Vorig jaar hielpen biologiestudenten van het Jacob-Roelandslyceum mee tijdens de amfibieëntrek. (Foto: Marc Cleutjens).
Vorig jaar hielpen biologiestudenten van het Jacob-Roelandslyceum mee tijdens de amfibieëntrek. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Annelieke van der Linden

lezing op 26 januari in de walnoot

WNLB zoekt overzetters voor de amfibieëntrek

Sinds 2010 helpt de poelenwerkgroep, onderdeel van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, in het voorjaar de amfibieën bij hun trek naar het voortplantingswater. De organisatie zoekt vrijwilligers die helpen de dieren veilig te laten oversteken. Dinsdag 26 januari wordt in gemeenschapshuis De Walnoot een lezing gehouden over amfibieën, zodat mensen meer kennis krijgen over de diersoort.

Kikkers, padden en salamanders wagen tijdens de amfibieëntrek de oversteek direct nadat ze uit hun winterschuilplaats zijn gekomen. In Boxtel steken de meeste dieren over op de Molenwijkseweg, vanuit Sparrenrijk op weg naar de poelen bij recreatieplas De Langspier en op de Kempseweg waar ze vanuit de Kampina naar de Beerze trekken.

Langs de weg worden er schermen geplaatst, emmers ingegraven en de dieren elke avond en ochtend de weg over geholpen. ,,Zoals altijd maken veel handen het werk lichter. We zijn dan ook op zoek naar mensen die meehelpen de dieren in veiligheid te brengen", laat Marie José Meertens, coördinator van de poelenwerkgroep, weten. ,,Een uur per week in de periode eind februari tot half april zou geweldig zijn." Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de poelenwerkgroep van de WNLB via telefoonnummer (073) 551 86 20 of e-mailadres mjscaf2@xs4all.nl.

glibberige amfibieën

Jeanne Soetens en Bert Vervoort van Natuurwerkgroep Liempde houden dinsdag 26 januari om 20.00 uur een lezing met het thema 'Wat glibbert er in Het Groene Woud'. Ze vertellen over amfibieën, die in het water én op het land leven. Ze zijn glibberig door hun huid, maar ze dreigen ook uit onze handen te 'glippen' door verstoring van hun leefgebied, verkeer en ziekten.

Tijdens de presentatie, die geïllustreerd wordt met film- en fotomateriaal, komen de gangbare soorten in de directe omgeving voorbij, het uitzetten van boomkikkers en knoflookpadden, hoe
kamsalamanders een snelweg kunnen oversteken, en de onverwacht hoge
sterfte bij vuursalamanders. Natuurlijk wordt ook stilgestaan bij de amfibieëntrek komend voorjaar. De zaal is geopend vanaf 19.45 uur, de toegang is gratis.


Lezing over

hersenletsel

op 26 januari

De twintigste collecteweek van de Hersenstichting vindt plaats van 1 tot en met 6 februari. Om mensen te informeren over hersenletsel en de gevolgen wordt op dinsdag 26 januari een lezing gehouden in verpleeghuis Liduina aan de Bosscheweg. De bijeenkomst gaat om 19.30 uur van start, de zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Hersenaandoeningen bestaan er in allerlei vormen. Spreker Jac van den Goor, die via de Hersenstichting is vastgelegd, vertelt tijdens de lezing over oorzaken van hersenbeschadigingen en welke invloed de ernst van het letsel heeft op lichaam en geest. Bovendien komen tips aan de orde over hoe je herstel kunt bevorderen en over de omgang met mensen met hersenletsel. De lezing is voor iedereen gratis toegankelijk.