Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ARCHITECT ROEL VAN DER LINDEN SLAAT VLEUGELS UIT

'Met heldere lijnen verhalen vertellen'

MARC CLEUTJENS

Een nieuwe naam, een nieuw logo en een verhuizing naar de statige notarisvilla aan de Clarissenstraat in hartje Boxtel. Architect Roel van der Linden (43) van Atelier XYZ Architecten timmert aan de weg in Boxtel en zet steeds nadrukkelijker zijn handtekening onder een aantal opvallende bouwprojecten in zijn woonplaats. Strak, puur en minimalistisch zijn drie kernbegrippen die zijn ontwerpen typeren.

AXYZ Architecten. Dat is de nieuwe naam van het architectenbureau dat Van der Linden medio februari zal openen in de villa waar tot voor kort notariskantoor Van 't Hooft & Van Rosmalen was gehuisvest. Met andere kleinschalige bedrijven en zzp'ers zal hij onderdak vinden in een van de meest kenmerkende panden van het centrum.

,,De huidige naam is gewoon iets te lang", lacht de Boxtelaar. ,,Atelier XYZ Architecten is niet zo handig als je de telefoon opneemt. Daarom een pakkende, kortere naam die verwijst naar de oude en bovendien een knipoog is naar het woord as en daarmee verbinding symboliseert."

RIJKSMUSEUM

Vijf jaar geleden opende Van der Linden zijn eigen architectenbureau in Boxtel. Een van de meest in oog springende ontwerpen was zijn eigen duurzame woning in de wijk In Goede Aarde waarbij hij gebruik maakte van een groot aantal leien die afkomstig waren van het Rijksmuseum in Amsterdam. Inmiddels heeft hij een groot aantal woningen op zijn naam staan; momenteel wordt op tal van plekken gewerkt aan huizen die door Van der Linden zijn ontworpen.

Een van de blikvangers vindt hij de woning die hij ontwierp in plan Den Bergh aan de Achterberghstraat. ,,Een huis dat duidelijk mijn handtekening draagt", vertelt de architect. ,,Als je het ontwerp en de uitvoering bekijkt, ontdek je heldere lijnen waarmee ik het verhaal van dit gebouw wil vertellen. Strak, puur en minimalistisch zijn hier beslist van toepassing en vind je ook in andere ontwerpen zeker terug." Lachend: ,,Maar als de klnt vraagt om een typische jaren-dertigwoning, teken ik die natuurlijk ook."

Recente projecten van Van der Linden werden opgeleverd in het plan Sparrenlaene aan de Molenwijkseweg. Aan de straat Munselse Hoeve wordt een tweekapper gebouwd die twee bouwstijlen verenigt. ,,De twee opdrachtgevers combineren de traditionele uitstraling van een boerenhoeve met een moderne aanblik en dat levert een verrassend resultaat op", vindt de architect.

Voor een bewoner aan de Brede Heide in Lennisheuvel heeft hij een plan gemaakt voor de omvorming van een manege tot woning met bedrijfsruimte. In de wijk Zonnegolven wordt aan de nieuwe straat Zonnegoud een tweetal kavels bebouwd met huizen die op de digitale tekentafel van AXYZ zijn ontstaan. ,,Ik heb echt mijn plekje verworven in Boxtel", blikt Van der Linden terug.

Hij vervolgt: ,,Toen ik vijf jaar geleden begon, heb ik me bewust aangesloten bij netwerkclubs en ben ik lid geworden van onder meer de Juniorkamer Dommelland en de werkgeversvereniging WeB. Daarmee leer je Boxtel en de markt beter kennen en raak je snel verlost van het predicaat nieuwkomer."

INSPIREREND

Van der Linden startte zijn eigen architectenbureau aan huis, maar verhuisde snel daarna naar een pand op bedrijventerrein Ladonk. Daar deelde hij de werkvloer met ondernemer Winfred Copal van Copal Bouwadvies met wie hij regelmatig samenwerkt. Met Copal betrok hij een kantoorruimte aan de Bosscheweg in het centrum van Boxtel.

En die plek gaat Van der Linden nu verlaten. ,,Ik steek de straat over naar de notarisvilla aan de Clarissenstraat waar een soort bedrijfsverzamelgebouw wordt ingericht", vertelt de architect. ,,Ik heb de voorbije jaren ondervonden dat het prettig is om met meerdere ondernemers onder één dak te werken. Er is ruimte om eens te sparren en je kunt leren van elkaar. Ik verwacht ook aan de Clarissenstraat te gaan werken in een inspirerende en ondernemende omgeving."

Van der Linden hoopt de komende jaren meer woningbouwprojecten te mogen ontwerpen, maar verwacht dat hij de vleugels verder kan uitslaan, bijvoorbeeld door ook vaker kleine bedrijfspanden en kantoren te tekenen. Een eerste opdracht voor een ondernemer op Ladonk heeft hij inmiddels in portefeuille.

INSPIRATIEBOEK

Van der Linden is een van de architecten die deelneemt aan het lokale collectief BAeSS waarin meerdere architecten en stedenbouwkundigen zijn verenigd. ,,Daarin werken we nauw samen als collega's en hebben we al tal van ideeën en suggesties aangeboden, onder meer aan het gemeentebestuur."

Inmiddels heeft BAeSS een eerste serieuze en betaalde opdracht gekregen en wordt gewerkt aan een inspiratieboek voor het centrum. ,,Daarin geven we tips en aanbevelingen voor ondernemers die er hun reclame-uitingen kunnen vormgeven. We laten zien uit welke periode of bouwstijl een pand dateert en welke reclame erbij zou passen."

GOED LUISTEREN

Van der Linden heeft zijn plek gevonden in Boxtel en kan zich onderscheiden. ,,Met een heldere plattegrond, een mooi exterieur en een goede ruimtelijke kwaliteit kan ik de opdrachtgever een maatpak bieden. Dat lukt als je over een paar goede eigenschappen beschikt. Welke? Goed luisteren en de wensen van de opdrachtgever respecteren."

FOTO BOVEN: Roel van der Linden poseert bij een woning in plan Den Bergh aan de Achterberghstraat, die op zijn digitale tekentafel is ontworpen. De Boxtelaar is eigenaar van AXYZ Architecten, dat in februari verhuist naar de notarisvilla aan de Clarissenstraat. (Foto: Peter de Koning).