Piet Mertens ontsteekt de kaarsjes voor een openbare verkoping. De brandtijd van een kaarsje geeft aan hoe lang er tijdens de veiling geboden kan worden... (Foto: Piet van Oers, 1983).
Piet Mertens ontsteekt de kaarsjes voor een openbare verkoping. De brandtijd van een kaarsje geeft aan hoe lang er tijdens de veiling geboden kan worden... (Foto: Piet van Oers, 1983). Foto: Piet van Oers

OUD-NOTARIS UIT BOXTEL OVERLEDEN

Piet Mertens had altijd oog voor de gemeenschap

MARC CLEUTJENS

'Gewoon heel gewoon blijven'. Zo zou het levensmotto van de deze week overleden Piet Mertens misschien wel het beste gekarakteriseerd kunnen worden. Zo omschreef Mertens zichzelf in elk geval toen hij in de zomer van 1992 afscheid nam als notaris in Boxtel. Naast zijn ambt was hij een spil in het verenigingsleven, in zijn woonplaats Boxtel maar ook in Liempde waar hij nauwe banden onderhield met toenmalig burgemeester Piet Smits en jarenlang eigenaar was van het Groot Duijfhuis op Kasteren.

Dat de in Dongen geboren Mertens notaris zou worden, stond eigenlijk al op jonge leeftijd vast, zo vertelde hij in een afscheidsinterview in Brabants Centrum. Zijn vader Piet opende in 1934 een notariaat in Villa Het Hof in Boxtel. Zoon Piet trad in zijn voetsporen en was aanvankelijk als kandidaat-notaris werkzaam, eerst onder leiding van zijn vader en na diens overlijden in 1958 onder regie van Jan Mannaerts.

In 1971 werd Mertens officieel benoemd tot notaris. Aanvankelijk was het notariaat nog steeds gevestigd in Villa Het Hof, later verhuisde het kantoor naar de hoofdvestiging van de Rabobank aan de Stationsstraat waar Mertens en zijn medewerkers tijdelijk gehuisvest waren. Vervolgens stak hij letterlijk de straat over en opende hij in 1980 een nieuw notariskantoor in de villa. Nog voor zijn afscheid in 1992 verplaatste het notariaat zich naar het statige herenhuis aan de Clarissenstraat, die tot voor kort onderdak bood aan notariskantoor Van 't Hooft & Van Rosmalen.

VERTROUWENSRELATIE

Bij zijn afscheid in 1992 blikte Mertens uitgebreid terug op de uitoefening van zijn ambt en hamerde hij op de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid die een notaris altijd en overal moet kunnen uitstralen. ,,Als notaris heb je een belangrijke vertrouwenspositie, maar dat betekent niet dat je op een soort voetstuk staat. Iedere drempelvrees heb ik altijd getracht weg te nemen, dat lukte meestal binnen twee minuten."

Zijn beroep typeerde hij destijds als 'eenzaam' omdat hij vaak zaken besprak die vertrouwelijk waren en niet met anderen gedeeld konden worden. ,,Ik praat veel met mensen hoe iets op de beste manier geregeld kan worden." Lachend karakteriseerde hij zich destijds als een 'regelaar' die geen onderscheid wilde maken tussen grote en kleine klanten. Hij genoot van de kleinschaligheid van zijn kantoor in Boxtel. ,,Het leuke van een klein kantoor is dat je met alle aspecten van het notariaat te maken krijgt."

VERENIGINGSLEVEN

Naast zijn werkzaamheden als notaris was Mertens op brede schaal betrokken bij het verenigingsleven. Hij was als bestuurslid onder meer verbonden aan stichting Boxtel Vooruit, Bracbant Havo, Sint-Liduinastichting en Hartje Boxtel. Daarnaast was hij lid van de raad van toezicht van de Rabobank in Boxtel en was hij 47 jaar als bestuurslid verbonden aan stichting Brabants Centrum. Een van zijn hobby's was rikken, bij voorkeur in café De Oude Ketting waar hij lid was van de CMJ: Club van Mooie Jongens.

In Liempde bezat Mertens lange tijd het Groot Duijfhuis, dat hij grondig restaureerde. Hij droeg het rijksmonument later over aan Brabants Landschap.

Mertens hield van tradities en gebruikte om die reden nogal eens kaarsjes bij openbare verkopingen en veilingen. De brandtijd gaf aan hoe lang belangstellenden een bod mochten uitbrengen. Hij moest niet veel hebben van de status die velen hem toedichtten als notaris. Tijdens zijn afscheidsinterview gaf echtgenote Gerda het beste voorbeeld. ,,Toen hij nog maar drie dagen als notaris werkzaam was, belde er een man aan. Die zei: 'Dag mevrouw de notaris, is Piet thuis?'.

Piet Mertens woonde de laatste jaren in Eindhoven en kampte met gezondheidsproblemen. Hij is 88 jaar geworden. De uitvaart is zaterdag 23 januari om 11.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.