien De Vylder. De vierde Belgische finalist is Wim Paeshuyse uit Turnhout.

Zij krijgen in Boxtel te maken met een stevige afvaardiging uit de Nederlandse scene. Arnoud Rigter, Pom Wolff en Merlijn Huntjens zijn oude bekenden voor het Boxtelse publiek. Andere optredenden zijn Gijs ter Haar, Mark Opfer en Gerben de Ruiter. Naast voordrachten van alle deelnemers staan ook drie gastoptredens gepland. Een van hen is Marloes Robijn, winnares van afgelopen jaar. De Eindhovense zangeres Iris Penning brengt een ode aan Jeroen Bosch.

DichtSlamRap wordt donderdag 28 januari vanaf 20.00 uur gehouden in café Le Temps Perdu, de toegang is gratis.