Frans van Beers in korte broek op top Kilimanjaro

De beklimming binnen dertig uur voltooien is niet gelukt. En ook trok Frans van Beers toch maar een jack aan, in plaats van met ontbloot bovenlijf de hoogste berg van Afrika te bedwingen. Maar dat maakt de prestatie er niet minder om. Want de 76-jarige Boxtelaar trotseerde de kou wél in korte broek...

Zaterdag kwam Van Beers terug van zijn reis naar Tanzania. Samen met Wim Hof, beter bekend als The Iceman, beklom de Boxtelaar de bijna zes kilometer hoge berg. Van de groep van 29 bergbeklimmers haakten er elf af. Uiteindelijk hebben drie alpinisten de tocht binnen dertig uur afgerond en daarmee een nieuw record gevestigd.

,,We besloten om 's nachts te klimmen, maar dat viel nog niet zo mee. We hadden allemaal een lampje op ons voorhoofd en moesten goed op onze voorganger blijven letten. Dat was het enige houvast terwijl we zigzaggend heel steil omhoog gingen. Verder was het pikkedonker...", vertelt Van Beers. Vorige week zondag begon de beklimming en dinsdagochtend arriveerde de Boxtelaar rond zeven uur op de top van Kilimanjaro, waar het zo'n 20 graden onder nul was. ,,We hebben die nacht zeven uur aan één stuk doorgelopen, zonder te pauzeren." Zijn plan om met blote borst de berg op te gaan, liet hij maar voor wat het was. ,,Maar in korte broek was het best te doen. Dat deed niemand anders, behalve groepsleider Hof."

Van Beers, die in zijn leven al heel veel bergen bedwong, kijkt terug op een mooie reis. ,,Ik was nog nooit eerder op de Kilimanjaro. Ja, ik ben echt een ervaring rijker."

NAAR POLEN

Morgen, vrijdag 25 januari reist Van Beers met Hof naar Polen om de laatste module voor de instructeurscursus van The Iceman te volgen. Daarna volgt nog een scriptie. Door speciale koudetechnieken en ademhalingsoefeningen toe te passen, heeft sportman Van Beers geleerd dat het menselijk lichaam tot veel in staat is. Oók nu hij al richting de 'acht kruisjes' gaat.

FOTO RECHTS: Boxtelaar Frans van Beers (76) beklom de bijna zes kilometer hoge Kilimanjaro in korte broek. Hier poseert hij met zijn gids.