Ben van Vegchel werd altijd op handen gedragen door de spelers van ODC. Zoals na het behalen van promotie naar de tweede klasse  in 2014. (Foto: Peter de Koning).
Ben van Vegchel werd altijd op handen gedragen door de spelers van ODC. Zoals na het behalen van promotie naar de tweede klasse in 2014. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Voetbalclub ODC rouwt na overlijden Ben van Vegchel

MARC CLEUTJENS

Elke thuiswedstrijd weer stond hij daar, dichtbij de dug-out, net voor de hoofdtribune. Witte pet op, handenwrijvend, de jongens aanmoedigend. En natuurlijk op de foto gaan met de pupil van de week, altijd weer. Ben van Vegchel, sinds 1 juni 1935 lid van voetbalclub ODC, overleed zaterdag en laat een grote leegte achter bij de club waar hij zijn hele leven zoveel mooie momenten heeft beleefd.

,,Goed gedaan jongen", zei Van Vegchel als de pupil van de week van het veld kwam en de wedstrijd van zijn ODC 1 van start ging. Of de pupil had gescoord of oog in oog met de doelman van de tegenpartij had gefaald, maakte hem niet uit.

Hij genoot van de glinsterende ogen van de knullen die heel even in de schijnwerpers van ODC mochten stralen en beloonde ze altijd met een schouderklopje. Die kregen ook alle selectiespelers als ze het veld betraden. Van Vegchel ademde ODC...

Bijna 81 jaar geleden werd hij op jonge leeftijd lid van de tricolores en speelde hij vele jaren op verschillende niveaus. Maar meer nog dan voetballer was hij coach, trainer en elftalbegeleider.

Meer dan vijftig jaar had Van Vegchel jeugdelftallen onder zijn hoede. Facebook werd de voorbije week bedolven onder oude elftalfoto's waarop 'Mister ODC' pronkte, als trotse leider van zijn pupillen. Hij was fanatiek, streng soms, maar altijd rechtvaardig.

LOGISTIEK

Van Vegchels grootste bekendheid is ontstaan toen hij elftalleider was van ODC 1. Niet minder dan 39 jaren zat hij naast tientallen trainers op de bank en zorgde hij ervoor dat de logistiek rondom het elftal soepel verliep. Pas op zeer hoge leeftijd droeg hij het stokje over aan Henry van Esch. Dat was in 2010 toen zijn afscheid werd opgeluisterd met een demonstratiepartij tussen het kampioenselftal van 1998 en het hoofdklasseteam uit 1984. Beide teams had hij destijds onder zijn hoede.

Geen moment ging voorbij of Van Vegchel toonde zijn betrokkenheid bij de club. Hij had zijn mening altijd klaar, ook over actuele zaken zoals de accommodatieproblematiek en de nieuwbouw van het clubhuis in sportpark Wagenaars. Natuurlijk was hij er met de andere ereleden bij toen de eerste steen werd gelegd en toonde hij belangstelling voor de officiële opening. Ook bij de ingebruikname van het kunstgras was hij present, al was Van Vegchel meer een man van het échte gras...

KEI VAN EEN BOXTELAAR

ODC weent om het verlies van het clubicoon dat vele generaties voetballers heeft zien ontluiken in de jeugdopleiding. De club, maar ook de gemeenschap toonden regelmatig bewondering voor de voetbalpassie die hij aan de dag legde. Hij werd koninklijk onderscheiden, werd benoemd tot erelid, ontving een zilveren KNVB-speld en kreeg bij zijn afscheid als elftalleider uit handen van toenmalig burgemeester Frank van Beers een kei, behorend bij de benoeming tot Kei van een Boxtelaar. Vanzelfsprekend moest er een balletje getrapt worden en liet Van Vegchel zien nog aardig uit de voeten te kunnen op het gras van Molenwijk.

KWAJONGENS

Het bestuur van ODC stond deze week uitgebreid stil bij het heengaan van het clubicoon. ,,ODC was alles voor Ben", zo schreef de clubleiding in een In Memoriam op de website. ,,Een voetbalwedstrijdje kijken, een sigaar, een borreltje en een potje rikken. Dat was genieten voor Ben en dat deed hij nog veelvuldig. Hij was trots op de naar hem genoemde wisseltrofee voor de winnaar van de jaarlijkse ODC-dag en kwam deze beker ook steevast zelf uitreiken aan die 'kwajongens' zoals Ben zijn oude pupillen vaak noemde."

Ondanks zijn hoge leeftijd was Van Vegchel vrijwel altijd langs de lijn te vinden. En als het erom spande, ging hij mee naar uitwedstrijden. Zoals in het voorjaar van 2014, toen ODC in Best een beslissende wedstrijd speelde om promotie af te dwingen naar de tweede klasse. Toen dat na een zinderende wedstrijd was gelukt, ging tijdens de ereronde niet de coach maar Mister ODC op de schouders.

Met het overlijden van Van Vegchel komt er een einde aan een tijdperk bij ODC. De club zal zijn aanwezigheid missen als het fluitsignaal klinkt in sportpark Molenwijk. Net zoals de pupil van de week niet meer op een schouderklopje en een paar warme woorden onthaald zal worden...

Ben van Vegchel is 95 jaar geworden. De uitvaartplechtigheid vindt vrijdag 22 januari om 10.00 uur plaats in de Sint-Petrusbasiliek.

De Rots

VRIJDAG 22 JANUARI

Vergadering BV De Rots        13.00

ZATERDAG 23 JANUARI

Dansen in De Rots        20.00

ZONDAG 24 JANUARI

Rommelmarkt Ons Ideaal        13.00

MAANDAG 25 JANUARI

Knutselen AVO        09.30

Biljarten De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Tai-chi        19.30

Tuinvereniging Ceres        19.30

DINSDAG 26 JANUARI

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljarten De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

COM Nederland        18.00

WOENSDAG 27 JANUARI

Knutselen AVO        09.30

Biljarten De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Country Club        18.30

Bridgeclub De Rots        19.00

Mindfulness        19.00

DONDERDAG 28 JANUARI

Knutselen AVO        09.30

Biljarten De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Tai-chi        19.30

VRIJDAG 29 JANUARI

Vergadering BV De Rots        13.00

Kaarten KBO        13.30

ZATERDAG 30 JANUARI

Transition Town        09.00

Ierse avond Transition Town        20.00

ZONDAG 31 JANUARI

Transition Town        09.00