Eind juli vorig jaar werden de dertig nieuwbouwwoningen van het project Panta Rhei opgeleverd. Boxtel kreeg er een nieuwe straat bij: de Pierre Janssenstraat. Het terrein op de hoek Jan Kruijsenstraat/Molenstraat lag ruim vijftien jaar braak vanwege bodemverontreiniging. (Foto: Marc Cleutjens).
Eind juli vorig jaar werden de dertig nieuwbouwwoningen van het project Panta Rhei opgeleverd. Boxtel kreeg er een nieuwe straat bij: de Pierre Janssenstraat. Het terrein op de hoek Jan Kruijsenstraat/Molenstraat lag ruim vijftien jaar braak vanwege bodemverontreiniging. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'Boxtel is óók in 2020 een prima woongemeente'

HENK VAN WEERT

Waar elders tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren woningbouwprojecten vastliepen of werden afgeblazen, is in Boxtel doorgebouwd. En dat is volgens het college van B. en W. een goede zaak om te bewerkstelligen dat het in deze gemeente ook in 2020 goed wonen is. Door voorzieningen voor burgers op peil te houden, wordt hieraan een verdere bijdrage geleverd, aldus het gemeentebestuur.

In maart is het twee jaar geleden dat het huidige college van B. en W. aantrad. In aanloop naar dit moment publiceert Brabants Centrum een serie artikelen over de stand van zaken omtrent de tien speerpunten van de vier coalitiepartijen: Combinatie95, SP, INbox en D66. Aflevering 5 belicht het woonklimaat in Boxtel. De collegepartijen gaven bij de vorming van het dagelijks bestuur aan dat het in Boxtel ook in 2020 goed wonen moet zijn.

OP KOERS

Het woningbouwprogramma ligt volgens B. en W. op koers. En daarbij is het van belang dat het voorzieningenniveau is gehandhaafd, benadrukt wethouder Marusjka Lestrade. Zij heeft onder meer cultuur, welzijn en onderwijs in haar portefeuille. ,,Via subsidiekeuzes.nl hebben burgers zelf de lijnen uitgezet voor veranderingen in subsidies. De bezuiniging op de bibliotheek is succesvol uitgewerkt mét behoud van het uitleenpunt in Liempde en in combinatie met de Bieb op School. Met de mbo-scholen SintLucas, Helicon en een nieuwe autoschadeherstelopleiding van het Summa College hebben we onze positie als onderwijsstad verder uitgebouwd. De onderwijsinspectie heeft ons gecomplimenteerd met onze Voor- en Vroegschoolse Educatie", zegt Lestrade.

Ze vervolgt: ,,Het hebben van goede voorzieningen op ieder gebied, ruimte voor wonen, een mooie groene leefomgeving en goede sociale cohesie zijn zaken, die nooit af zijn. Eén ding is zeker: wat we hebben gezegd in ons collegeprogramma, voeren we uit. Concrete voorbeelden: we zijn gestart met de opstelling van zowel een strategische visie onderwijshuisvesting als voor economische positionering."

ALMAAR PRATEN...

Oppositiepartij Balans wijst erop dat de in de afgelopen jaren gerealiseerde nieuwbouwwoningen zijn te danken aan het vorige college, waar haar fractievoorzitter Wim van der Zanden destijds zelf wethouder was. De fractie maakt zich ook zorgen over woningbouw in de komende jaren, maar dat doen meer partijen. Dat het college het behoud van de bibliotheekpunt in Liempde opvoert, is Balans een doorn in het oog. ,,Dat is een verdienste van de bibliotheek zelf, het Dorpsbe-

Politieke
barometer

raad en basisschool De Oversteek", aldus Van der Zanden.

Dat in het gemeentehuis is gestart met het opstellen van strategische visies voor onderwijshuisvesting en economische positionering, ziet Balans als 'het probleem van Boxtel'. ,,Want deze visies worden niet gevolgd door een concreet plan om ze te realiseren. Voor veel dossiers geldt: 'praten tot je een ons weegt', maar 'aanpakken' komt niet in het woordenboek van dit college voor", klinkt het cynisch.

Het CDA vindt dat sociale woningbouw levensloopbestendig moet worden én dat een inhaalslag nodig is voor starters op de woningmarkt. Met dat laatste is het college is bezig. De gemeenteraad heeft al ingestemd met de uitgangspunten van een ontwerp-bestemmingsplan in Lennisheuvel (Heerenbeekloop) en vlak voor Kerstmis lanceerde B. en W. de eerste contouren voor een bouwplan in Liempde (Hamsestraat/Roderweg).

Al eerder constateerde fractievoorzitter Hélène van As namens de christendemocraten in deze krant dat er veel bezuinigd wordt op welzijnssubsidies en dat er onduidelijkheid bestaat over de toekenning daarvan. ,,Dit kan vergaande gevolgen hebben voor onze vrijwilligers, verenigingen en de toegankelijkheid van kunst en cultuur. En die zijn onmisbaar voor de leefbaarheid en het woongenot in onze gemeente."

TÉ OPTIMISTISCH

De fractie van PvdA/GroenLinks, samen met de VVD gedoogpartner van de coalitie, vindt dat het college een te optimistisch beeld schetst als het gaat om woningbouw. Dat het in Boxtel goed wonen is, komt vooral vanwege de sociale cohesie en dito voorzieningen die op orde zijn. De gemeente mag volgens deze partij wel wat meer uitdragen welke onderwijsvoorzieningen ze in huis heeft. ,,Er zijn goede voorzieningen en veel vrijwilligers. Er is in Boxtel een sociale basisstructuur. Dat is een sterk punt. 85 procent van de mensen voelt dat ook zo en is zelfredzaam. Maar 10 tot 15 procent is niet zelfredzaam en heeft geen netwerk. Boxtel is pas een prima woongemeente in uitvoering als we dit voor ogen hebben", aldus fractievoorzitter Anja van den Einden.

Boxtel is inderdaad een prima woongemeente met nog vele potenties, stelt de VVD. ,,We zijn er nog niet, maar het wordt steeds beter. We groeien uit tot een groen dorp met stadse allures. Gelukkig gaan steeds meer inwoners beseffen dat het hier zo slecht nog niet is en als de negativiteit plaats gaat maken voor positieve deelname aan de Boxtelse samenleving zijn we op de goede weg", aldus fractievoorzitter Dymph van de Vries.

SCHEEFWONERS

Niet alleen vanuit de oppositie wordt het optimisme over woningbouw getemperd. Dat het woningbouwprogramma op koers ligt zoals het college stelt, is niet helemaal juist, vindt fractievoorzitter Peter Manniën van Combinatie95. Hij wijst erop dat Boxtel vóór 2024 nog 1.250 huizen moet bouwen en vraagt zich af dat aantal gehaald wordt. Wachtlijsten, huisvesting statushouders en zogeheten scheefwoners (mensen die qua salaris in een te goedkoop huurhuis wonen) zijn onderwerpen die het gemeentebestuur nog veel kruim zullen kosten, verwacht Manniën.

Dave van de Ven, fractievoorzitter van de SP, geeft slechts een summiere reactie en constateert dat het een goede zaak is dat ondanks de vele bezuinigingen belangrijke voorzieningen als de bibliotheek in stand worden gehouden. De partij die zich door de jaren altijd sterk maakte voor sociale woningbouw, laat dit onderwerp onbesproken tijdens deze evaluatie.

KIJK OP DE TOEKOMST

Omdat ook in de afgelopen jaren flink wat nieuwbouw is gerealiseerd, blijft Boxtel een prima woongemeente constateert INbox. Gelet op de toenemende vergrijzing, baren de begaanbaarheid van wegen in Liempde en de grote afstand tot voorzieningen in Boxtel-Oost deze partij echter zorgen. ,,We missen de kijk op de toekomst", aldus fractievoorzitter Marria van den Hoven.

Met een nieuw subsidiebeleid heeft Boxtel er in de ogen van D66 voor gezorgd dat cultuur in de toekomst een 'belangrijke drager van de plaatselijke identiteit' blijft. Daarnaast geeft deze partij aan dat Boxtel zich economisch moet blijven ontwikkelen om ervoor te zorgen dat voorzieningen op gebied van onderwijs en cultuur kunnen worden behouden. ,,Boxtel heeft veel te bieden en zal dit nog nadrukkelijker moeten promoten", aldus fractievoorzitter Jos Hegeman. Hij wordt op zijn wenken bediend door zijn partijgenoot, wethouder Lestrade. Die maakte onlangs bekend dat het gemeentebestuur een economisch strateeg in de arm heeft genomen om ervoor te zorgen dat het plaatselijke bedrijfsleven ook de aandacht richt op de hoogwaardige kenniseconomie in de zogeheten Brainport Eindhoven.

In de volgende aflevering van de Politieke Barometer komt het zesde speerpunt uit het beleidsprogramma van B. en W. aan bod. 'Boxtel heeft een modern bestuur' is dan het thema.

        ...WIM VAN DER ZANDEN...
               ...HÉLÈNE VAN AS...
        ...MARUSJKA LESTRADE...