Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUDEREN GENIETEN VOLOP VAN ACTIVITEITEN

'Eet met je Hart is 'n uitlaatklep'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Eind 2013 werd het initiatief Eet met je Hart uitgerold in Boxtel. Met het ingezamelde geld, onder meer door een restaurantactie, organiseerden vrijwilligers allerlei activiteiten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Kermiskienen, een paasbrunch of kerstdiner: verschillende evenementen staat inmiddels vast op de agenda. En de ouderen? Die genieten met volle teugen...

Cappuccino met een toef slagroom en een 'Boxtels boefje' (gebakje, red.). Dora Michielsen (89), Martha Breuer (86) en Francien van den Braak (85) werden vorige week in de watten gelegd. ,,Zo zijn we weer een middag van huis, gezellig", glundert Francien in restaurant Tafel 25 in hartje Boxtel.

De vrouwen weten het nog goed. Ineens kregen ze een brief van Eet met je Hart in de bus. ,,Ik werd uitgenodigd voor het kermiskienen op de botsautobaan. Nog steeds weet ik niet hoe de organisatie aan mijn adres is gekomen", zegt Martha. ,,Ik heb met mijn kinderen overlegd of ik op de uitnodiging in zou gaan, dat doe ik altijd. Ze zeiden dat ik het zelf moest weten. Toen ben ik er maar op ingegaan. En, ik durf het bijna niet te zeggen, het was voort het eerst dat ik ging kienen..."

buiten de wereld

Voor Dora was het 'logisch' om op de uitnodiging in te gaan. ,,Vroeger, tijdens mijn werk als vertegenwoordiger kwam ik op allerlei plekken in Noord-Brabant en Limburg en trof ik veel mensen. Dat is nu helemaal anders. Ik zit in een rolstoel en heb soms het gevoel dat ik buiten de wereld ben geraakt. De uitnodiging kwam dan ook als een grote verrassing. Het leek me leuk nieuwe mensen te ontmoeten. Zo

De Walnoot

VRIJDAG 22 JANUARI

Seniorenorkest Buchestelle        10.00

Vrij biljarten        13.00

Dansmariekes        18.00

Ledenvergadering Walvissen        20.00

MAANDAG 25 JANUARI

Koning Willem I College        08.30

Pilates        10.00

Biljarten        13.00

Yoga VCB        13.00

Fotocursus DS        19.00

EHBO        19.30

Sint-Petrus & Sint-Cecilia        19.30

Vrouwen Contact Boxtel        19.30

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 26 JANUARI

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Kunstgeschiedenis KVG        10.00

Biljarten KBO        13.00

Kienen KBO        13.00

Bridge Revanche        19.30

Fotoclub Boxtel Ontspant        19.30

WNLB paddentrek        19.30

WOENSDAG 27 JANUARI

Biljarten Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Yoga        10.30

Ouderenorkest Da Capo        13.00

Kienen IVV        13.30

DONDERDAG 28 JANUARI

Koning Willem I College        08.30

Biljarten Ursulanen        09.00

Pilates        09.30

Biljarten        13.00

Inloopbridge Revanche        13.00

Bridge KBO        13.30

EHBO        19.30

Ledenvergadering SP        20.00

Kienen Daphnia        20.00

zie je nog eens wat." Bij Francien liep het anders: zij werd door een kennis opgebeld. ,,Die zei: Francien, ik heb iets voor je. Toen ze me vertelde over de paasbrunch van Eet met je Hart, besloot ik het maar te proberen. Ik had weinig sociale contacten en wilde juist nieuwe mensen ontmoeten. Nee, het was niet eng, het leek me vooral heel leuk. En dat was het ook."

Ouderen achter de voordeur vandaan halen en ze minder eenzaam laten voelen. Dat is het doel van stichting Eet met je Hart. De drie vrouwen kunnen erover meepraten. ,,De activiteiten zijn voor mij een uitlaatklep. Anders zit ik bijna de hele dag binnen", aldus Francien. Martha knikt instemmend. ,,Mijn kinderen wonen wat verder weg, waardoor ik ook veel alleen ben. Ik denk wel zes van de zeven dagen. Lopen is voor mij lastig, waardoor ik bijna alleen maar op en neer kan naar Albert Heijn. Als je mobiel bent, heb je nog aanspraak. Anders ben je al snel aan huis gebonden."

Dat de vrijwilligers van Eet met je Hart de ouderen ophalen én thuisbrengen, zien de deelnemers als een groot voordeel. ,,Met Valys (een vervoerssysteem voor mensen met een beperking, red.) mag je maar 600 kilometer per jaar reizen. Mijn kinderen wonen ver weg, dus dit is voor mij te weinig, die kilometers heb ik zo bereikt", aldus Martha. ,,De vrijwilligers van Eet met je Hart steken echt tijd in je, geweldig!"

de mis

Met een glimlach bespreken de vrouwen deze donderdag de verschillende activiteiten. ,,Bij de barbecue die werd gehouden bij De Langspier, kwam ik allerlei kennissen tegen. Én ik zag weer eens wat van de natuur", glundert Dora. Onlangs was ze ook uitgenodigd voor het kerstdiner. ,,Het enige wat ik dacht, was: de mis kan wel wachten, ik ga naar het diner." Francien ging al naar restaurant De Waag en De Deugniet om daar te eten met andere ouderen. ,,Ik wist in eerste instantie niet eens waar die restaurants zaten,", grinnikt Francien. Martha kwam bij een activiteit een oude buurman tegen. ,,Die had ik in jaren niet gezien. Hij vroeg me: 'Martha, ben jij het echt? De laatste keer dat ik je zag, had je nog zwarte haren!'"

Het drietal is het erover eens: ouderen hebben maar geluk dat Eet met je Hart in Boxtel is opgericht. ,,Zoveel mensen hebben te maken met eenzaamheid, dit is precies wat ze echt nodig hebben", aldus Martha. En welke activiteiten zouden de vrouwen graag nog eens willen ondernemen? ,,Een dagje winkelen in een grote stad lijkt me geweldig", zegt Francien. ,,Dan ga ik met je mee", voegt Dora toe. ,,We wachten maar af voor welke activiteiten we weer worden uitgenodigd." Martha knikt. ,,Ik vind het al leuk om een kopje koffie met iemand te drinken, zoals we nu doen bij Tafel 25. Dan kom ik weer eens onder de mensen en zie ik wat er in het centrum van Boxtel gebeurt."

FOTO BOVEN: Martha Breuer (links) en Francien van den Braak roemen de vrijwilligers van Eet met je Hart, die deelnemers ook ophalen en thuisbrengen. (Foto's: Peter de Koning).

Dora Michielsen: ,,De uitnodiging van Eet met je Hart kwam als een grote verrassing.