Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIONS DOMMEL & AA DONEERT CULTUURBOXEN AAN SCHOLEN

'Na één week kun je zes liedjes spelen'

MARC CLEUTJENS

Een impuls voor kunst- en cultuureducatie op alle basisscholen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Zo kan de donatie van drie cultuurboxen van Lionsclub Dommel & Aa het best omschreven worden. Vorige week werd de muziekbox overgedragen die een stimulans zal zijn voor het muziekonderwijs in de klas. De inhoud? Twintig ukelele's...

Noor, Jens, Jitte, Julia en Sander van basisschool De Spelelier hadden de primeur en mochten met muzikant en muziekleraar Harry Hendriks als eerste aan de slag met de ukelele's. Hendriks gaat met collega's muzieklessen geven met de muziekbox die op initiatief van Lions-president Ferdy Steger is aangeschaft om het muziekonderwijs op scholen te promoten. ,,Heel bewust is gekozen voor de ukelele omdat kinderen daarmee heel snel leren een liedje te spelen", vertelt Hendriks.

Hij vervolgt: ,,Als je een paar akkoorden beheerst, speel je zo een paar liedjes. Mijn ervaring is dat kinderen na één week les minstens zes liedjes kunnen laten horen. Een ukelele leert kinderen in een oogwenk alle handgrepen. Het is een makkelijk te bespelen instrument dat ik het liefst omschrijf als een hangmatgitaar, Zo gebruik ik de mijne vaak. In de zomer lig in de hangmat inde tuin en tokkel ik op de ukelele. Heerlijk..."

Dat is precies wat Steger beoogt: kinderen op alle basisscholen in Boxtel in aanraking laten komen met muziek, theater en beeldende kunst. ,,Vorig jaar hebben we met de Lions in november in Podium Boxtel een muzikale avond gehouden waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan dit door mij gekozen doel", vertelt de Boxtelaar die een tekst- en communicatiebureau runt en actief is als beeldend kunstenaar.

UITVERKOCHT

Onder het motto 'Vrienden van Boxtel Live' trad een groot aantal artiesten op in de stijf uitverkochte theaterzaal aan de Burgakker. ,,Het was een geweldige avond die bovendien een geweldig geldbedrag heeft opgeleverd", blikte Steger vorige week terug. ,,Nadat alle donaties waren geteld, stond de teller op 14.000 euro. Een indrukwekkend bedrag waarmee we uiteindelijk drie cultuurboxen willen aanschaffen die door alle basisscholen in de gemeente Boxtel gebruikt kunnen worden."

De eerste cultuurbox bevat ukelele's voor muziekonderwijs, ,,Daarnaast ben ik met anderen een theaterbox aan het samenstellen waarmee in de klas een toneel- of theatershow opgezet kan worden", vertelt Steger. ,,Verder komt er een teken- en schilderbox waarmee creatieve workshops op school gegeven kunnen worden."

DOELGROEP

Hoewel alle leerlingen van de basisscholen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel kennis zullen maken met de cultuurboxen van de Lionsclub, is het vooral de bedoeling dat kinderen worden bereikt die doorgaans niet zo snel in aanraking komen met kunst- en cultuureducatie. ,,Door muziek, theater, tekenen en schilderen zo aan te bieden, is de drempel laag en bereik je iedereen", stelt Steger.

Hij heeft hoge verwachtingen van de cultuurboxen. ,,In overleg met stichting Brede Scholen Boxtel gaan we een roulatieschema opstellen en mogen alle scholen de boxen in het eerste jaar gebruiken, inclusief de lessen door Harry Hendriks of andere docenten. Na een jaar kunnen de cultuurboxen gehuurd worden en hopen we dat ze voortdurend een plek in de klas krijgen."

FOTO BOVEN: Lions-leden Ferdy Steger (midden) en Wim Ketelaars hebben vorige week de eerste ukelele's overhandigd aan het Boxtelse basisonderwijs. Onder leiding van Harry Hendriks (links) werd de eerste muziekles gegeven. (Foto's: Peter de Koning).

Harry Hendriks geeft Sander zijn eerste ukelele-les.