Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

MASSALE BELANGSTELLING VOOR HILARISCHE ZITTINGSAVONDEN PLOEGERSLAND

SPPiLL is ook: Stiekem Poen Pakken in Louche Liemt

MARGO BARTELDS

Drie avonden op rij werd in een uitverkochte Ploegersresidentie Hof van Liempde de toon gezet voor het komend carnavalsfeest in Liempde. Prins Primus d'n Urste (Paul Saris) en adjudant Johan van den Heuvel werden tijdens drie hilarische zittinsgavonden op tal van manieren verrassend op de korrel genomen. De lachspieren van de in totaal zevenhonderd bezoekers die de drie feestelijke avonden bezochten, werden door ludieke woordspelingen en lachwekkende vertoningen flink getraind.

Rode draad door de strak geregisseerde show was het onderzoek van detective Jacques de Graver (René Knoops) en zijn opvallende assistente Claire (Yvonne van den Bosch) naar mogelijke maffiapraktijken in Liempde waarvoor Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) de dekmantel zou kunnen zijn. De letters kunnen ook Stiekem Poen Pakken in Louche Liemt betekenen...

Aan de bar van Ad Schelle van café 't Wapen van Liempde werd het onderzoek voorbereid, waarbij de kastelein het tweetal steeds de nodige hints en tips gaf op basis waarvan De Graver en zijn immer notities makende assistente Claire het onderzoek vervolgden.

Een aantal bekende Liempdenaren passeerde de revue als mogelijke maffiabaas. Dorpsgids Arnold van den Broek bijvoorbeeld, die de bijnaam Don Pantalon kreeg. En Antoon van de Ven, bekend van de 'duistere kribkesroute'. Beiden werden aangeduid als mogelijke Liempdse varianten op De Hakkelaar en De Neus.

LACHWEKKEND

Paul Saris had in eerdere jaren altijd een prominente rol tijdens de zittingsavonden. Zijn dochter Margo bood dit jaar met een fantastisch optreden een verrassende vervanging nu de Liempdenaar als prins Primus dit jaar de scepter zwaait in Ploegersland. Met flair werden enkele verschillende nevenfuncties op lachwekkende wijze door zijn veertienjarige dochter ten tonele gevoerd. ,,Het houdt niet op, niet vanzelf", was steeds haar conclusie.

Dat het kosteren in de kerk van hem een favoriete rol is, lijkt wel begrijpelijk want bij het tellen van de collecteopbrengst rekent Saris: 'Eén voor Geoffrey (kapelaan De Jong – red.), twee voor Paul'. De kapelaan, donderdag aanwezig in Hof van Liempde, vond dat wel een kostelijke voorstelling van zaken. Prins Primus en diens adjudant vullen elkaar heel goed aan. ,,Immers, papa heeft twee linkerhanden en Johan twee rechter", aldus Margo.

Willem van der Velden had een regen aan woordspelingen in zijn optreden als persvoorlichter van de AIVD voor de lokale pers van Ploegersland. De lachwekkende uitleg van de geografische overeenkomst tussen Liempde en Italië die Van der Velden aantoonde, maakt aanwezigheid van maffia-activiteiten in Louche Liemt 'zéér waarschijnlijk'. Het was een lachwekkend optreden.

Dat Tossy de Man, voorzitter en kartrekker van SPPiLL, eerder wethouder was van de PvdA ('Pluk van de Ander'), moest wel wijzen op een grote rol in Louche Liemt. Tijdens een geheime bijeenkomst van de Liempdse maffiosi werd dat op ludieke wijze haarfijn in beeld gebracht.

CANDLELIGHT

Henk van de Loo zette, als Don Casa de Loo, een krachtige Italiaanse maffiabaas neer, die op zoek was naar een ideale plek om in Liempde een golfbaan te kunnen realiseren. Zijn dochter Jessie speelde daarbij de dorpsgids die de Italiaan rondleidde, maar in haar dorp niet veel interessants het vermelden waard vond.

Op lachwekkende manier verklaarden leden van hofkapel De Kromploegers aan adjudant Van den Heuvel dat ze hem als collega nu maar node konden missen. Ze deden dat met gedichten die werden voorgelezen in de stijl én op de toon van radioprogramma Candlelight, terwijl ze daarbij stemmige achtergrondmuziek speelden.

De Kromploegers, sinds dit jaar onder leiding van Tom van Aarle, zorgde voor de muzikale ondersteuning en afwisseling van de avonden. De twee nieuwe regisseurs, Ingrid Breuer en Mariëtte Thomassen en hun zes collega's die nu samen het Zittings Avonden Komitee (ZAK) vormen, hebben met grandioze inzet en een prima draaiboek een vlot lopende, ludieke en afwisselende show van hoog niveau gerealiseerd waarmee voor het komend carnavalsfeest in Liempde de toon gezet is.

FOTO LINKS: Onderzoek naar maffiapraktijken in Ploegersland met Jacques de Graver (René Knoops), Claire (Yvonne van den Bosch) en kastelein Ad Schelle. (Foto's: Gerard Schalkx).

FOTO RECHTS: Henk van de Loo in actie als Don Casa de Loo, op zoek naar een golfbaan. Dochter Jessie treedt op als dorpsgids.

Afbeelding
Meike van Oorschot (links) en Lenne Brands vertellen over de maffia...