CONCERT RAVISSANT IN PETRUSBASILIEK

Optreden topkoren als verjaardagscadeautje

TONNIE WESSELING

Wie zin heeft in een 'verrukkelijke' muzikale middag moet zondag 31 januari in de agenda zetten als in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel op hoog niveau gemusiceerd gaat worden. Onder de titel Ravissant zingen vanaf 15.00 uur de koren Collegium Musicum Amsterdam en het Basilius College, afgewisseld met een lichtere toets van het barbershopkwartet Radio Times. Boxtelaar Peer Doevendans zingt in alle drie ensembles. Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag geeft hij het concert Ravissant cadeau aan iedereen die het maar wil horen...

Initiatiefnemer Doevendans werd hierbij gesteund door de grote muzikale kennis van zijn neef Kees Doevendans die in het Basilius College zingt. Peer: ,,Ik vond het leuk om beide koren bij elkaar te krijgen. Ze lijken op elkaar en daarom is het ook leuk om op de verschillen te letten."

De koren zingen beide eenzelfde motet van Jacob van Berchem. De luisteraar kan dan de verschillen horen en ontdekken wat de gezelschappen zo uniek maakt. En de koorleden zelf zullen op het puntje van hun stoel zitten als de ander zingt. Peer: ,,Ik laat ook beide koren het 'lijflied' van het andere koor zingen. Ik heb twee mooie stukken uitgezocht." Hij gniffelt bij het idee hoe de twee koren hierop zullen reageren. Zijn grote wens is om de beide koren op deze speciale middag 'tegen elkaar te laten pronken' .

Tussen beide topkoren in zingt het barbershopkwartet Modern Times, dat speciaal voor deze gelegenheid weer een keer bij elkaar komt. Peer: ,,Iets heel anders zal men denken, maar serieus barbershop zingen is toch iets wat ik ook aan de andere koren wil laten horen. Barbershop is a capella en close harmony, een vierstemmig mannenconcert. We hebben een uniek repertoire met arrangementen van Rob van der Meulen. Pretentieloze liedjes uit de jaren '40 en '50 die toch steeds weer voor kippenvel zullen zorgen. We hebben al weer een keer gerepeteerd en zijn heel benieuwd hoe het gaat lopen tussen die twee koren in. In Engeland is zo'n cultuur heel gewoon, men zingt eerst koormuziek in de kerk en vervolgens jazz in de kroeg. Ik wil de mensen ook niet op een 'ernstig' concert trakteren." ,,Maar wát we doen willen we goed doen!", vult neef Kees aan. De neven Doevendans roemen de Sint-Petrusbasiliek: ,,Veel mensen beseffen niet hoe mooi dit gebouw is. De muziek die onze koren vertolken, is als het ware voor deze kerk geschreven!" Werken van componisten als Palestrina, Gombert, Gesualdo, De Wert, Stravinsky en Escher passeren de revue.

Peer hoopt als roostermaker van het Jacob-Roelandlyceum stiekem op dat er ook scholieren komen luisteren die het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming) volgen. ,,Het zou wel eens een hele leuke middag kunnen worden", zegt Kees. ,,Mensen die al aangeschreven zijn, sturen reacties dat ze dit concert héél bijzonder bijzonder vinden. Ik ben hier heel verguld mee", glundert Peer. ,,Ik heb er ontzettend veel zin in."

Het concert Ravissant begint zondag 31 januari om 15.00 uur en is gratis toegankelijk, inclusief programmaboekje. Na afloop wordt gecollecteerd.


Tweedehands markt

Vogelvereniging Ons Ideaal houdt zondag 24 januari van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt in gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. De benedenverdieping wordt omgetoverd tot een marktplaats met zeventig verkooptafels. De entree bedraagt één euro, jeugd tot 12 jaar heeft gratis toegang.