Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tentoonstelling over gemondse schoolfoto's en straten

Den Hogert pakt uit met expositie

TONNIE WESSELING

Heemkundevereniging Den Hogert is lang bezig geweest om een zo compleet mogelijke en aantrekkelijke tentoonstelling op te bouwen. Het resultaat hiervan is op zaterdag 23 januari van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 24 januari van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde.

In het gebouw Datmunda zijn gisterochtend zes leden van de heemkundevereniging hard aan het werk. Wat hierbij opvalt is de gedrevenheid en het enthousiasme. Ad van der Heijden, voorzitter van Den Hogert, vertelt over de historische schoolfoto's: ,,Jaren geleden hebben we aan basisschool Sint-Lambertus gevraagd of ze een archief hadden. Pas twee jaar geleden zei een leerkracht dat ze dat wel degelijk hadden. We hebben met name vele oude fotoalbums gevonden. Vorig jaar februari, tijdens ons dertigjarig bestaan, hebben we een grote fototentoonstelling georganiseerd. Overweldigende reacties volgen, bovendien kregen we veel namen binnen van mensen die op de tentoongestelde foto's stonden. Dit jaar, bij de kleine jaarlijkse tentoonstelling, hopen we nóg meer foto's met namen te krijgen."

98 leden

Rikie Schellekens geeft aan dat er veel reclame is gemaakt voor de tentoonstelling. ,,Daarnaast zijn er zo'n zeventig foto's bij gekomen, met name afbeeldingen van 1940 tot 1970. Wij gaan er dit weekend bij staan en vragen de bezoekers zo veel mogelijk..." Op de vliering van de Sint-Lambertusschool kwam de vereniging veel oude schoolplaten tegen. Ze zijn allemaal gefotografeerd en worden dit weekend op een scherm vertoond. In een ministudio op een zolder is de vereniging hier enkele zaterdagen mee zoet geweest. Voor al dit werk en onderzoek beschikt de heemkundevereniging over 98 leden. En de laatste jaren ook weer over wat jongere mensen. Het jongste lid is de 16-jarige boerenzoon Gijs Buijs.

Het derde project dat komend weekend te bewonderen valt, is het stratenproject. Hier houden zich met name Willemien Nijenhuis en Jan Steenbergen mee bezig. Steenbergen: ,,We zijn een jaar aan de slag geweest om zaken bij de mensen los te krijgen en we hebben illustratiemateriaal verzameld. Nu gaan we huis voor huis de mensen af om te horen wat ze te vertellen hebben over de straten. Hopelijk komt daar een heel stuk geschiedenis bij. Zo hebben we al twee proefpresentaties gehad: bij vereniging Vrouwen van Nu, voorheen de Katholieke Vrouwen Organisatie en onze eigen heemkundevereniging. Deze werden allebei heel enthousiast ontvangen én ook dan krijg je weer stukjes informatie." Nijenhuis, glunderend: ,,Ik geniet er enorm van als mensen zoveel weten te vertellen."

KADASTRALE KAART

De straten zijn gerubriceerd in mappen. Hierbij is ook de kadastrale kaart uit 1832 geraadpleegd. Groot onderzoek is met name gedaan naar de straten Bodem van Elde en Twijnmeer. Zo bestaan veel fraaie foto's over het landleven op de Bodem van Elde en het verharden van beide straten. Ook een smederij en een diepvriescoöperatie uit de jaren vijftig komen langs. Maar ook niet oude huizen vinden beiden interessant. ,,Het leuke van heemkunde is dat je overal een verhaal van kunt maken" grinnikt een enthousiaste Steenbergen.

Wie niet kan wachten tot het weekend kan vast een kijkje nemen op de website van de Heemkundevereniging: www.heemkundegemonde.nl.

FOTO BOVEN: Heemkundevereniging Den Hogert organiseert zaterdag 23 en zondag 24 januari een fototentoonstelling in dorpshuis De Kei. Van links naar rechts: Ad van der Heijden, Willemien Nijenhuis, Truus van der Schoot, Marietje van Aarle, Jan Steenbergen en Rikie Schellekens. Op de achtergrond Henk Nijenhuis. (Foto: Peter de Koning).


OPEN DAG OP ZONDAG 24 JANUARI

Gymnasium Beekvliet

viert tweede eeuwfeest

Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is ook voor veel leerlingen uit de gemeente Boxtel een plek om te werken aan de toekomst. Zondag 24 januari houdt het gymnasium een open dag van 13.00 tot 16.00 uur.

Al tweehonderd jaar opent gymnasium Beekvliet haar deuren voor alle leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders. Al die tijd staat de school bekend als een goed gymnasium met aandacht en zorg voor de leerlingen. Het begeleiden van leerlingen zit in de genen van de medewerkers en die zijn er trots op dat ze de leerlingen kennen. Een uitspraak van de visitatiecommissie bevestigde dit onlangs: 'Heel veel scholen zeggen dat de leerling centraal staat, maar hier staat de leerling echt centraal.'

Het motto van het tweede eeuwfeest is 'Medio Mundo' wat past bij de internationale oriëntatie van het gymnasium. De leerlingen worden op de internationale samenleving voorbereid waarbij steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en goed burgerschap. In december 2014 heeft Beekvliet het predicaat 'Fairtrade School' in ontvangst genomen en was daarmee de eerste school in Noord- Brabant die deze titel mocht voeren.

edukans

Elke twee jaar zorgen de leerlingen ervoor dat er geld ingezameld wordt voor de verbetering van scholing in ontwikkelingslanden samen met Edukans en sinds kort ook met Kentalis te Sint-Michielsgestel. Zo ook dit jubileumjaar en dat heeft een bedrag opgeleverd van ruim 16.500 euro. De open dag duurt zondag 24 januari van 13.00 tot 16.00 uur. Meer weten? Kijk op www.gymnasiumbeekvliet.nl.